StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ SVJETIONIKA OŠTRI RAT NA PUNTAMICI

Zakupili svjetioničarsku zgradu pa prisvojili dvorište i pomorsko dobro

Piše I.I.
6. studenog 2017. - 11:05
svjetionik6-261017

„Oko tri tisuće metara kvadratnih kompleksa, s privatnim pristupom moru, u potpunosti je ograđen, tako da stopostotno možete uživati u privatnosti“. Tom rečenicom na njemačkom jeziku tvrtka Punta Lanterna na svojim internetskim stranicama reklamira dvorište svjetionika Oštri rat na Puntamici te plažu koja se nalazi ispod objekta, iako su zakupili samo svjetioničarsku zgradu, a za plažu - nemaju koncesiju! Uz reklamu za privatnu plažu svojim potencijalnim gostima nude i mogućnost privezišta na istom prostoru.

Punta Lanterna je temeljem javnog natječaja 2016. godine od državne tvrtke Plovput zakupila isključivo svjetioničarsku zgradu koju pretvara u luksuznu vilu s, kako im piše na stranici, sedam apartmana. Dužinom cijelog kompleksa, podignuta je i crna željezna ograda koja onemogućava pristup pomorskom dobru, odnosno obali i moru. Jedno vrijeme na ogradi je bila izvješena i ploča na kojoj je pisalo „Zabranjen pristup“, no kada je Slobodna Dalmacija tada pisala o tome, jedan od vlasnika tvrtke Punta Lanterna, Lek Doći, rekao je kako su oni „samo obnovili postojeću ogradu“, a da je sporna ploča postavljena iz sigurnosnih razloga dok traje obnova svjetionika.
Nakon toga tvrtka Plovput izdala je upozorenje vlasnicima da maknu ploču sa znakom zabrane pristupa što su oni i napravili, no željezna ograda i dalje stoji tako da svim posjetiteljima tog turističkog objekta omogućava privatnu plažu, iako za privatno korištenje pomorskog dobra Punta Lanterna nema koncesiju niti koncesijsko odobrenje.

Pročelnika županijskog upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimira Laštru upitali smo ima li svjetionik koncesijsko odobrenje za mogućnost ograđivanja plaže ili koncesiju za malu luku, pristanište i vez za manje motorne brodove i jedrlice te ako nema koncesiju, jesu li je u međuvremenu zatražili.
- Na predmetnom pomorskom dobru nije dana koncesija za gospodarsko korištenje od strane Zadarske županije, a prema našim saznanjima niti od strane Vlade RH. Isto tako, Zadarska županija nije zaprimila pismo inicijative za pokretanje postupka davanja koncesije za gospodarsko korištenje predmetnog pomorskog dobra – kazao nam je pročelnik Laštro ističući da se o svemu detaljnije informiramo kod tvrtke Plovput. Naime, činjenica da Punta Lanterna nema koncesiju na korištenje pomorskog dobra nije bila smetnja da na svojim stranicama oglase kako njihov atraktivni smještaj u Zadru ima privatni ulaz u more.
Zbog toga smo tvtki Plovput koja je Punti Lanterni dala u zakup svjetioničarsku zgradu poslali upit kako bi dobili odgovor na pitanje je li objekt prenamijenjen u skladu s ugovorom o zakupu, odnosno je li Punta Lanterna ishodovala sve potrebne dozvole za bavljenje turizmom, te ima li njihov objekt dozvolu za ograđivanje obale s obzirom da mu je promijenjena namjena i više nije samo u službi sigurnosti pomorskog prometa nego se koristi kao turistički kapacitet. Zanimalo nas je i jesu li možda pokrenuti neki inspekcijski postupci protiv nepravilnosti uočenih na svjetioniku.
No umjesto odgovora na naše upite iz tvrtke Plovput su nam rekli kako „sam objekt svjetionika Oštri rat na Puntamici ostaje i dalje objekt sigurnosti plovidbe, te je stoga i u Ugovoru o sanaciji i zakupu prostora u svjetioničarskoj zgradi predviđen niz ograničenja za zakupnika kako se ne bi niti na jedan način omela ili ugrozila sigurnost plovidbe. Zakupnik isto tako mora zatvoriti sve otvore prostorija u kojima su upaljena noćna svjetla, te mora radnicima zakupodavca u svako doba omogućiti pristup radi servisiranja uređaja.“
Također su napomenuli kako je ishodovanje daljnjih dozvola ili suglasnosti u nadležnosti zakupnika, te da do trenutka pisanja njihovog dopisa nisu zaprimili niti jednu službenu obavijest o pokretanju bilo kakvih inspekcijskih postupaka.
Zbog željezne ograde postavljene uokolo svjetionika na Puntamici na način da onemogućava pristup pomorskom dobru, koje je u Hrvatskoj javno dobro te mu se pristup ne bi smio ograđivati odnosno onemogućavati, komentar smo zatražili i od kapetana zadarske Lučke kapetanije Alena Rukavine.
- Obala po zakonu mora biti slobodna minimalno šest metara od linije mora, što u ovom primjeru nije slučaj, jer su ograde podignute sve do ulaza u more. Ono što vam sa sigurnošću mogu reći jest da ćemo pokrenuti očevid nad spornim česticama na Puntamici – rekao je kapetan Rukavina.

Nakon svega ostaje otvoreno pitanje kako je uopće moguće da pomorsko dobro bude ograđeno ako je zakupljena samo svjetioničarska zgrada te na koji je način državna tvrtka Plovput dopustila Punti Lanterni da „prisvoje“ dvorište svjetionika odnosno zbog čega iznajmljivači svoje buduće goste dovode u zabludu nudeći im privatni pristup moru i privatna vezišta kada na njega nemaju pravo?

Odvjetnik Rikardo Perković: Koncesije nema jer nije bila niti potrebna
Zašto na svojim stranicama oglašavaju da u sklopu kompleksa na Puntamici imaju privatnu plažu iako za to nemaju potrebne koncesije, pokušali smo upitati i vlasnike tvrtke Punta Lanterna, Waltera Hummera i Leka Doćija, no umjesto odgovora Doći nam je „servirao“ klasičan spin napadajući nas zašto sada o tome pišemo kada je posao uređenja pri kraju te zašto o tome nismo pisali kada je objekt stajao zapušten. Kada se smirio,  Doći nas je uputio na odvjetnika tvrtke Punta Lanterna Rikarda Perkovića koji je također nervozno reagirao, da bi potom cijelu stvar opravdao „grijesim iz prošlosti“.
- Ograde oko svjetionika postoje jer su postojale i prije 50 godina, to je objekt koji je štićen te ne vidim razloga zašto bi micali ograde, a vlasnici ništa nisu ograđivali bez dozvole. Preuzeli su posjed kakav je bio i kada je Plovput vodio brigu o objektu. Čak i kada smo pregovarali o zakupu svjetionika, svaki put je netko iz Plovputa morao doći i otključati kapiju kako bi ušli unutra tako da je taj objekt uvijek bio ograđen. Koncesije nema jer nije bila niti potrebna, a s morske strane može ući tko god hoće – rekao je Perković.
Na naš upit, znači li to da na područja svjetionika obični građani, dakle ne gosti, mogu ući jedino plivajuć, odvjetnik Perković je odgovorio: „Da.“
26. travanj 2024 08:28