StoryEditorOCM
4 kantunaOSAM PITANJA

Zašto gradonačelnik misli da on, njegovi pročelnici, gradska uprava i HDZ nisu odgovorni za Ledanu? Dukić je zapravo prestravljen. I točka...

Piše Ivica Nevešćanin
9. kolovoza 2022. - 20:53

„Cijelo ovo vrijeme se kroz medije nameću različite teze i priča je otišla u drugom smjeru. Da odmah budemo jasni i nedvosmisleni. Odgovornost za ovo o čemu se priča i piše neće se prišiti meni kao gradonačelniku, ni pročelnicima ni gradskoj upravi, a ni HDZ-u i točka. (...) Ne bježim od bilo kakve odgovornosti, ali ne pristajem na sve drugo što se želi imputirati meni ili mojim suradnicima. Prema svima treba imati isti pristup, ne samo u ovom slučaju nego svaki put. Neka se istražuje poslovanje svih trgovačkih društava javne uprave i neka svatko stoji iza onog što radi. Toliko o tome”.

Gornje riječi izrekao je gradonačelnik Branko Dukić na kolegiju gradonačelnika 2. kolovoza. Dukić ih je izgovorio 25 dana od tragične pogibije 20-godišnjeg Irca u padu s bedema i četiri dana nakon podignute policijske prijave protiv Branimira Markova, jednog od suvlasnika Ledane, za krivotvorenje poslovne dokumentacije i prijevaru gradske tvrtke Nasadi. Dukić je rekao to što je rekao pred suradnicima i novinarima nakon što je portal Zadarski.hr kroz seriju istraživačkih članaka ukazao na mnoge primjere nezakonitog i povlaštenog poslovanja Ledane od 2012. do danas. Na temelju naših objava policija je u suradnji s državnim odvjetništvom pokrenula istragu koja još uvijek traje i koja bi vrlo lako mogla rezultirati novim kaznenim prijavama.

image

Nasmiješeno sunce 2013. za najbolji noćni bar Ledana

 

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Ali, od svih tih zastrašujućih razmjera afere Ledana, o tom kancerogenom tumoru u Perivoju kraljice Jelene Madijevke s bezbrojnim metastazama, Dukić je osjetio potrebu da prozove samo medije. Ne vlasnike tvrtke Riva Liburna, ne direktore Nasada i predsjednike Nadzornog odbora, ne gradske pročelnike i gradonačelnike prije njega, ne konzervatore i komunalne redare, ne državne inspektore, policiju i državno odvjetništvo, nego samo medije. Koji, kako je objasnio, „nameću različite teze” zbog čega je „priča otišla u drugom smjeru”, a u tom drugom smjeru, „da odmah budemo jasni i nedvosmisleni”, „odgovornost za ovo o čemu se priča i piše neće se prišiti meni kao gradonačelniku, ni pročelnicima ni gradskoj upravi, a ni HDZ-u i točka.”

Zašto je Dukić tako siguran da se njemu, njegovim pročelnicima, gradskoj upravi i HDZ-u neće prišiti odgovornost? Zna li Dukić nešto što ne znaju istražitelji, policija i odvjetništvo? Ili možda zna ono što istražitelji znaju pa je tako siguran? Ili jednostavno postignut takav dogovor?

Uostalom, na kakvu odgovornost Dukić misli: političku ili kaznenu? U ovakvoj državi, u ovakvom gradu, možda je uistinu dovoljno da moćni političar javno kaže kako ne želi da mu se prišije odgovornost i da cijeli represivni sustav na to ustukne. Moguće da je Dukić mislio na političku odgovornost, ali o tome ne odlučuje on nego javnost. Birači. Kao da su HDZ i njegova politička elita ikad prihvatili odgovornost za sve što su napravili ovoj zemlji, uključujući i pravomoćnu presudu za korupciju, no znači li to da zbog toga nisu odgovorni? Ako nisu odgovorni za "ono što nije dobro” u sustavu kojim upravljaju, zašto bi bili odgovorni za ”ono što je dobro”?

