StoryEditorOCM
4 kantunaKOLINDA GRABAR - KITAROVIĆ OTKAZALA DANAŠNJI POSJET ŠKABRNJI ZBOG TEHNIČKIH UVJETA

Zbog jake bure nije mogla doći helikopterom; Sutra u Škabrnju dolazi osam ministara

Piše Iva Ivanac
17. studenog 2018. - 15:31
Bez naslova

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otkazala je subotnji posjet Škabrnji gdje su 18. studenoga 1991. godine okupatorske snage predvođene JNA i pobunjenim Srbima zvjerski ubile 48 škabrnjskih civila i 15 branitelja. Predsjednica je trebala sudjelovati na 27. obljetnici stradanja Škabrnje, no svoj je dolazak otkazala zbog, kako nam kažu iz Ureda predsjednice, tehničkih razloga.

Grabar-Kitarović trebala je položiti vijence i zapaliti svijeće na Središnjem križu kod spomen obilježja te posjetiti groblje Sv. Luke i masovnu grobnicu, ali su je u tome spriječili vremenski uvjeti. Naime, predsjednica je u Škabrnju trebala doći helikopterom, ali je zbog jake i na mjestima olujne bure taj let otkazan samo sat vremena prije uzlijetanja.

Zbog kasnog otkazivanja leta predsjednica Grabar-Kitarović nije bila u mogućnosti na vrijeme automobilom stići u Škabrnju i odati počast poginulim braniteljima. Iz Ureda predsjednice su naveli kako predsjednica zasigurno neće zaobići mjesto u Zadarskoj županiji jer će u srijedu, prije dolaska u Zadar gdje će se naći s albanskim predsjednikom Ilirom Metom, posjetiti Škabrnju i na taj način odati počast svim žrtvama čiji je broj do kraja rata porastao na 86.

Iako predsjednica nije uspjela doći u Škabrnju, u nedjelju će to napraviti, prema riječima načelnika Općine Škabrnja Nedjeljka Bubnjara, 8 ministara i 15 saborskih zastupnika.
- Na svečani komemorativni program 27. obljetnice stradanja Škabrnje dolaze ministrice Marija Pejčinović Burić i Nada Murganić, te ministri Oleg Butković, Marko Pavić, Gari Cappelli, Goran Marić, Darko Horvat i Lovro Kuščević, kazao je načelnik Bubnjar dodajući kako komemorativni program započinje u 10 sati okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u Škabrnju, nakon čega kreće Kolona sjećanja odnosno hod do Spomen obilježja masovne grobnice.

Polaganje vijenca na Spomen obilježju masovne grobnice položiti će izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata u 10.40 sati, nakon čega slijedi sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu. Točno u podne, kolona će krenuti na Spomen obilježja na mjesnom groblju Sv. Luke, a nakon toga održat će se polaganje vijenaca na Središnjem križu kod Spomen obilježja.

27. travanj 2024 18:52