StoryEditorOCM
4 kantunaOPTIMIZAM S TRGA

Vučetić prijetio ukidanjem, ali Dukić i gradska uprava i dalje računaju na preko tri milijuna eura od prireza! Od prodaje nekretnina očekuju još više...

Piše P.O.
11. prosinca 2022. - 19:01

Nacrtom proračuna Grada Zadra za sljedeću godinu porez i prirez na dohodak planirani su u iznosu od 25,6 milijuna eura u 2023. godini, što je čak 17,64 posto više od ovogodišnjeg plan. Na čemu to gradska uprava gradi optimizam za 2023. godinu?

- Zbog bolje naplate od planiranog u 2022. godini te smjernica ekonomske i fiskalne politike planiramo povećanje poreza na dohodak, tvrdi se u obrazloženju predloženog proračuna.

Porez i prirez na dohodak planira se u iznosu od 20.927.339 eura dok se udio u porezu na dohodak za decentralizirane funkcije planira u iznosu od 875.970, te prirez u iznosu od 3.848.961 euro.

U travnju ove godine predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić najavio je - ukidanje prireza!

-Nisam dugoročno protiv prireza, za prirez sam koji bi se uveo u nekakvoj budućoj upravi, ali ciljano i planski da se uvođenjem prireza, recimo, uvede besplatni gradski prijevoz. Mi sada naplatom prireza ne znamo kome to dajemo, a istovremeno nam buja financiranje HDZ-ovih udruga i gradskih poduzeća i sasvim je razvidno da taj novac ide i za održavanje HDZ-ove strukture, izjavio je tada Vučetić.

Ipak, prirez ide dalje, a gradonačelnik Branko Dukić i njegovi pročelnici i dalje računajuna ozbiljan prihod od prireza.

Od poreza na kuće za odmor i na promet nekretnina planira se uzeti 6,4 milijuna eura, gdje je porez na kuće za odmor 464.529, a porez na promet nekretnina čak šest milijuna eura. Zanimljivo je da u Gradu očekuju rast ovog prihoda u sve tri sljedeće godine.

03. lipanj 2024 14:47