image

Gradonačelnik Dukić i pročelnik Ante Ćurković na tribini KVARTipo u MO Poluotok

Luka Gerlanc/Cropix

Ali nije potrebno otići toliko daleko. ”Da odmah budemo jasni i nedvosmisleni”, žestina kojom Dukić opravdava sebe, suradnike i stranku, a napada medije, proporcionalna je strahu koji se uvukao u gradonačelnika i njegove suradnike. Nitko od njih, znakovito, ne proziva vlasnike Ledane ili Nasade, nitko ne traži raskidanje ugovora, nego se s njima, kao i svih ovih godina, do sada, potajno sastaju i pregovaraju, kako bi šteta bila što manja i za jedne i za druge. Jedni su vlasnici i s njima povezane strukture, a drugi su vlastodršci i s njima povezani stranački aparat. Dukić je prestravljen kao nikada do sada, njegov strah otkriva nervozu koju potvrđuju glasine da urušavanje gradske uprave stranka neće promatrati skrštenih ruku.

No, vratimo se tvrdoglavim činjenicama na kojima od prvog dana inzistiramo u aferi Ledana. I pitanju odgovornosti.

I. PITANJE ODGOVORNOSTI

Dvanaest dana nakon smrti mladog Irca gradonačelnik Dukić je pokrenuo postupak za postavljanje ograde na kritičnim dijelovima Perivoja kraljice Jelene Madijevke. Dukić je imao jednostavan izbor, ili to napraviti ili ne napraviti. Prije četiri godine, kada je poginuo 20-godišnji Nizozemac, to nije napravio, i poginuo je još jedan mladić. Sada je to napravio. Je li time pokazao odgovornost? Pravno gledano, odgovornost za bedeme snosi vlasnik, a vlasnik bedema je Grad Zadar. Tko je odgovorna osoba Grada Zadra? Gradonačelnik.

II. PITANJE ODGOVORNOSTI

Dva mjeseca prije početka sezone Dukić je upozoren na opasnost pada s bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijevke. Upozorili su ga na to građani na javnoj tribini MO Poluotok u sklopu projekta KVARTipo. Na tribini je bio novi pročelnik gradonačelnikovog kabineta Ante Ćurković, koji je tada bio v.d. pročelnika UO za europsku fondove, pročelnik UO za graditeljstvo Darko Kasap, pročelnik UO za komunalne djelatnosti Robertino Dujela i dogradonačelnik Ante Babić. Svi su oni čuli isto što i Dukić. I što je poduzeo? Itko od njih? 

image

Gradski pročelnici na tribini MO Poluotok u sklopu projekta KVARTipo

Luka Gerlanc/Cropix

III. PITANJE ODGOVORNOSTI

Dana 17. listopada 2017. od 9.45 do 10.20 sati dva komunalna redara provela su nadzor korištenja javne površine u Ledani. Utvrdili su da Ledana koristi 348 kvadrata, a prema uvjetima iz ugovor na taj datum su u zakupu imali samo 75 kvadrata. Koristili su dakle 273 kvadrata više. Što je nakon toga poduzeo Robertino Dujela, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti?

- Naš odjel nije tražio taj nadzor jer komunalni redari provede nadzor samo nad ugovorima o zakupu koje Grad Zadar izravno sklapa s pojedinim korisnicima. Ugovor o zakupu s Rivom Liburna sklopili su Nasadi, a oni imaju svoju upravu – kaže nam, s godišnjeg odmora.

Ako je tako, ako komunalni redari provode nadzor samo nad ugovorima koje je izravno sklopio Grad Zadar, zašto su sada intervenirali? Zato što im je to naložio Tomislav Korona, pročelnik UO za gospodarenje gradskom imovinom, kako uostalom i piše na početku rukom pisanog nalaza dvojice redara.

