StoryEditorOCM
4 kantunaJEDNOGLASNA PRESUDA

Vozaču (66) koji je skrivio stravičnu nesreću kraj Maslenice gdje su poginule sestre iz Gračaca u dobi od devet i pet godina - sedam godina zatvora!

Piše Božana Sviličić
25. veljače 2022. - 13:24

Vozač, Krešimir Tomljenović (66), koji je skrivio stravičnu nesreću 17.kolovoza 2020. kada su na na raskrižju državne ceste Maslenica i Zaton Obrovački poginule dvije sestre iz Gračaca u dobi od devet i pet godina u petak je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.

Vijeće Županijskog suda u Zadru kojim je predsjedala sutkinja Sandra Radanović vozaču je dosudilo jednoglasnu kaznu, a kako on nije bio na izricanju presude jer se branio sa slobode, sutkinja Radanović je izdala PU zadarskoj dovedbeni nalog kojim će se 66-godišnjak tijekom dana prepratiti u Zatvor u Zadru.

- Ne znam što bih vam rekao. Ne znam.. samo dragi Bog mi može pomoći, samo on... - jedva je izustio nakon presude otac stradalih djevojčica Ilija Jurkić. Njemu i supruzi su to bila jedina djeca i nakon tragedije im se raspao brak. 

Stradale djevojčice su se kobnog dana sa devetogodišnjom prijateljicom iz susjedstva vraćale kući sa kupanja u Maslenici. U strašnom udaru djevojčice su zadobile su višestruke ozlijede, te su zbog traumatskog šoka i gubitka krvi preminule na licu mjesta. Njihova devetogodišnja prijateljica zadobila je prijelom lubanje i kosti lica, a otac djeovojčica prijelom rebara i dijela noge zbog čega su prebačeni su u zadarsku Opću bolnicu s teškim tjelesnim ozljedama.

Očevidom je utvrđeno da se 66-godišnji vozač "Fiat punta" zagrebačkih oznaka koji je u automobilu bio sa suprugom, nije zaustavio na znak 'stop' pa je ulaskom u raskrižje brzinom od 44 kilometara na sat na dionici ceste D-547 iz smjera Obrovca u smjeru Sv.Roka, nije propustio automobil u kojem su bili otac i djevojčice. Prednjim dijelom udario je u stražnji dio njihovog automobila Audi zadarskih oznaka. Automobil se zbog siline udara polukružno zaokrenuo i prevrnuo na krov, a nakon toga i udario u betonsko postolje rampe.

Sutkinja Radanović je kao posebno otegotnu okolnost na strani vozača istaknula strašnu činjenicu da su ovom nesrećom ugašeni životi djevojčica koje su bile na pragu života. 'Roditeljima su to jedina djeca. Oni trpe veliku bol i patnju, a otac je svjedočio traumatskom prizoru u kojem su smrtno stradala njegova djeca. Nakon tragedije roditeljima se raspao brak- rekla je sutkinja Radanović.

Vozač njie priznao krivnju, iako je očevidom utvrđeno da se nije zaustavio na znak 'stop' što je morao, već je s rizikom ušao u raskršće svjestan da na taj način može ugroziti tuđe živote. Kao olakotna okolnost uzeta mu je činjenica što nije osuđivana osoba, njegova životna dob, te što je sudionik Domovinskog rata. Uz to se nakon nesreće ispričao obitelji stradalih djevojčica,te im izrazio svoje duboko žaljenje zbog tragedije. U krvi nije imao alkohola a navodno nije priznao krivnju jer je bio uvjeren da se zaustavio na znak 'stop' što nije potvrđeno očevidom.

image
Nesreća Maslenica
Luka Gerlanc/cropix
26. travanj 2024 14:38