StoryEditorOCM
4 kantunaEMAIL OSTAVKA

Zašto je Ana Zubčić napustila Upravno vijeće AGRRA-e, krije li se u pozadini rat HDZ-a i NHR-a oko izbora Lončarevog nasljednika?  

Piše Predrag Opačić
18. veljače 2020. - 21:44

Zaposlenicima agencija u vlasništvu Zadarske županije nekoliko je dana kasnila plaća za siječanj, a, slučajno ili ne, posljednji su plaću dobili zaposlenici Agencije za ruralni razvoj. Ravnatelj AGRA-e Vlado Kovačević ni danas ne zna zbog čega je plaća kasnila, a županijski pročelnik Danijel Segarić vjerojatni je razlog za to pronašao u nedavnom spajanju županijske administracije s Uredom državne uprave.

Očito smatrajući da nije postojao razlog za bilo kakvo dramatiziranje, Segarić podvlači da je sve prošlo u zakonskom okviru jer plaća mora biti isplaćena do 15. u mjesecu, što je ispoštovano. S druge strane, Kovačević podsjeća da AGRRA plaće isplaćuje iz vlastitih sredstava „zarađenih na EU projektima” i da novaca na agencijskom računu ima.

Kako god bilo, uslijedila je potpuno iznenadna ostavka Ane Zubčić na mjesto u Upravnom vijeću AGRRA-e! Zubčić u AGRRA-i radi kao voditeljica projekata međunarodne suradnje, a u Upravno vijeće je izabrana kao predstavnica zaposlenika. Osim nje, UV čine još HDZ-ov pročelnik Danijel Segarić, te Dario Perković koji je na to mjesto došao u ime HDZ-ovog koalicijskog partnera NHR-a.

Odnosi između te dvije stranke ni u jednom trenutku nisu bili idilični, jer su u HDZ-u smatrali da s druge strane stola imaju klasične političke trgovce i ucjenjivače koji zbog „nekoliko ruku u zraku” žele iskamčiti što god mogu više pozicija, radnih mjesta i brojnih pogodnosti za svoje kadrove, dok su u NHR-u s nepovjerenjem gledali na HDZ pod čijim patronatom su svi njihovi mali koalicijski partneri izbrisani s lica zemlje u roku od jednog mandata. Takva atmosfera sigurno je ostavila traga i na prilike u AGRRA-i čiji je ravnatelj Vlado Kovačević iz „NHR-ove kvote”. Tako se Ana Zubčić u Upravnom vijeću našla u nezahvalnoj ulozi „balansa” između HDZ-a i NHR-a, a svoja su očekivanja od nje sigurno imali i zaposlenici koje je predstavljala.

Zašto je podnijela ostavku? Zubčić je trenutno u inozemstvu i nije se javljala na naše pozive, pa smo odgovor na to pitanje potražili kod predsjednika UV-a.

-Ne znam zašto je podnijela ostavku. Prije pet-šest dana smo imali sjednicu Upravnog vijeća, ali na njoj nije bilo najave ostavke niti je u dnevnom redu bila neka osjetljiva točka dnevnog reda. Kao predsjednik UV-a, dobio sam njen email u kojemu me obavještava da „zbog osobnih razloga odustaje od članstva u UV”. Taj sam email proslijedio županu Božidaru Longinu. Ravnatelj sada od zaposlenika mora zatražiti imenovanje novog člana UV-a, a ako oni to ne žele, trećeg člana UV-a imenovat će župan Longin, izjavio nam je Danijel Segarić.

I Segarić i ravnatelj Kovačević izuzetno su zadovoljni suradnjom s Anom Zubčić, njenom stručnošću, korektnim odnosom i kvalitetnim radom i u AGRRA-i i u UV-u. Ali, iz svega što njih dvojica govore, ne vidi se stvarni razlog ostavke, jer malo tko vjeruje da je uzrok u kašnjenju plaće od svega nekoliko dana. Zato se u političkim kuloarima pojavilo „objašnjenje” po kojem se radi o novoj epizodi kontinuiranog rata između HDZ-a i NHR-a pri čemu je Ana Zubčić kolateralna žrtva: AGRRA je zadnja dobila plaću jer je time HDZ želio pokazati tko je „gazda u koaliciji”, a to podsjećanje može biti itekako važno pred sjednicu Županijske skupštine na kojoj mora biti izabran novi predsjednik!

Ostavka Željka Lončara tako se pojavljuje i kao test trenutnog odnosa političkih snaga u Županijskoj skupštini, jer u NHR-u vole misliti kako bez njih HDZ teško može osigurati dovoljan broj glasova. Pogotovo nakon što su u Zagrebu navodno definitivno pokvareni odnosi između HDZ-a i Milana Bandića, pa HDZ ne može biti siguran da će tri županijska vijećnika (Ksenija Gregov, Drago Čulina i Mladen Meštrović) koji su formirali „Bandićev klub” bespogovorno stati na njihovu stranu.

DRAGO ČULINA: HDZ ima pravo na predsjednika Skupštine, ali...

-Sljedeće sjednica Skupštine Zadarske županije za mene će u stvari biti nastavak konstituirajuće sjednice na kojoj smo birali predsjednika i podpredsjednike. Tada sam smatrao, a smatram to i danas, da pobjednička stranka ima pravo predložiti predsjednika i jednog podpredsjednika, a najjača oporbena stranka drugog podpredsjednika. Zato sam tako i glasao, to je principijelno. Ali, to ne znači da ću a priori dati glas kandidatu HDZ-a, jer ako vidim da se kroz biografiju kandidata vuku neki pravosudni repovi, neću ga podržati. I to bez obzira jesu li ili nisu HDZ i Bandić u koaliciji,jer to meni ne znači ništa. Nisam ja ničiji pijun, imam svoju savjest, mozak i integritet, pa i na predsjedničkim izborima nisam poslušao sugestiju iz Zagreba da glasam za Kolindu Grabar Kitarović, izjavio nam je Drago Čulina.

27. travanj 2024 12:33