StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE PLATIO RAČUN

Zbog 50 kuna duga, KBC Zagreb ovršio oca monstruma s Paga koji služi tridesetogodišnju zatvorsku kaznu jer je svoje četvero djece pobacao kroz balkon!

Piše Božana Sviličić
19. veljače 2021. - 20:46

Zbog 50 kuna duga, Klinički bolnički centar u Zagrebu uputio je prijedlog za ovrhu Općinskom sudu u Zadru protiv 56-godišnjeg oca s Paga koji služi tridesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog četverostrukog pokušaja ubojstva svoje djece koje je 28. veljače 2019. bacio s prvog kata kuće u Pagu.

Račun iz najvećeg kliničkog bolničkog centra u Hrvatskoj kojim se predlaže ovrha oca koji je nezapamćenim činom nasilja šokirao javnost, odnosi se na njegov dug za medicinske usluge iz 2015.godine. Uz dug od 50 kuna, u prijedlogu za ovrhu se zbog protoka vremena traži i plaćanje zakonskih zateznih kamata, te još 709 kuna javnobilježničkih i sudskih troškova.

- Na temelju vjerodostojne isprave - izvoda iz poslovnih knjiga, nalaže se ovršeniku da u roku od osam dana, od dostave rješenja, plati ovrhovoditelju iznos od sveukupno 50,00 kuna sa zakonskim zateznirn kamatama po stopi propisanoj dl. 29. st. 2. Zakona o obveznim odnosima koja se određuje za razdoblje od 1.08.2015. do isplate, za svako polugodište - navodi se u rješenju za ovrhu.

Iako se u rješenju ne navodi za koju je medicinsku uslugu 56-godišnjak, koji se u toj bolnici jedno vrijeme liječio zbog hipertenzivnog hidrocefalusa, ostao dužan, pretpostavlja se da je riječ o dugu za participaciju.
Još 2018.godine Klinički bolnički centar Zagreb našao se, naime, na udaru javnosti i resornog ministarstva zbog masovnih ovrha prema građanima zbog pojedinačnih dugova za participaciju od 25 kuna. Građani su u konačnici plaćali 700 kuna, te su navodili kako nisu znali za dugove dok im na račun nije 'sjela' ovrha.

Ovrhe građana zbog bizarnih iznosa opravdane problemom milijunskih dugova koje je KBC Zagreb propustio naplatiti od pacijenata. Riječ je bila o pojedinačnim iznosima od 25 kuna za participaciju, a gotovo 20 milijuna kuna duga napravljenog između 2005. i 2013. nije naplaćeno jer su potraživanja otišla u zastaru. Udruga hrvatskih pacijenata zatražila je od tadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića da hitno promijeni propise, zaustavi ovrhe te nađe bolje rješenje za naplatu duga u takvim malim iznosima.

27. travanj 2024 06:24