StoryEditorOCM
4 kantunaTAJNIK U ZADRU

Zavod dobio uređaj za dijagnostiku, bolnica novi CT i magnet, Županija tri medicinska broda i mobilnu ambulantu, a riješeni su i dugovi za lijekove...

Piše IN
23. svibnja 2021. - 13:53

Zadarski Zavod za javno zdravstvo postao je referentni centar za molekularnu dijagnostiku na području 12 zemalja jugoistočne Europe. Uređaj Viper LT, koji potpuno automatski na principu PCR testova provodi dijagnostiku 14 vrsta humanog papiloma virusa, klamidije i gonoreje za žene i muškarce, te prisutnosti palete bakterija, vrijedan je 2,5 milijuna kuna, a Zavodu ga je poklonila američka tvrtka Becton Dickinson and Company, zajedno sa radnim materijalom za godinu dana.

- Zbog ovog uređaja u Zadar će dolaziti uzorci iz 12 zemalja, ali i razni stručnjaci na edukaciju. Također će i naši djelatnici sudjelovati u instaliranju sličnih aparata i edukaciji budućih korisnika ovakvih dijagnostičkih uređaja. Nama najbliži takav uređaj nalazi se u jednom privatnom laboratoriju u Beču, a za zapadnu Europu u sveučilišnoj bolnici u njemačkom Heidelbergu istaknuo je ravnatelj ZJZ-a Zoran Škrgatić nakon radnog sastanka s državnim tajnikom za zdravstvo, Silviom Bašićem, te ravnateljem OB Zadar Željkom Čulinom, na kojem su bili i Božidar Longin i Branko Dukić, kandidati HDZ-a za zadarskog župana i gradonačelnika. 

image
Zoran Škrgatić
 
Jure Miskovic/Cropix

Longin je naglasio kako je u zadnje četiri godine samo u opremu Poliklinike uloženo 50 milijuna kuna, plus što je u nju useljen ZJZ. Najavio je skori dolazak tri medicinska broda koji bi trebali podići standard medicinske skrbi za stanovnike najudaljenijih dijelova županije, na pučinskim otocima.  

- Prvi se brod gradi i bit će gotov za mjesec dana. Imat će 12 metara i bit će hitna pomoć na relaciji Preko-Zadar. Drugi brod će služiti kao ploveća apoteka za dostavu lijekova na udaljenim otocima, a treći brod hitne pomoć djelovat će u sklopu Ministarstva zdravstva i koristi će se medicinske intervencije na najudaljenije otoke po svakom vremenu – kazao je Longin.

Državni tajnik Bašić, bivši liječnik zadarske bolnice i od nedavno novi član Upravnog vijeća bolnice, istaknuo je da će novi brodovi operirati isključivo na zadarskom akvatorij, ali će po potrebi moći intervenirati i dalje. 

- Jedan brod dolazi unutar mjesec dana, a ostali iduće godine. Ploveća hitna pomoć olakšat će život stanovnicima otoka, ali i turistima. Osim otočana, za najudaljenije žitelje zadarskog zaleđa nabavili smo mobilnu ordinaciju koja će im pružiti kvalitetnu medicinsku skrb. S njom će doći i liječnik te mobilna ljekarna – kazao je Bašić naglasivši kako mu je želja da zadarska bolnica postane najprije klinička bolnica a potom i klinički bolnički centar. 

image
Silvio Basic, državni tajnik
 
Jure Miskovic/Cropix

- Razgovore o tome vode se zadnjih sedam-osam godina, a intenzivirali su se zadnje dvije godine. Kompleksna je to tema, puno stvari je potrebno da se to ostvari, ali ako nemate cilj u životu, nećete ništa ostvariti – zaključio je Bašić uz čestitke ravnatelju i djelatnicima bolnice na svim rezultatima u organizaciji i provedbi cijepljenja.

Ravnatelj Željko Čulina podsjetio je da je zadarska bolnica krajem prošle i početkom ove godine od Ministarstva dobila dva nova vrijedna uređaja, jedna CT i jedan magnet, čime su se liste čekanja na preglede značajno smanjile. Osim toga, Ministarstvo je bolnici u dvije tranše dalo 29,6 milijuna kuna za pokrivanje dugova, odnosno troškova nabavke lijekova i medicinske opreme.

- Kad se sa specijalizacije vrati šest radiologa, vrijeme za dijagnostičke preglede će biti još kraće, kazao je Čulina dodajući kako je s Ministarstvom riješen i problem neisplate prekovremenih sati zbog čega su podignute brojne tužbe od strane zdravstvenih djelatnika. Dogovor je postignut s oko 950 djelatnika bolnice kojima će uskoro biti isplaćena sredstva.

image
Željko Čulina, ravnatelj bolnice
 
Jure Miskovic/Cropix

- Dobili smo magnet i CT čime su značajno smanjene liste čekanja. Novi uređaj za PCR čini nas referentnim centrom za edukaciju u 12 zemalja jugoistočne Europe, a dolaskom linearnog akceleratora napravit ćemo ključni korak u našem cilju da osiguramo uslugu na razini kliničkog bolničkog centra. Uz sve ovo kao liječnik znam koliko je bitna edukacija mladih liječnika i sve što radimo je proces i ne ide preko noći te ćemo zajedno ustrajati narednih godina kako bi zdravstvena usluga našim sugrađanima bila na najvišoj razini – poručio je na kraju Branko Dukić.

DO KRAJA LIPNJA PROCIJEPITI 50 POSTO ŽUPANIJE

U Zadarskoj županiji dosad je podijeljeno 64.000 doza cjepiva, a jedna trećina cijepljenih je primila dvije doze. Primarna zdravstvena zaštita u punom opsegu je prihvatila cijepljenje, osigurano je cijepljenje za velike hotelske organizacije, škole, sveučilište, kazao je Škrgatić.

U zadarskoj bolnici cijepljeno je 617 djelatnika s obje doze, a 130 ih je primilo prvu dozu. Koronu su preboljele 243 osobe zaposlene u bolnici, što je 917 od 1400 djelatnika,  to je garancija da možemo normalno raditi i zbrinjavati sve pacijente, rekao je Čulina.

Glavni epidemiolog Alan Medić istaknuo je da se praktički sve cjepivo na tjednoj bazi iskoristi. 

- Nalazimo se u trećoj fazi kad se cijepe svi, vjerujem da ćemo do kraja lipnja ostvariti plan, procijepiti preko 50 posto žitelja županije. Da mi je prije godinu dana neko rekao da ćemo danas imati ovoliko procijepljenih i 3 posto pozitivnih od brisanja, a bili smo na 50 posto, odmah bih potpisao. Sada je to mirnija priča, ali ne smijemo se opustiti, što više cijepiti da se virusi ne širi i ne stvar nove mutacije. To je važno za sve, poglavito turizam od kojeg živi zemlja, jer gosti vole sigurnost i zdravlje - izkjavio je Medić i zahvalio se svim kolegama i zaposlenicima u zdravstvenom sustavu, pogotovi onima na Covid odjelima, koji su zadnju godinu dana iznijeli najveći teret u borbi s pandemijom.

image
Alan Medić, epidemiolog
Jure Miskovic/Cropix
01. svibanj 2024 05:21