StoryEditorOCM
4 kantunaKRESANJE TROŠKOVA ILI NAMJEŠTALJKA

Zašto je šef računovodstva zadarske Obrtničke komore dobio otkaz?

14. ožujka 2018. - 23:00
horvat9-240516

Koncem prošlog mjeseca Upravni je odbor zadarske Obrtničke komore usvojio prijedlog nove sistematizacije temeljem koje je prije nekoliko dana predsjednik Obrtničke komore Stipe Knežević potpisao raskid ugovora o radu s dugogodišnjimm zaposlenikom Ognjenom Blaslovom. Otkaz je službeno objašnjen kao pokušaj racionalizacije poslovanja Obrtničke komore, ali je za sobom ostavio i bitno drugačiju pozadinsku priču po kojoj je Blaslov, svega koju godinu prije mirovine, postao žrtva kadrovske kombinatorike.

- Na našem je Upravnom odboru bilo primjedbi kako prevelik dio proračuna Obrtničke komore odlazi na isplatu plaća naših djelatnika, pa je na prijedlog Upravnog odbora tajnik izradio prijedlog sistematizacije čiji je smisao bio u smanjivanju broja zaposlenih i troškova, ali da sustav našeg funkcioniranja ne bude doveden u pitanje, kaže predsjednik Obrtničke komore Stipe Knežević.

U OK je bilo zaposleno pet ljudi na čije je plaće odlazilo približno 600.000 kuna, što je oko 60 posto ukupnog proračuna. Zamišljeno je, dakle, kresanje tih troškova za plaću Ognjena Blaslova.

- Nakon što je prijedlog sistemazizacije izrađen, Upravni odbor je donio odluku da je šef računovodstva višak, te da te poslove može preuzeti jedna od dvije naše djelatnice koje prelaze na pola radnog vremena. Gospodin Blaslov je radio kao financijski savjetnik dugi niz godina i bio je odličan radnik koji je kvalitetno obavljao svoj posao. Ali, odluka Upravnog odbora je bila jednoglasna, objašnjava dalje Knežević baratajući podatkom da je Blaslovljeva bruto plaća iznosila oko 140.000 kuna.

Ipak, među zaposlenicima se pojavila i drugačija interpretacija zbivanja u Obrtničkoj komori po kojoj je Blaslov morao otići da bi se otvorio prostor jednoj drugoj zaposlenici čiji je otac navodno zaposlio sina Stipe Kneževića.

-Pa ja na sjednicama Upravnog odbora niti nemam pravo glasa! Ne, nitko nije zaposlio mog sina niti moju kćer niti sam ikome zbog toga bilo što dužan, a nisam sudjelovao ni u dolasku te djelatnice u Obrtničku komoru. Uz to, neće nitko "doći na mjesto Blaslova", jer ćemo za taj posao uzeti neki od vanjskih servisa za kojega se odluči Upravni odbor, odgovara Knežević.

Predsjednik Obrtničke komore navodi i da je bilo izvjesnih prigovora na rad Ognjena Blaslova i to zato što je sada već bivši šef računovodstva Obrtničke komore radio u privatnom knjigovodstvenom servisu svoje supruge, što su vlasnici drugih servisa smatrali nelojalnom konkurencijom.

Ali, zbog čega se to toleriralo?! Ako je bilo tako, zašto nitko nije reagirao?

- Za rad našeg Ureda odgovoran je tajnik Obrtničke komore, zaključuje Stipe Knežević.

 

 

Blaslov pokreće sudski postupak?

Unatoč našim višekratnim pokušajima i porukama, otpušteni Ognjen Blaslov se nije javljao na brojne pozive. Samo je poručio da ne želi ništa govoriti, te da je odluku kojom ostaje bez posla predao svom odvjetniku.

Logično je zaključiti da će bivši šef računovodstva Obrtničke komore ipak pokušati sudskim putem osporiti odluku o otkazu.

27. travanj 2024 12:47