- Zašto?! Uh, na godišnjem sam, to je bilo prije pet godina, stvarno se ne sjećam...

Je li moguće da ste zatražili nalog za potrebe kriminalističke istrage, odnosno na zahtjev policije?

- Toga se ne sjećam, ali pošaljite mi pitanja na moj ured pa će na njih odgovoriti moj zamjenik Marin Batur - kazao nam je Korona. Poslali smo ih, odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Bio je to prvi i jedini nadzor komunalnih redara u Ledani od otvaranja 2012. do danas. Komunalni redari nikada prije ni poslije toga nisu zalazili u prostor Perivoja i provjeravali koristi li Ledana javne površine u skladu s ugovorom, zato što su ugovor potpisali s Nasadima kojima je Grada Zadar dao Perivoj na korištenje. I tu dolazimo do novog problema odgovornosti.

image

Zapisnik komunalnih redara s obavljenog nadzora Ledane od 17. listopada 2017.

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

IV. PITANJE ODGOVORNOSTI

Zašto ugovor s Ledanom nije raskinut 2017. godine? U razgovoru s Dujelom i Koronom nismo dobili odgovore. Korona odgovornost za poslove komunalnih redara prebacuje na Dujelu, a Dujela, logično, odgovornost za zakup javnih površina prebacuje na Koronu. Koji je, formalno, i tražio provođenje nadzora komunalnih redara. A što kaže zakon?

U odluci o zakupu javnih površina, koju je Gradsko vijeće Grada Zadra usvojilo na 7. sjednici 18. prosinca 2017. godine, u članku 31. među ostalim stoji da „Zakupodavac otkazuje ugovor o zakupu i prije isteka roka zakupa kad zakupnik:

- koristi javnu površinu protivno odredbama ugovora,

- koristi javnu površinu izvan utvrđenih gabarita, prema utvrđenju komunalnog redara dva ili više puta”.

Zašto dakle odjel za upravljanje gradskom imovinom, nakon izvješća komunalnih redara, nije raskinuo ugovor s Ledanom? Zašto komunalni odjel nije naložio uklanjanje nelegalno postavljenih dijelova lokala? Odgovor je jasan, zato što Grad Zadar nije potpisao ugovor o zakupu s Ledanom, nego Nasadi. A to znači da Dujelin odjel ne može tražiti uklanjanje, niti Koronin može raskinuti ugovor s Rivom Liburna.

Ali zašto ne mogu, ako su se ugovori o zakupu poslovnog prostora i javne površine koje su Nasadi potpisali s Rivom Liburna sklapali „sukladno odluci Grada Zadra o davanju u zakup javnih površina”, kako su nam odgovorili iz Nasada, odnosno „sukladno odluci o zakupu javnih površina Grada Zadra”, kako stoji u članku 3. Ugovora o zakupu javne površine između Nasada i Rive Liburna od 2. siječnja 2017., 1. lipnja 2017. i 14. lipnja 2017.? 

Štoviše, u članku 9. prisutnom u sva tri ugovora izrijekom se navodi da „nadzor nad provedbom odredbi ovog ugovora o zakupu javne površine, sukladno odluci o zakupu javnih površina Grada Zadra vrše komunalni redari”. Kako sad to? Odgovor nam je ponudio pročelnik Dujela...

- Grad Zadar nije potpisnik ugovora. Je li po vama normalno da dvije strane sklapaju ugovor, a pritom treću stranu, koja nije potpisnica ugovora, obvezuju za neke stvari. Zbog toga sam i tražio 2017. da se te točke izbace iz ugovora – kaže Dujela.

Ali, zar nije logično da Nasadi, kao tvrtka u vlasništvu Grada Zadra, ugovore o zakupu sklapa u skladu s odlukama Gradskog vijeća i Grada Zadra, a ne na svoju ruku? Zar nije logično da nadzor nad provedbom takvih ugovora, provode komunalni radari Grada Zadra, a ne Nasadi, koji nemaju redarsku službu, jer su korisnici Perivoja u vlasništvu Grada Zadra?

