StoryEditorOCM
4 kantunaBIJELI PAPIRI

Zbog pandemije koronavirusa i zatvorenih radnji na Poluotoku svi očekuju pad obrtništva, brojke pokazuju - drugačije, ipak najgore dolazi...

Piše Mišel Kalajžić
7. prosinca 2020. - 22:30

Pandemija koronavirusa, slabija turistička sezona, ekonomska kriza… za očekivati je da će broj obrtnika u 2019. godini biti znatno smanjen u odnosu na prijašnje razdoblje. Bijeli papiri na izlozima trgovina i ugostiteljskih objekata na Poluotoku također su signal da ulazimo u teško razdoblje jer obrtništvo je „najžilaviji“ segment ekonomije koji se brzo prilagođava i dugo opstaje unatoč „neverama“ tržišta. Pa iako bi svatko pomislio da nam je 2019. godina donijela „pomor“ obrtničkih zanimanja, podaci o broju aktivnih obrta u 2019. i 2020. godini na području Udruženja obrtnika Zadar za parvo čudo donosie – savim drugačiju sliku.

- Ove godine usprkos pandemiji virusa COVID-19, baš kao i prethodne godine, nastavlja se trend rasta broja obrta, iako u manjem obimu. Porast broja obrta tijekom 2019. godine bio je za 169 obrta, a u 2020. godini do datuma 31.10.2020. za 34 obrta – doznajemo u Udruženju obrtnika Zadar.

Prema tim podacima na dan 31. prosinca 2019. broj aktivnih obrta na području Udruženja obrtnika Zadar iznosio je 3.413. Nepunu godinu dana kasnije, točnije 31. listopada 2020. godine, broj aktivnih obrta iznosio je 3.447, znači još više nego u prethodnoj 2019. godini, ali je trend povećanja ipak smanjen. Ove je godine Ceh ugostiteljstva i turizma brojio 732 obrta, Ceh uslužnog obrta 630, Ceh trgovine 442, Ceh graditeljstva 420, Ceh intelektualnih usluga 538, Ceh prijevoza osoba i stvari na kopnu i moru 312, Ceh proizvodnog obrta 203 i Ceh ribarstva, marikulture i poljodjelstva 170 obrta. Najveće smanjenje vidi se u Cehu ugostiteljstva i turizma koji je prošle godine brojio 754 obrta.

image
Mladen Malta
 
Luka Gerlanc/Cropix

Izostanak pokazatelja rapidnog smanjenja broja obrta u 2019. godini na prvi pogled ohrabruje, ali predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta ipak će biti oprezan:

- Porast broja obrta u 2019. godini bio je 169, a u 2020. godini 34. To ne izgleda loše na prvi pogled, ali za pravo stanje stvari treba pričekati, ne čak kraj godine već početak iduće 2021. godine. Zanimljivo će biti kako će izgledati omjer otvorenih i zatvorenih obrta između 2020. i 2021. godine. Posebno će to ovisiti i o tome kad će prestati pandemija i kakva će biti turistička sezona. Nažalost, za očekivati je da će doći do pada broja obrta, odnosno većeg zatvaranja i smanjenja aktivnih obrtničkih zanimanja – ističe Malta.

Trend povećanja broja obrta bio je do sada kontinuiran, pogotovo za 2019. godinu koja je u svakom pogledu bila odlična. Trend povećanja naglo se smanjio u 2020. godini, a pravi razmjeri tek se mogu očekivati u idućoj godini kad ćemo se suočiti s realnim stanjem stvari, upozorava Malta.

image
Broj aktivnih obrta
Udruženje Obrtnika Zadar

- Po mom sudu gospodarstvo je ozbiljno uzdrmano i danak će doći na naplatu. Obrtništvo se pokazalo otpornije i žilavije od ostalih segmenata gospodarstva, bolje se prilagođava i ne da se tako lako ugasiti. Treba ovdje također jasno reći da bi katastrofa bila puno veća da nije bilo vladinih mjera koje su sufinancirale zadržavanje djelatnika, tako da je cjelokupan pad bio puni blaži. Bez toga bi slika bila puno gora. Ovo sve skupa čak nije niti loše koliko se bojim da će biti i da ćemo se morati suočiti s puno gorim omjerom. Dok se normalizira tržište doći ćemo mi i do 2023. godine. I turizam i trgovina i ostalo gospodarstvo dok se vrati na normalu, to će potrajati i to je ono što moramo shvatiti već sada. Neće to ići preko noći. Naši su članovi zbog toga vrlo zabrinuti, ne vidi se svjetlo na kraju tunela jer se ne zna niti kad će sve ovo stati – zaključuje Mladen Malta.

27. travanj 2024 21:53