StoryEditorOCM
4 kantunaPREOKRET U SLUČAJU SMJENE RAVNATELJA OŠ PETAR ZORANIĆ U NINU

Zadarska županija protiv naređenja Prosvjetne inspekcije želi maknuti Vukovića! Šimunić: Povjerenstvo škole nije imalo namjeru postupiti po rješenju inspektora!

27. kolovoza 2019. - 23:20
nin_ravnatelj3-110719

Nastavlja se cirkus oko pokušaja smjene Tonća Vukovića, ravnatelja OŠ Petar Zoranić u Ninu. U ponedjeljak 26. kolovoza Povjerenstvo škole je na sjednici trebalo usvojiti rješenje Prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim se poništava odluka bivšeg Školskog odbora o smjeni ravnatelja Vukovića, no uoči početka sjednice Povjerenstvu je dostavljena žalba Zadarske županije na rješenje Prosvjetne inspekcije koju je u ime osnivača potpisao pročelnik upravnog odjela za školstvo Ivan Šimunić.

TKO JE OVDJE LUD - NASTAVLJA SE RAT U OŠ PETRA ZORANIĆA U NINU Prosvjetna inspekcija zahtijeva raspuštanje školskog odbora, a on u krnjem sastavu, s jednim razriješenim članom, smijenio ravnatelja Vukovića!

Prema riječima predsjednika Povjerenstva Jurice Vučetića, Županija u žalbi tvrdi da Prosvjetna inspekcija nije imala razloga ukinuti odluku Školskog odbora iz formalnih, odnosno, proceduralnih razloga kao što je to navela, jer je, tvrde, procedura smjene ravnatelja provedena u skladu sa svim zakonskim propisima.

- Zaprimanje žalbe automatski odgađa odluku Povjerenstva o usvajanju rješenja Prosvjetne inspekcije. Žalbu će rješavati Ministarstvo obrazovanja i vjerujem da će to napraviti u što kraćem roku – kazao nam je Vučetić.

Nova sjednica Povjerenstva sazvana je za 5. rujna, samo nekoliko dana prije početka nove školske godine. Hoće li Ministarstvo obrazovanja do tada usvojiti žalbu Zadarske županije ili će potvrditi rješenje svojih Prosvjetnih inspektora, nezahvalno je prognozirati, no činjenica je da u Ministarstvu obrazovanja nisu sretni aferom iz ninske osnovne škole koja je ovo ljeto punila novinske stupce.

Dok Povjerenstvo formalno ne usvoji odluku Prosvjetne inspekcije, odnosno dok se žalba ne riješi, Vuković je smijenjeni ravnatelj, što znači da ne može obavljati potrebne radnje vezane za pripremu nadolazeće školske godine.

- Povjerenstvo je imalo rok od tri dana da usvoji rješenje Prosvjetne inspekcije, a škola osam dana da ih o tome obavijesti. Danas je četvrti dan i ja sada moram pisati inspekciji da njihova odluka još nije usvojene, a hoće li biti, vidjet ćemo nakon što žalba bude riješena – kaže Vuković koji u neočekivanoj žalbi Zadarske županije vidi posljednje pokušaje politike da ga pod svaku cijenu makne s mjesta ravnatelja i to godina dana prije odlaska u mirovinu. Vuković je, naime, cijelo vrijeme ukazivao da njegovom smjenom rukovodi lokalna ninska politika koja se duboko involvirala u rad školskog odbora.

- Ne znam kako ovo što mi se događa drukčije nazvati nego političkim silovanjem. Zanimljivo je da je žalbu Povjerenstvu, odnosno Ministarstvu obrazovanja, uputila Županija kao osnivač škole, iako ona nije stranka u postupku. Rješenje Prosvjetne inspekcije upućeno je Povjerenstvu na usvajanje, a županiji na znanje. No s obzirom na sve što sam do sada prošao, ničemu se više ne čudim – rezigniran je Vuković.

Od pročelnika županijskog ureda za obrazovanje Ivana Šimunića zatražili smo objašnjenje po kojoj se osnovi Županija žalila na odluku Prosvjetne inspekcije, i što u odluci smatra spornim.

- O pravnom interesu osnivača, a time i statusu stranke u postupku, o rješenju prosvjetnog inspektora odlučuje se u drugom stupnju. Prema našim informacijama, Povjerenstvo škole nije imalo namjeru postupiti po rješenju prosvjetnog inspektora. Radi se o pravno neraščišćenoj stvari u kojoj se ne može sa sigurnošću znati tko zastupa školu. Ima li škola ravnatelja ili nema? Treba li imenovati vršitelja dužnosti? Ovisno o rješenju drugostupanjskog tijela ova će se situacija razriješiti – odgovorio nam je Šimunić i time otvorio prostor novim sumnjama, ali i ukazao na činjenicu da ninska škola nakon Vukovićeve smjene nema vršitelja dužnosti, jer je sindikalna povjerenica Kata Knežević najprije pristala, a potom povukla svoju suglasnost na odluku o imenovanju v.d ravnateljice OŠ Petra Zoranića u Ninu.

Podsjetimo, nakon što je smijenila Školski odbor ninske škole na čelu s predsjednicom Lindom Maraš zbog utvrđenih nepravilnosti u radu, Prosvjetna inspekcija je 21. kolovoza donijela rješenje kojim naređuje novoimenovanom školskom Povjerenstvu ukidanje odluke Školskog odbora od 18. srpnja o Vukovićevoj smjeni. Neslužbeno doznajemo da je to upravo razlog zbog kojeg se žali Županija jer tvrde da je Vuković bio smijenjen na sjednici Školskog odbora od 5. srpnja, prekinutoj upadom nastavnika koji podržavaju Vukovića.

Nastavak te prekinute sjednice održao se 18. kolovoza i na njoj je, tvrdi se, samo formalno usvojena odluka koju je Školski odbor izglasao prije 13 dana. No Prosvjetna inspekcija je tu odluku ukinula jer nova članica školskog odbora od strane osnivača, Monika Peša, koja je sudjelovala na spornoj sjednici, nije imala verifikaciju.

Pokušaj smjene ravnatelja Vukovića zakuhao se početkom srpnja i očito će se nastaviti do rujnu kada bi konačno trebali dobiti odgovor hoće li najdugovječniji ravnatelj neke osnovne škole u Zadarskoj županiji voditi ninsku osnovnu školu u idućoj školskoj godini.

27. travanj 2024 03:44