StoryEditorOCM
4 kantunaPRVI DAN ŠKOLE

Zadarska županija ostala bez pet razreda osnovaca! U Novigradu krenula eksperimentalna nastava...

Piše Iva Ivanac
4. rujna 2023. - 14:41

U Zadarskoj županiji je u ponedjeljak po prvi puta u školske klupe sjelo 1539 djece što je u odnosu na prošlu godinu gotovo pet razreda manje!

- Ukupan broj upisanih prvašića za ovu školsku godinu je manji za 146 djece u odnosu na prošlu školsku godinu, govori nam Ivan Šimunić, pročelnik županijskog UO za obrazovanje, kulturu i šport dodajući kako su dvije područne škole ove školske godine ostale bez djece i privremeno prestaju s radom, a to su PŠ Perušić (OŠ Benkovac) i PŠ Ždrilo (OŠ Braće Ribar, Posedarje).

Ukupan broj učenika u osnovnim školama Zadarske županije ove školske godine je 13.248 učenika, a u školama kojima je osnivač Županija 6159 učenika. Iako se broj djece mjeri u tisućama, u Zadarskoj županiji postoji nekoliko škola koje imaju do troje djece.

- Škole koje imaju od jedno do troje djece su područne škole s programom rada od 1-4 razred, a to su PŠ Popovići (OŠ Benkovac), PŠ Korlat (OŠ Benkovac), PŠ Nadin (OŠ Benkovac), PŠ Podlug (OŠ Benkovac), PŠ Dinjiška(OŠ J.Dalmatinca), PŠ Vlašići(OŠ J.Dalmatinca), PŠ Radašinovci (OŠ P.Zoranić, Stankovci), PŠ Banjevci (OŠ P.Zoranić, Stankovci), istaknuo je pročelnik Šimunić ističući i jedinu osnovnu školu u Zadarskoj županiji koja se uključila u Eksperimentalni program cjelodnevne škole.

- OŠ Novigrad je jedna od 62 škole koje sudjeluju u Eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, što za 25 učenika koji pohađaju školu znači pisanje domaće zadaće uz nadzor učitelja/nastavnika, usavršavanje znanja i sposobnosti, sportske aktivnosti, igru te ostale zanimljive sadržaje. Svi učenici će imati osiguran užinu i topli obrok, objašnjava pročelnik Šimunić dodajući kako škola ima na raspolaganju oko 180 tisuća eura, čime će se urediti i blagovaonica, postaviti klimatizacijski uređaji u učionice, obnoviti igralište, nabaviti namještaj i informatička oprema te oprema za održavanje tjelesnog odgoja.

- U tijeku je priprema dokumentacije za javnu nabavu za sve navedeno, nakon čega će se u što skorijem roku započeti s uređenjem kuhinje i nabavom opreme. Do tada će učenici dobivati kuhani obrok iz Dječjeg vrtića Školjić – Pridraga, istaknuo je pročelnik Šimunić koji je u ponedjeljak u pratnji župana Božidara Longina i zamjenika župana Šime Vickovića posjetio osnovnu i srednju školu u Obrovcu.

Obje su škole stradale u poplavi koja je u svibnju pogodila područje Grada Obrovca i Općine Gračac, a u tijeku je obnova sportske dvorane u osnovnoj školi te učionica i ureda u prizemlju srednje škole vrijedna oko 150 tisuća eura. U prvi razred osnovne škole krenula su 23 učenika od čega njih 14 u matičnoj školi u Obrovcu.

- Ovdje smo kako bismo svima vama, i učenicima i učiteljima, poželjeli sretno još jedno poglavlje u vašim životima. Znam da biste vi, dragi učenici, željeli da praznici potraju još makar dva tjedna, no povratak u školske klupe je neizbježan. I stoga ga ne treba gledati kao nešto strašno, već naprotiv, kao novu priliku, novi izazov. Ponovo ste sa svojim kolegama i prijateljima. Neke možda niste vidjeli cijelo ljeto, a vjerujem da se mnogi od vas vesele i novim znanjima - poručio je župan koji je, uz dvije obrovačke škole, posjetio i područnu školu u Kruševu koju pohađa 60 učenika od 1. do 8. razreda.

Gradonačelnik na Stanovima

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić je uz pratnju gradskog pročelnika UO za odgoj i školstvo Jose Nekića obišao OŠ Stanovi.

U OŠ Stanovi ove godine se upisalo 82 učenika prvih razreda, koji će uz još 570 starijih učenika pohađati ovu školu. Grad Zadar im je svima osigurao radne bilježnice, a ove godine uložio i 54 000 eura u opremanje školske kuhinje kako bi bila spremna za posluživanje toplih obroka učenicima.

Ukupno je na području grada upisano oko 7000 učenika, od kojih 876 prvaša, za koje je osiguran produženi boravak, udžbenici, radne bilježnice, pomoćnici u nastavi, rano učenje drugog stranog jezika, te brojne izvannastavne aktivnosti- od univerzalne sportske škole do centara izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku. Vlada RH je osigurala sredstva za obroke svim učenicima, a Grad ulaže u infrastrukturu koja školama omogućuje pripremu tih obroka.

26. travanj 2024 23:13