Dujela je ostao nepokoleban, naprotiv, izrazio je sumnju u pravnu valjanost takvih ugovora gdje dvije strane dogovaraju međusobne odnose, a dio obveza prenose na treću stranu, koja nije potpisnik ugovora. Znači...

image

Bivši direktor Nasada Lenko Ugrinić

Jure Mišković/Hanza Media/Cropix
 

V. PITANJE ODGOVORNOSTI

Odgovorni su Nasadi! Direktor Nasada od 2013. do 2020. bio je Lenko Ugrinić. Za njegova mandata Ledana se proširila Perivojem kao peronospora, grabili su što su više mogli, a on je s njima potpisivao tridesetak ugovora, uglavnom za zakup javnih površina. Je li on znao ove pravne cvebe, da sklapa ugovor u skladu s odlukama Grada Zadra, ali Grad Zadar to ništa ne obvezuje i da komunalni redari nikad nisu zašli u njegov Perivoj? Nije, doduše, ni on sam u tih sedam godina mandata nešto pretjerano zalazio, ali je li on onda odgovoran za to što je Ledana koristila veću javnu površinu nego što je plaćala?

Nazvali smo ga nekoliko puta, ali se na naše pozive nije javljao. Onda smo mu poslali poruku na WhatsApp. Pročitao je i nije odgovorio. Onda smo ga opet nazvali, nije se javljao. Onda smo poslali drugu poruku. Poslali smo je u 13.09 sati, on je pogledao u 13.10, ali nije je, kao, pročitao. Pravi se mrtav.

Gospodina Ugrinića htjeli smo pitati zašto je nakon pet godišnjih zakupa (od 2013. do 2017.) prostora Paviljona od strane Ledane na 75 kvadrata, 2018. potpisao novi ugovor s Ledanom za isti prostor ali na 184 kvadrata (sve do 2021.)? Na Paviljon i okolne objekte, označene kao površna A na skici tvrtke Navigator. Što se promijenilo, osim prozivanja Mladena Malte na sjednicama Gradskog vijeća od kolovoza do listopada 2017., da je površina Paviljona odjednom sa 75 skočila na 157 kvadrata? Na fotografijama komunalnih redara jasno se vidi da je Ledana tog listopada, a zapravo od 2013., kada su prvi put podigli stakleni paviljon, koristila 109 kvadrata veću javnu površinu od ugovorene čime su Nasade u pet godina oštetili za nekih 372.780 kuna.

image

Zapisnik komunalnih redara s obavljenog nadzora Ledane od 17. listopada 2017.

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

VI. PITANJE ODGOVORNOSTI

Moguće da se gospodin Ugrinić ne osjeća odgovornim. Kao ni gradonačelnik Dukić, pročelnici Dujela, Korona, Kasap, Ćurković i dogradonačelnik Babić. Kao ni Grad Zadar, kojem je Državni inspektorat u listopadu prošle godine dostavio rješenje o utvrđenim nepravilnostima i postupcima pokrenutima protiv Rive Liburna.

„Turistička inspekcija Državnog inspektorata u listopadu 2021. godine rješenjem je predmetnom ugostitelju zabranila daljnje obavljanje ugostiteljske djelatnosti odnosno pružanje ugostiteljskih usluga na 62 konzumna mjesta te na 3 točionika (šanka) na prostoru za usluživanje na otvorenom na kojem su se ugostiteljske usluge pružale suprotno izdanom rješenju o udovoljavanju minimalnim uvjetima nadležnog ureda Zadarske županije. O navedenom je dopisu obaviještena jedinica lokalne samouprave i nadležno komunalno trgovačko društvo. O utvrđenom činjeničnom stanju obaviještena je i upravna inspekcija Ministarstva pravosuđa i uprave kao i Ministarstvo turizma i sporta, sve sukladno odredbi čl. 68. Zakona o državnom inspektoratu s obzirom da je inspektor u provedbi inspekcijskog nadzora posumnjao da je povrijeđen zakon ili drugi propis iz nadležnosti drugog tijela...”

