StoryEditorOCM
4 kantunaKOJI ODGOVOR JE TOČAN?

Zubčić ponudio 4 odgovora zašto se sjednice Županijske skupštine uporno ne snimaju. "Jel‘ zato što su vijećnici budale? Ili... sve od navedenog?"

Piše Lada Burčul
29. studenog 2022. - 16:40

- Nakon što smo ovoj Skupštini uputili prijedlog vezano za snimanje sjednica i njihovo javno objavljivanje na prijedlog Kluba SDP-a, vi ste, župane, predložili da se tom članku doda odredba da se snima samo kad se sjednice održavaju samo u sjedištu županije. Dakle, unosom te odredbe postaje bitno gdje se sjednice održavaju. U početku ovog saziva opravdanje su bile mjere za suzbijanje širenja korona virusa. Covid mjera nema već mjesecima, no mi i dalje ne zasjedamo u sjedištu županije. Zatim vam je bilo opravdanje kako je kompleksno opremu za video snimanje premještati. Kako ovdje imamo prisutne medije, pa i kamermane, vidimo koliko je "zahtjevno" prenijeti video zapis sjednice, jer vjerojatno koriste kamere iz 19. stoljeća kad se koristio celuloid napravljen od celuloznog nitrata. Dosta je to zahtjevna tehnika da bi se mogla snimiti sjednica izvan službenog sjedišta županije - rekao je na Aktualnom satu esdepeov Jure Zubčić, koji se duže vrijeme zalaže da sjednice Županijske skupštine budu snimljene i objavljene.

- Mislio sam vas pitati, župane, zašto se bojite javnosti, ali danas raspravljamo o proračunu u kojem su uglavljene i neke od vaših obmana, pa nam je jasno da vas je strah da one budu uvijek javno dostupne. No, s obzirom da vaši argumenti pokazuju u najmanju ruku nepoštivanje prema Skupštini i svim vijećnicama i vijećnicima postavit ću vam pitanje i ponuditi odgovore, pa nam vi recite koji je točan: Smatrate te li: a) da su vijećnice i vijećnici koji aktivno sudjeluju u radu Skupštine budale? b) da novinarke i novinari koji prate rad Skupštine nemaju pravo imati trajni pristup tome što smo ovdje izrekli, pa i obećali? c) da građanke i građani koji su svih nas izabrali da ih predstavljamo nemaju pravo znati s kojim stavovima ih zastupamo? d) sve od navednog? - pitao je Zubčić.

U svom odgovoru župan Božidar Longin je doslovno kazao: "Kad se steknu uvjeti, snimat će se."

Sve drugo ostalo je i dalje nejasno.

08. svibanj 2024 07:06