StoryEditorOCM
4 kantunaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Zbog izazivanja tragične prometne nesreće u Kožinu u kojoj su izgubljena dva mlada života, 18-godišnjem vozaču tri godine maloljetničkog zatvora

Piše Božana Sviličić
6. svibnja 2022. - 15:35

Zbog izazivanja tragične prometne nesreće u Kožinu kraj Zadra u kojoj su 19. travnja prošle godine izgubljena dva mlada života, 18-godišnji vozač J.Š., osuđen je na Županijskom sudu u Zadru u petak na tri godine maloljetničkog zatvora.

Vijeće za mladež Županijskog suda u Zadru, kojim je predsjedala sutkinja Dijana Grancarić, jednoglasno ga je proglasilo krivim za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu s neizravnom namjerom za što je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Kobnog se dana u mercedesu zadarskih oznaka, u kojem je bio s djevojkom, oko 22.24 sata nije zaustavio na znak 'stop' već je brzinom od 47 km/h 'uletio' u raskrižje cesta Put Primorja, Put Blata i državne ceste i udario u Fiat usmrtivši na mjestu dvojicu mladića: 20-godišnjeg vozača Josipa Pavlovića i 21-godišnjeg suvozača Nina Peroša. Mladići su u Fiat puntu zadarskih oznaka išli iz Zadra u Nin, te su bili na cesti s prednošću prolaska kada je u njihov lijevi bočni dio prednjim dijelom mercedesa udario 18-godišnjak.

image

Kozino, Zadar, 200421.
U teskoj prometnoj nesreci koja se sinoc oko 22:30h dogodila na DC 306 u mjestu Kozino, zivot je izgubilo dvoje mladih ljudi.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

U strašnom udaru 'Punto' je sletio s kolnika, te udario u prometni znak i prometno ogledalo, a potom i u betonski zid obiteljske kuće. Nakon toga se automobil opet odbio na kolnik i zaustavio okrenut na desnu bočnu stranu. Mladići su poginuli na licu mjesta.

Vijeće je vozaču mercedesa sudilo prema Zakonu za mladež jer je, kako je rečeno, riječ o uzornom mladiću koji je u vrijeme nesreće bio mlađi punoljetnik, te nikad prije, a ni poslije nesreće nije bio prekršajno ni kazneno kažnjavan. Vijeće se usaglasilo da je prometna nesreća bila rezultat njegove mladosti i neiskustva jer je samo desetak dana prije položio vozački ispit.

- Nesreća je, nažalost imala, teške posljedice, no vjerujemo da će se ovom kaznom postići svrha specijalne prevencije – rekla je sutkinja Grancarić na objavi presude na kojoj je bio i okrivljenik. Do suđenje se branio sa slobode jer je nakon nesreće utvrđeno da nema osnove za njegovo zadržavanje u pritvoru.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Mladi vozač je u početku priznao krivnju, a kasnije je djelomično promijenio iskaz navodeći kako nije baš bio siguran da se nije zaustavio na znak 'stop' zbog nepreglednosti zida s desne strane. Naveo je kako nije mogao uočiti auto koje se kretalo glavnom cestom, te da misli da je to auto udarilo u njegov prednji dio. Ispričao je kako je u autu bio s curom, te da nisu pili ništa, a vozački je položio tjedan dana prije nezgode. Naglasio je kako prije polaganja ispita nije nikada vozio, te je dodao kako se kretao neposredno pred sudar 15 kilometara na sat, a da brzinu drugog automobila ne može procijeniti.

To je rekao iako se na svom profilu na Facebooku još 26. prosinca 2020. pohvalio fotografijom u automobilu. Naveo je također kako nikada prije nije prolazio tom cestom, iako je u to vrijeme imao sezonski posao u Ninu na koji je redovno išao. Na pitanje kojim je autobusom išao na posao rekao je da se ne sjeća.

image

Lampioni i danas na mjestu stradavanja

Zadarski.hr

- Smatramo da je tu riječ o pokušaju umanjena kazne. Krivnja je nedvojbeno utvrđena na temelju svih podataka u spisu: vozač se nije zaustavio na znak 'stop'- rekla je sutkinja Grancarić.

Sudski vještak za prometna vještačenja dipl ing. Daniel Sikirić u svom je vještačenju naveo kako je 18-godišnjak u proces sudara ušao brzinom od 47 kilometara na sat, te da se nije zaustavio ispred raskrižja. Pojasnio je kako je unatoč ograničenoj preglednosti raskrižja u momentu kada se nalazio ispred zaustavne crte objektivno mogao pravovrmeno vidjeti automobil. Sa sjeverne strane raskrižja imao je zrcalo pomoću kojeg je mogao vidjeti automobil, a isto tako je mogao, da bi bolje vidio, približiti automobil rubu ceste bez ugrožavanja drugih automobila.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Vještak je podvukao da je ova prometna nesreća nastala kao direktna posljedica toga što se vozač nije zaustavio ispred raskrižja jer bi u suprotnom objektivno bio u mogućnosti pravovremeno uočiti nailazak automobila oštećenika koje bi propustio i do nesreće ne bi sigurno došlo. Pokojni vozač Josip Pavlović nije imao tehničke mogućnosti izbjeći ovu nesreću, a okrivljeni bi je izbjegao da se kretao brzinom ne većom od 28 kilometara na sat.

Na mjestu nesreće koja je potresla to zadarsko područje i danas gore lampioni, a na misi zadušnici na godišnjici stradavanja mladića bilo je više stotina ljudi. Obitelji poginulih mladića nisu se nikad oporavile od tragičnog događaja.

image

Kozino, Zadar, 200421.
U teskoj prometnoj nesreci koja se sinoc oko 22:30h dogodila na DC 306 u mjestu Kozino, zivot je izgubilo dvoje mladih ljudi.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix
26. travanj 2024 11:42