Obaviješten je dakle i Grad Zadar i Nasadi. Zašto onda nisu raskinuli ugovor s Nasadima?

- Nisam s tim bio upoznat. Pitanje je koji je odjel to dobio? – kazao nam je pročelnik Korona.

- Treba vidjeti tko je taj dopis primio – odgovara Dujela.

- Znao sam za taj postupak, ali oni su postupili po rješenju inspekcije te zatražili i dobili nove minimalne uvjete. Koliko znam neki inspekcijski nadzori još traju... – kaže direktor Nasada Josip Krnčević, koji je u siječnju ove godine potpisao za gradsku tvrtku najunosniji ugovor s Rivom Liburna za zakup 599 kvadrata javne površine na godinu dana po jedinstvenoj cijeni od 62 kune po četvornom metru.

image

Zapisnik komunalnih redara s obavljenog nadzora Ledane od 17. listopada 2017.

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

VII. PITANJE ODGOVORNOSTI

Ostao nam je još HDZ i ”točka.” Odluku da se Nasadima na trajno korištenje prepusti povijesni perivoj donio je gradonačelnik Zvonimir Vrančić (HDZ), direktor Nasada tada je bio Hrvoje Grdović (HDZ), a predsjednik Nadzornog odbora Boris Budan (koalicijski partner HDZ-a). Grdovića je na mjestu direktora zamijenio Lenko Ugrinić (HDZ), za predsjednik Nadzornog odbora imenovan je Mario Paleka (HDZ), a gradonačelnik je bio Božidar Kalmeta (HDZ). Kada 2017. Branko Dukić (HDZ) postaje gradonačelnik, Mario Paleka (HDZ) ide na mjesto direktora TZ Grada Zadra, a novi predsjednik NO Nasada je Nediljko Pavlović (HDZ). Godine 2020. Ugrinića na mjestu direktora nasljeđuje Josip Krnčević (HDZ), a predsjednik Nadzornog odbora postaje Tomislav Korona (HDZ). Gradonačelnik je i dalje Branko Dukić (i dalje HDZ).

Nećemo namjerno spominjati druge članove HDZ-a u nadzornim odborima Nasada jer na sjednicama Nadzornog odbora od 2012. do danas nikad nije vođena rasprava o ugovorima s Rivom Liburna, a sve odluke koje su Nasadi donosili u vezi ugovora s Ledanom donosili su se po volji vlasnika. Po onoj „veži konja gdje ti gazda kaže”: zna se tko su konji, a gazda je u gradskoj upravi zadnjih tridesetak godina.

VIII. PITANJE ODGOVORNOSTI

Ako vam se čini da se u zadnjem pasusu često spominje HDZ to je plod čiste slučajnosti. Ako će gradonačelniku Dukiću biti lakše, neka slobodno odgovornost prebaci na medije. Novinari su navikli biti odgovorni za sve, njih se ionako svakodnevno vrijeđa i omalovažava, prijavljuje policiji i odvjetništvu, povlači po sudovima i redovito kažnjava visokim odštetama za duševne boli. Novinari sigurno mogu podnijeti i teret Branka Dukića. Koji inače „ne bježi od bilo kakve odgovornosti, ali ne pristaje na sve drugo što se želi imputirati meni ili mojim suradnicima”.

I točka.

image

Skica Paviljona u perivoju tvrtke Navigator

Zadarski.hr/
image

Zapisnik komunalnih redara s obavljenog nadzora Ledane od 17. listopada 2017.

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

nasadi nacrt ledana

30. travanj 2024 23:36