StoryEditorOCM
4 kantunaJAVNA INICIJATIVA

Zgradu nekadašnjeg "Socijalnog" na Poluotoku trebalo bi prenamijeniti u novi - Studentski dom! "Tom odlukom svi su na dobitku, evo zašto..."

Piše Ana Vučetić Škrbić
2. kolovoza 2023. - 21:26

U vrijeme kada je izgrađena prema projektu arhitekta Ivana Vitića, bilo je to krajem 1955. godine, zgrada “socijalnog” na Poluotoku bila je prva je u nizu građevina s trijemom u prizemlju, izgrađenih kroz poslijeratnu obnovu povijesne jezgre Zadra. Danas ta oronula ljepotica u centru grada, nakon što je desetljeća odradila u javnoj funkciji državne birokracije, čeka svoju novu namjenu.

Prije deset dana, naime, i službeno je oglašen natječaj za prodaju te zgrade površine nešto veće od dvije tisuće kvadrata, iz koje su iseljeni državni zavodi za socijalno i mirovinsko osguranje te županijski uredi. Zgrada se prodaje po cijeni od 4.7 milijuna eura. Dok natječaj traje, u Zadru se pokrenula velika rasprava o njezinoj budućoj namjeni te javna inicijativa da se, umjesto hotela ili sličnog komercijalnog sadržaja, bivše “socijalno” prenamijeni u- Studentski dom!

Prvi je tu ideju javno iznio dr. Dario Nakić, predsjednik akademske zajednice HDZ-a i predavač na Odjelu zdravstvenih studija zadarskog sveučilišta.

- Ako želimo razvijati Zadar kao sveučilišni grad u kojemu će sutra studirati deset tisuća mladih ljudi, Studentski dom na Polutuoku rješenje je s kojim svi dobivamo. Sveučilište dobiva smještajne kapacitete kojih kronično nedostaje, a Poluotok, koji je izvan turističke špice praktički prazan i mrtav, dobiva nove stanare tijekom cijele godine. Ima li boljeg načina za oživjeti grad nego dovesti mlade ljude na Poluotok i useliti ih u prostore nekadašnjih državnih institucija. Grad ne smije postati turističko naselje koje živi samo ljeti, a ostatak godine tek životari. Jer grad čine ljudi. Jasno je da jedan dio tog procesa ne možemo zaustaviti, niti privatnom investitoru sve određivati, ali ovaj dio koji se odnosi na namjenu zgrada u državnom ili vlasništvu jedinica lokalne samouprave ipak možemo utjecati- kaže Nakić koji je ujedno i član Upravnog vijeća HZZO-a, jednog od suvlasnika zgrade “socijalnog”.

Inicijativu Studentskog doma na Poluotoku podržao je još jedan profesor zadarskog sveučilišta, Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća.

- Poluotok je postao kulisa bez ideje, u gradu bez javnih politika i turizma bez ideja. Ukoliko mu želimo vratiti život, a upravo Sveučilište je jedina institucija koja može vratiti Poluotok građanima, ovo je pravo rješenje: da Poluotok postane studentski grad i da se ovakve javne ustanove stave u funkciju studentskog života. Nije tu samo “socijalno”, već i nekadašnji Pitomački restoran te drugi objekt. Ovo je prilika da se zadarsko sveučilište brendira kao ono koje se nalazi u najskupljem gradu u državi, a u kojem je najjeftinije i najugodnije studirati. Jer kad studentsku garsonjeru morate platiti 650 eura mjesečno, što je sad slučaj u Zadru, onda vam je studiranje besplatno, ali nedostupno- jasan je Vučetić.

U priču oko prenamjene “socijalnog” u Studentski dom uključio se i mjesni odbor Poluotok koji je na svojoj Facebook stranici pokrenuo digatnu peticiju.

“Svjedoci smo uništavanja gradske jezgre zbog kratkoročnih planova i brzog profita pojedinaca. Takav bi bio i hotel bez vlastitog parkirališta kako se, čini se, predlaže. Prenamjenom zgrade Socijalnog u studentski dom i ostale javne sadržaje, na Poluotoku bi se zadržali studenti, omogućio bi im se boravak do završetka akademske godine, a Grad Zadar nastavio bi razvijati kulturu sveučilišnog grada što i želimo da bude- stoji u peticiji koju je u svega nekoliko dana već potpisalo preko tisuću Zadrana.

 

 

 

 

28. travanj 2024 12:55