StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI POČETAK

Vinko Pavlović opet otvorio kopirnicu samo desetak metara desno od stare lokacije u Klaićevoj, uzdigao se iz pepela požara poput feniks ptice...

Piše Mišel Kalajžić
26. srpnja 2021. - 13:50

U 77. godini života, nakon 56 godina radnog staža, jedan od najpoznatijih zadarskih obrtnika, barba Vinko Pavlović, vlasnik poznate kopirnice dokumenata i ključeva u Klaićevoj ulici pored Narodnog trga gdje je desetljećima radio - kreće od početka.

image
Vinko Pavlović u novom prostoru
Mišel Kalajžić

Barba Vino se, baš poput feniks ptice, uzdigao iz pepela nakon što je u požaru od posljedica gašenja vatre uništena njegova obrtnička radnja. Na nagovor prijatelja obrtnika-optičara Damira Bajla, Pavlović je privremeno preselio svoj obrt deset metara desno od poznate radnje, u obnovljeni prostor drvarnice u haustoru susjednog ulaza koji je prenamijenio u kopirnicu. Postao je tako prvi obrtnik iz zgrade na kantunu Narodnog trga koji je svoj, u požaru stradali posao, uspio opet obnoviti i vratiti.

image
Vinko Pavlović - dobrodošli
Mišel Kalajžić

Ako je njegova obrtnička radnja pored Narodnog trga bila poznata kao malena, ova nova, privremena - još je manja. Dovoljna je da u nju stane barba Vinko i jedna mušetrija, ali je dovoljno velika za dobro srce barba Vinka koji bez svoje kopirnice, bez svog obrta, nije bio svoj, od kad je 15. lipnja izgorjela zgrada u velikom požaru. Što nije uništila vatra, uništila je voda, tako je to s požarima. Vinku je stradala od vode jedna vrijedna kopirka u boji, nekoliko kutija ključeva, dosta drugog repromaterijala. Ipak, preživjela je jedna kopirka i dva stroja za kopiranje ključeva, mada su bili natopljeni vodom. Uz podršku prijatelja, Vinko je praktično bez ikakve novčane potpore sam preuredio prostor drvarnice u haostoru obližnjeg ulaza, pa je u ponedjeljak pala i mala fešta kojom se proslavilo novo otvaranje.

image
Mišel Kalajžić

- U 77. godini izgleda da je vrijeme za novi početak, s opremom koja je ostala nakon požara. Bitno je da nitko u požaru nije stradao, to je najvažnije - rekao je Vinko Pavlović kojemu su prijatelji poželjeli sretan novi početak.

image
Zlazne ruke Vinka Pavlovića
Mišel Kalajžić

Dobitnik prizanja Zlatne ruke Hrvatske obrtničke komore i jedan od najstarijih zadarskih obrtnika još od 1966. godine kad je otvorio svoju radnju ipak jedva priželjkuje obnovu zgrade i povratak u svoj stari prostor. Do tada će se snaći u privremenom "smještaju". Uostalom, "gdje čeljad nije bijesna nije ni kuća tijesna". Privremena koprinica bit će dovoljno velika za sve Zadrane koji su naviknuli kopirati neki dokument ili kopirati ključ kod barba kod barba Vinka. Jer na mirovinu koju je već davno stekao, naravno, niti ne pomišlja. Što bi Vinko bez Grada, a što bi i Grad bez svog barba Vinka? Njegova je radnja već odavno više od "običnog" obrta, on je jedan od stupova gradskog života, netko koga poznaju i oni koji ga nikad nisu osobno poznavali, a i takvi su rijetki.

image
Vinko Pavlović - ne mogu bez obrta
Mišel Kalajžić

A ima i ona stara: što te ne uništi, ojačat će te, pa tako i katastrofalan požar u gradskoj jezgri u lipnju, koji je uništio poslovne prostore i stanove, ali ne i ljude, jer to je - Zadar.

Želimo barba Vinku još puno kopija dokumenata, ključeva i ugodne ćakule sa Zadranima, u novom i starom prostoru!

27. travanj 2024 19:32