StoryEditorOCM
4 kantunaPRESUDA NA OPĆINSKOM SUDU U ZADRU

Zadarski odvjetnik klijentici uzeo odštetu od prometne nesreće pa osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu! Evo o kome se radi...

Piše B.S.
17. siječnja 2018. - 22:20
sud_zgrada4-100316

Na uvjetnu zatvorsku kaznu od sedam mjeseci s rokom kušnje od tri godine, te deset godina zabrane obavljanja odvjetničke djelatnosti, osuđen je 43-godišnji Tomislav Papić, jer je prisvojio iznos koji je njegova klijentica dobila od osiguravajuće kuće za štetu na automobilu, te tjelesne ozlijede koje je zadobila u prometnoj nesreći 2014.godine.

Kaznu mu je na Općinskom sudu u Zadru izrekao sudac Tomislav Šimić nakon što je Papić, koji je u međuvremenu na vlastiti zahtjev brisan iz Imena odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore (HOK), na raspravi od 22.prosinca 2017. godine u cijelosti priznao kazneno djelo i prihvatio kazneno pravnu sankciju koju je predložio državni odvjetnik Dragan Bogatić.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) teretio se da je kao odvjetnik zastupajući imovinske interese druge osobe zlouporabio ugovorom dane mu ovlasti i time prouzročio imovinsku štetu osobi čije je interese zastupao. Ukupno 33.050,00 kuna naknade štete koju je njegova klijentica L.P. dobila od osiguravajuće kuće, 7.travnja 2014.godine u cijelosti je zadržao za sebe, a klijentici je cijelo vrijeme lagao.

U dokaznom postupku je, naime, utvrđeno da je 43-godišnjak, inače sin poznatog zadarskog odvjetnika Miše Papića koji je preminuo prije dvije godine, postupao s izravnom namjerom, te da je nastojeći prikriti svoje kazneno djelo osiguranju koje mu je novac isplatilo dostavio Izjavu o namirenju sa zahtjevom da se novci klijentice koje je već prethodno podigao isplate na njezin račun.

U početku je opovrgavao kazneno djelo navodeći kako je novac umjesto na račun klijentice, kako je naložio, uplaćen na račun Zajedničkog odvjetničkog ureda kojeg je imao s ocem, a s kojim ne komunicira te da ne može doći do tog novca, ali da će u dva tjedna riješiti da ga ona dobije. Klijentica ga međutim nakon toga više nije vidjela ni čula sve do rasprave 1. prosinca 2017. a jedan dan ga je zvala čak 160 puta.

U sudskom postupku je, međutim, utvrđeno da Papić nije nikada dostavio drugi račun osim računa njegovog odvjetničkog ureda, te da mu punomoć za raspolaganje novčanim sredstvima s tog računa nikad nije opozvana. Štoviše, iz ispisa transakcija banke utvrđeno je da je upravo on od 2012.do 2014.godine podigao s računa ureda novčana sredstva u iznosu od 32.000,00, 100.000,00, 65.000,00 i 33.000,00 kuna. Iz samog naloga od 7.travnja 2014. koji je izvršen u poslovnici banke utvrđeno je da Papić kao opis isplate naveo "isplata stranci" međutim do njegove klijentice ti novci nisu nikada došli sve do 6.prosinca 2017. kada joj ih je pod pritiskom kaznenog postupka isplatio s kamatama.

28. travanj 2024 13:13