StoryEditorOCM
4 kantunaZELENA TRANZICIJA

Do kraja godine na krovu Poliklinike niknut će solarna elektrana: mjesečni račun bolnice za struju bit će lakši za gotovo 20 tisuća eura!

Piše Iva Ivanac
6. ožujka 2023. - 14:32

Opća bolnica Zadar u ponedjeljak je predstavila projekt „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“ kojim će smanjiti troškove električne energije i okrenuti se obnovljivim izvorima.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 eura od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 eura, a dovršetak projekta se očekuje 15. studenog ove godine.

- Ulaganje u obnovljive izvore energije sve je važniji način postizanja energetske neovisnosti i smanjenja troškova energije. Zbog rasta cijena energenata i povećanja brige o okolišu sve više institucija i javnih ustanova pokazuje interes za obnovljivim izvorima energije. Projektom izgradnje solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike doprinjet će se sigurnosti opskrbe ali i zaštite okoliša smanjivanjem emisije ugljikovog dioksida. Dodatno će se samnjiti potrošnja električne energije za OB Zadar za 19 posto čime ćemo ostvariti financijske uštede. Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme, ljudske kapacitete i unapređenje zdravstvenih usluga, istaknuo je dr. Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar dodajući kako je zadarska bolnica ovim projektom pokazala spremnost raditi inovativne i nove stvari na održivi način.

image

Željko Čulina - ravnatelj Opće bolnice Zadar

Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix

Istaknuo je kako OB Zadar mjesečno troši 100 tisuća eura na struju te kako će realizacijom ovog projekta mjesečni račun biti umanjeni za 19,11 posto.  

- Koristi koje će solarna elektrana OB Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije, kazao je Čulina napominjući kako je OB Zadar također pripremila projektno tehničku dokumentaciju za investicijske projekte u području energetske učinkovitosti.

- Napravljeni su projekti energetske obnove zgrade interne, pedijatrije, ginekologije i upravne zgrade. Njih također planiramo prijaviti na NPOO, a svi projekti će također uključiti instalaciju solarnih panela na krovu zgrade, istaknuo je ravnatelj.

Ukupna površina elektrane iznosit će 1.111 četvornih metara, uz izlaznu snagu od 220 kW i instalirani kapacitet 0,23 MW koji će proizvoditi 279.063 kWh električne energije godišnje.

Izgradnja solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike doprinjet će sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje, a dodatno će smanjiti potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11 posto.

image

Šime Vicković - zamjenik župana Zadarske županije

Jure Miskovic/Cropix
image

Lovre Karamarko - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Jure Miskovic/Cropix

Zamjenik Župana Šime Vicković istaknuo je kako je Zadarska županija mogućnosti obnovljivih izvora energije prepoznala prije više od 15 godina te kako je danas prva županija u RH koja proizvodi najviše energije iz obnovljivih izvora.

- Zadnjih godinu dana obilježila nas je agresija Rusije prema Ukrajini, a rezultat toga je povećanje cijene energenata na tržištu. Realizacijom ovog projekta pokušat ćemo riješiti problem povećanja cijena, kazao je Vicković.

Lovre Karamarko, predstavnik Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknuo je kako je OB Zadar obavila dobar posao jer je od 53 prijavljena projekta prihvaćeno njih 19 među kojima je i zadarska bolnica što je dokaz kvalitete posla.

Matija Vajdić, voditelj odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša pri Energetskom institutu Hrvoje Požar kazao je kako je Zadarska županija bila prva koja je mapirala svoj vjetro potencijal te ima viziju u potpunosti postati samoodrživa te mu je drago što je zadarska bolnica uz virovitičku jedna od dvije koja je dobila sredstva europskog gospodarskog prostora. 

Državni tajnik Ministarstva zdravstva RH Silvio Bašić kazao je kako zadarska bolnica prednjači u radu i razvoju čak više od nekih KBC-ova.

Izgradnja solarne elektrane također doprinosi cilju Programa „Energija i klimatske promjene“ povećanjem korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

image

državni tajnik, izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić - Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske

Jure Miskovic/Cropix
image

Matija Vajdić - voditelj odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša, Energetski institut Hrvoje Požar

Jure Miskovic/Cropix
28. travanj 2024 07:51