StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKOJ PROFESORICI ANKICI MARKULIN (68) DOZLOGRDILO DIVLJANJE NA TRIBINAMA

Vraćam člansku iskaznicu! Ne želim biti član ovakvih navijača Hajduka!

Piše IN
15. ožujka 2017. - 16:48
markulin_slanska_iskaznica1-140317

"Hajduk ostaje u srcu, ali ja odlazim iz Hajduka" poruka je Ankice Markulin, 68-godišnje profesorice iz Zadra koja je, ogorčena ponašanjem navijača Hajduka na utakmici protiv Rijeke, odlučila vratiti člansku iskaznicu voljenog kluba.

Slobodnoj Dalmaciji obratila se sljedećom porukom: "Poštovana redakcijo, vlasnica sam članske iskaznice HNK Hajduk Split br. 105, baza člana: DPH Zadar. Ne želim biti više član navijača Hajduka zbog opetovanog gnjusnog načina navijača kojim uporno novčanim kaznama oštećuju moj voljeni klub – Hajduk. Samo budale i divljaci mogu ovoliko štetiti svom klubu".

- Prije dvije godine u Slobodnoj Dalmaciji sam pročitala da u Splitu među članovima Hajduka ima puno intelektualaca. Smatram se intelektualkom i pomislila sam da bih i ja to trebala napraviti. Od kada znam za sebe navijam za Hajduka i mislila sam, zašto ne, zašto stajati na distanci, bolje da i mi budemo prisutni u životu kluba. I tako sam potpisala pristupnicu i dobila člansku iskaznicu – priča gospođa Markulin, umirovljena profesorica njemačkog i talijanskog jezika. Radni vijek provela je radeći u zadarskom Bagatu, Caritasu te kao sudski tumač. Zagrižena je hajdukovka, dok njen suprug, od kada ga je upoznala, kaže, navija za – Dinamo.

Zbog čega ste odlučili vratiti člansku iskaznicu Hajduka?

- Dosadilo mi je gledati budale koje rade štetu svome klubu. Nabijaju mu kazne zato što ga, kao, vole, a jadan klub onda to plaća. To nema nitko pravo raditi Hajduku, pogotovo ne oni koji tvrde da ga vole. Pa tko su oni? Huligani, ulica? Sad ćete vidjeti koje će kazne dobiti klub. Zašto to raditi, to mi je bedasto i kretenski, a ja ne želim da s tim imam ikakve veze, pa makar i kao formalni član Hajduka.

Što vas je posebno zasmetalo?

- Nafetala su me sva događanja u subotu, kad je pola stadiona vikalo "ubij ga", ubij ga". Mi to nismo, ali tako ispada da jesmo! Moje vraćanje članske iskaznice je otvoreni protest prema navijačima koji nanose neprocjenjivu štetu svojem vlastitom klubu. Ne štete oni ni Rijeci ni Dinamu nego isključivo Hajduku koji će zbog njih dobiti debelu kaznu. Pa ne može klubom upravljati ulica!

Što pod tim mislite?

- Prije toga želim reći da u potpunosti podržavam projekt Naš Hajduk i sve ono što rade. Hajduk je najviše što imamo u Dalmaciji. Uostalom, i naše čuvene zadarske benediktinke bile su dioničarke Hajduka. Upravo zbog svega toga, zbog značenja kojeg Hajduk ima, smatram da njegovi navijači moraju imati civiliziraniju i dostojanstveniju dimenziju, a ne da njima upravljaju huligani. Hajduk je naša zajednička povijest. Povici "ubij ga" i sačekuše udaljavaju ga od toga i svega dobrog. Sad ću vam odgovoriti i na vaše pitanje: čini mi se da se Hajduku dogodio efekt bumeranga!

Možete li to objasniti?

- Oni koji su u prijašnjim upravama Hajduka šurovali s ulicom i koristili je za stvaranje animoziteta prema Dinamu, sada su izgubili kontrolu nad tom ulicom, koja im ovako uzvraća. Ulica se otrgla nadzoru i kao bumerang se vratila Hajduku!

Neki i ovaj najnoviji incident pokušavaju opravdati kao jedini preostali oblik borbe protiv stanja u HNS-u i utjecaju Zdravka Mamića?

- O HNS i Mamiću mislim sve najgore. Sve mi se to, moram biti iskrena, užasno gadi. Ako su reakcije navijača posljedica tog nezadovoljstva i njihovog cilja da poprave stanje u hrvatskom nogometu, moram reći da njihovo sredstvo nije opravdano. Njihovo huligansko ponašanje ne može biti opravdanje za ono što su napravili. Jer stanje u nogometu ne može rješavati ulica! Ona je uvijek bila i ostat će dvosjekli mač. Mamić je prefrigan da bi se uvukao u to, a čudi me i ponašanje same policije na osiguiranju utakmice. Pokazala se jednako neefikasna kao i kod slučaja svastike. Mišljenja sam da taj veliki propust u osiguranju nije bio slučajan, sumnjam da bi mogao imati i političko zaleđe. Ali ako Hajdukom može upravljati ulica, ja u tome ne želim sudjelivati i takvom društvu ne želim pripadati.

Nije li za stanje u HNS-u, odnosno hrvatskom nogometu, prije svega kriva politika koja taj problem izbjegava riješiti?

- Slažem se, odgovornost je u politici, ali ne u politikanstvu. Problemi su se dosad pokušavali rješavati na politikanski način. Nekoliko puta takvim je politikantima ulica bila dobrodošla za svoje ciljeve, ali sada im se vratila kao neugodan šamar. Ne može politikanstvo manipulirati ulicom, jer se ulica uvijek otme kontroli. Pogledajte što se dogodilo s Tornadom u Zadru i njegovom odnosu oprema Kalmeti kojem sada svašta skandiraju. Ali kad se igrate s takvim stvarima, možete svašta očekivati. A tu se ja povlačim, to je iznad mojih sportskih i navijačkih afiniteta.

Hoćete li "precvikati" člansku iskaznicu? Jeste li Hajduku poslali formalni zahtjev za isključenjem iz članstva?

- Ne, nisam je prerezala, niti ću. To nije u mome stilu. Rekla sam vam da je moj muž dinamovac, a ja hajdukovka. I Hajduk i Dinamo se trebaju boriti za prospertit sporta, a ne za ovo što gledamo na tribinama. Člansku iskaznicu Hajduka ću sačuvati kao uspomenu, ali nisam više član. Hajduk ostaje u srcu. Jednom hajdukovka, uvijek hajdukovka!

 

27. travanj 2024 21:20