StoryEditorOCM
4 kantunaSKAKAO PO NJEMU

Zadranin (21) brutalno premlatio poznanika: ‘Nisam više htio krasti da nam osiguram drogu. Krenuo je za mnom sa satarom. Uzvratio sam udarac...‘

Piše B.S.
10. studenog 2023. - 21:08

- Ne družim se više s ekipom. Ne konzumiram ni drogu, doma sam cijelo vrijeme s tatom. Njemu pomognem na građevini i spajam elektriku da nešto zaradim. Moram napraviti osobnu iskaznicu pa da mogu naći normalan posao i da se mogu prijaviti – posvjedočio je 21-godišnji Zadranin koji je zbog brutalnog premlaćivanja poznanika kod kojeg je stanovao, na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od jedne godine i šest mjeseci zatvora.

S obzirom da je riječ o mlađem punoljetniku, 21-godišnjaku je kazna zatvora od jedne godine odgođena za tri godine, te se neće izvršiti ako u tom roku ne počini isto ili drugo kazneno djelo, dok će izrečeni neuvjetovani dio kazne zatvora od šest mjeseci morati odslužiti.

Optužnica ga tereti da je 26. siječnja oko 17 sati, u dvorištu kuće u jednom mjestu u Zadarskoj županiji premlatio poznanika kod kojeg je jedno vrijeme stanovao. Najprije ga je snažno udario šakom u glavu, a kada se ovaj osvijestio ušao je za njim u kuću, te ga bacio sa sjedalice na pod. Jednom rukom mu je stavio sataru pod vrat govoreći mu da će ga ‘sada ubiti‘, dok mu je u isto vrijeme drugom rukom zadao više udaraca po glavi i tijelu.

U daljnjem napadu spriječio ga je susjed udarivši ga plastičnom stolicom po leđima. Nakon što se napadnuti prijatelj pridigao s poda i pobjegao, 21-godišnjak je opet izišao iz kuće za njim, te ga šakom udario u glavu, nakon čega je ovaj pao na leđa i zatiljnim dijelom glave udario o tlo i izgubio svijest. U padu je zadobio tešku tjelesnu ozljedu: krvarenje unutar moždane ovojnice tjemena, te razderotine iznad oka i tjemena.

U svojoj obrani 21-godišnjak je opovrgnuo krivnju navodeći kako je poznanik krenuo za njim sa satarom kad je on uzeo stvari i otišao iz kuće, te da je normalno da je on tada uzvratio udarac i branio se. Pojasnio je kako je počeo stanovati kod njega nakon što mu je on predložio da radi ‘neke stvari‘, pa da bi oni onda mogli nabaviti drogu, konkretno - heroin, metadon i kokain.

On je svoj dio droge konzumirao, a poznanik je svoj dio prodavao i to je tako funkcioniralo negdje mjesec dana, sve dok nije zaključio da to više ne želi raditi što je i prethodilo incidentu.

Nakon što mu je poznanik dao trisku, on ga je udario šakom u glavu i krenuo spremati svoje stvari. Međutim on se digao i krenuo za njim sa satarom i porezao ga po ruci i licu. On mu je tada oduzeo sataru i bacio je sa strane, a njega je - nokautirao. Opovrgnuo je da je po njemu i skakao. Opisao je kako su se obojica hrvali oko satare, te je dodao kako mu nije u niti jednom trenutku prijetio smrću.,

Obrazložio je kako je do sukoba došlo nakon što mu je ovaj dao trisku, jer je mu je on rekao da više neće krasti i omogućavati im da sa tim prihodima dođu do droge, zbog čega ga je i doveo kod sebe, a ne zato što on nije imao gdje.

Napadnuti mladić policiji u Zadru opisao je pak da ga je 21-godišnjak više puta udario šakom u glavu, oborio u vrt u dvorištu kuće, te mu stao sa obadvije noge na prsa. Više puta ga je udario nogama po glavi i tijelu, nakon čega je izgubio svijest. Za ostalo je saznao od svjedoka koji mu je rekao da ga je maknuo s njega i nije dozvolio da ga dalje tuče. Prisjetio se kroz maglu da ga je na terasi kuće pogodio šakom u glavu uslijed čega je potiljkom pogodio u pločice i pao u nesvijest.

Rekao je kako ga je primio jer nije imao gdje spavati. Spornog je dana izvodio neke drame ispred kuće. Prisjetio se samo nekog mlataranja po njemu i kako je trava bila oko njega. Nakon toga se našao u hitnoj pomoći.,

Sud je 21-godišnjaka osudio na djelomičnu uvjetnu kaznu držeći kako ta odluka mora izražavati individualiziranu zakonom predviđenu društvenu osudu zbog konkretnog kaznenog djela.

- Svrha kažnjavanja je izraziti društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i o pravednosti kažnjavanja te omogućiti počinitelju po izlasku iz zatvora ponovno uključivanje u društvo, a ponajviše svrhu specijalne prevencije na način da okrivljenik 1nauči da činjenje kaznenih djela, kao što je ovo u konkretnom slučaju, sa sobom nosi ozbiljne posljedice u vidu oduzimanja slobode, te da će se isti poštujući pravni poredak u roku kušnje suzdržati se od svakog daljnjeg činjenja kaznenih djela jer će ga zaprijećena kazna zatvora u tom smislu odvratiti - obrazložila je sutkinja Dijana Zubčić u presudi.

02. svibanj 2024 20:28