StoryEditorOCM
4 kantunaNITKO SE NE BUNI...

Zadarske lokacije uz more zauzeli divlji kampisti - danima parkiraju uz samu obalu i nitko ih ne ometa, pri tom se služe aplikacijom s "recenzijama"!

Piše M. Kalajžić
10. rujna 2021. - 19:49

Turistička posezona vrijeme je za goste koji u (babljem) ljetu žele uživati bez gužvi i velikih vrućina, a među njima najbrojniji su nautičari i – kampisti. Dok su nautičke marine i kampovi još uvijek puni nautičara i kampista koji plaćaju legalan boravak, ima i gostiju kojima je draže odabrati kakvo zgodno mjesto uz more, po mogućnosti na samoj plaži, pa tamo parkirati svoj kamper i uživati u suncu i moru – besplatno.

image
Divlje kampiranje Punta Bajlo
Zadarski.hr

Na takve nas je pojave, kakve se inače viđaju čitavog ljeta po gradu, upozorila čitateljica koja je otkrila da se kampisti pri tom služe mobilnom aplikacijom preko koje jedni drugima sugeriraju gdje sve mogu besplatno parkirati, a usput i noćiti, odnosno kampirati, mada je divlje kampiranje zabranjeno i kažnjivo.

- Slijedom članka u Zadarski.hr o "kampu" na Punti Bajlo javljam se sa saznanjem o aplikaciji preko koje se dolazi do informacija o svim mogućim legalnim i ilegalnim mjestima za kampiranje, a to je Park4Night. U njoj možete pronaći mjesta i komentare s recenzijama koja su besplatna, koja se plaćaju i slično. Ogorčena sam činjenicom da grad takvo nešto dopušta i jednostavno ignorira. Moje pitanje glasi: zašto su ovi ljudi pametniji od onih što plaćaju mjesta u kampovima? Ako je ove godine njih 30-tak, dogodine će ih biti 60-tak ili više, što će se tada poduzeti? I sad na Punti Bajlo, za razliku od Puntamike ili lokacije kod Porthosa gdje isto naveliko kampiraju, stoji znak zabrane, znači to što rade je zabranjeno, pa kako je moguće da do sad nitko od nadležnih nije reagirao, a svaki dan netko tamo kampira? - pita se čitateljica.

image
Divlje kampiranje
Zadarski.hr

Skinuli smo aplikaciju i proučili je poput turista koji je koriste. Aplikacija je sama po sebi legalna i zbilja pruža svim ljubiteljima kamping turizma obilje informacija o tome gdje sve mogu kampirati. Među ostalim, navedena su i mjesta gdje se može besplatno parkirati, odnosno kampirati u Zadru, s recenzijama onih koji su takvu mogućnost iskoristili. „Na cijeni” su najviše lokacije Punta Bajlo, te područje Kolovara, ali i neka mjesta u samom gradu gdje se može zanoćiti „mukte” čak i više dana, a usput i utočiti besplatno vodu u blizini ili pronaći diskonte s jeftinom hranom i pićem.

Čini se da je veći problem što naše službe ne provode ono što propisuju, pa se kampisti samo služe onim što im je nadohvat kotača i još k tome besplatno. Da je stvar otišla predaleko pokazuju i fotografije kampiranja na samim plažama oko zone Kolovare i uzduž obalne linije Punta Bajlo koji je doduše nekoć u prošlosti bio autokamp, ali to ne znači da sad može postati divlji kamping.

image
Divlje kampiranje
Zadarski.hr

Upitali smo i gradske službe znaju li za ovaj problem (i aplikacije), odgovorio nam je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša grada Zadra Robertino Dujela:

- Svakodnevno ophodnja Komunalnog redarstva obilazi i upozorava prekršitelje. Kamperi se udalje, a na njihovo mjesto pojavljuju se drugi. Konkretnije su ovlasti, postupanja i sankcioniranja turističkih inspektora sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Imali smo prošlog tjedna i ponovit ćemo zajednički izlazak i postupanje na terenu turističkih inspektora, policije i komunalnog redarstva. Na konkretnoj lokaciji (Punta Bajlo) ponovno ćemo postaviti i znak zabrane parkiranja.

Ograda

Prostor uz Ulicu Put Murvice nedavno očišćen zbog buduće izgradnje poslovno-trgovačkih objekata, dobio je novu "namjenu" - tamo su se počeli parkirati kamperi.
Nakon objave te vijesti, investitor je ubrzo podigao ogradu oko gradilišta kako bi spriječio divlje kampiranje.

image
Divlje kampiranje Put Murvice
Zadarski.hr
26. travanj 2024 13:19