StoryEditorOCM
4 kantunaŽESTOK SUKOB KOMUNALNOG REDARA I NAČELNIKA

UKALOVIĆ: "Podnio sam kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i mobinga!"; LONČAR: "To su gluposti, nitko mu ne brani da radi svoj posao!"

10. listopada 2018. - 11:23
zupanija2-060618

Sukob između načelnika Općine Poličnik Davora Lončara i komunalnog redara Ivice Ukalovića traje već nekoliko godina, a u završnu je fazu ušao u veljači prošle godine kada je Ukalović protiv Lončara podnio kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i mobinga. Svaki put kada je između načelnika i komunalnog redara došlo do bilo kakvog nesporazuma ili sukoba, Ukalović je svoju kaznenu prijavu nadopunjavao, ali Lončar tvrdi da tužitelji nikada s njim o tome nisu razgovarali, iako je u DORH odlazio zbog brojnih, pa i nekih anonimnih predstavki za koje je uvjeren da ih je pisao upravo Ukalović.

Lončar je 6. veljače prošle godine donio odluku kojom je Ukalovićevo radno mjesto iz općinske zgrade "preseljeno" u obližnju sportsku dvoranu jer je želio da komunalno poduzeće "Poličnik" i komunalni redar budu "na jednom mjestu". Ukalović je reagirao smatrajući da se radi samo o još jednom osvetničkom činu općinskog načelnika s obzirom da ga je dočekao potpuno neuvjetan "ured" bez telefona, Internet veze i klima uređaja.

U svojoj žalbi na "preseljenje", Ukalović navodi da za njega vrijede neka posebna pravila u odnosu na sve ostale zaposlenike, osnovne razloge premještaja vidi u političkom razilaženju s Lončarom i svojom tadašnjom namjerom da se Lončaru suprotstavi na lanjskim izborima za općinskog načelnika. U toj žalbi, Ukalović tvrdi da ga se miče iz općinske zgrade kako ne bi bio svjedokom zloupotrebe općinskih sredstava i zaposlenika angažiranih u političkim kampanjama o proračunskom trošku i u radno vrijeme. Ukalović u tome vidi Lončarovu zlouporabu položaja, ali priznaje da je i sam vrlo često kao zaposlenik Općine "lijepio plakate", pisao dopise i obavljao niz administrativnih poslova za HDZ i načelnika Lončara, pa i plaćao njegove privatne račune, sve dok u jednom trenutku "zbog savjesti" to više nije želio raditi. Ubrzo, Ukalović više nije bio član HDZ-a.

Ukalovićevom iseljavanju iz općinske zgrade odmah se usprotivio i pročelnik Nenad Bulić tražeći od načelnika Lončara da povuče svoju odluku jer ona nanosi štetu radu Upravnog odjela. Bulić primjećuje da su prigovori s terenana započeli ne zbog rada komunalnog redara, nego zbog toga što je općinsko komunalno poduzeće počelo "glumiti općinsku upravu".

-Upoznao sam vas da se samo meni i referentu za komunalno redarstvo smanjila plaća, da su pojedinci dobili nezakonito povećanje plaća. O tome, kao ni o financiranju školovanja pojedinaca nismo razgovarali, a te su isplate vaša nagrada pojedincima za njihove privatne potrebe, pisao je Bulić u svom dopisu Lončaru.

I Ukalović je u svojoj žalbi naveo da postoji čitav niz nepravilnosti u radu Komunalnog poduzeća "Poličnik", te je najavio da će ubuduće "zaustavljati, prijavljivati i kažnjavati sve one protupropisne radnje i djela", naročito kada se njima "oštećuje općinski proračun". Preseljeni komunalni redar tvrdi da mu načelnik zabranjuje pristup dokumentima i informacijama koje su mu potrebne za rad, uskraćuje mu pravo potpisivanja vlastitih rješenja i diskreditira ga do te mjere da je doživio nekoliko verbalnih i fizičkih napada. U brojnim nadopunama svoje kaznene prijave Ukalović je nabrojao sve verbalne incidente koje je imao s načelnikom Lončarom i opetovano tvrdi da se radi o "političkoj osveti", zlostavljanju i mobingu zbog političkog razilaženja s Lončarom.

-Ma kakvo zlostavljanje, kakav mobing?! Bio sam u DORH-u nekoliko puta, svaki put povodom anonimnih prijava i predstavki, ali me nitko nije pitao ni o mobingu ni o nekakvom zlostavljanju zaposlenika Općine ili Ukalovića. Ja sam jednostavno smatrao da komunalni redar i komunalno poduzeće trebaju biti u istom prostoru zbog veće učinkovitosti, a Ukalović u novom uredu ima iste uvjete koje je imao i u općinskoj zgradi, kaže načelnik Davor Lončar i nastavlja:

-On piše te tužbe i anonimke, a nigdje ne spominje kako ne želi izaći na teren i obavljati svoj posao. Pa kako mu ja mogu uskratiti izlazak na teren kada je to njegov temeljni posao?! Nema to nikakve logike. A dok je izlazio na teren, dobivao je općinsko auto, ali tko zna za što ga je koristio. Znao je na isti teren otići s pročelnikom Bulićem, pa se postavljalo pitanje što rade obojica na istom terenu. E sada, kada više ne može kad poželi koristiti općinski auto, opet ne valja. Kako je mogao lijepiti plakate HDZ-a kada nije ni bio član stranke za vrijeme prošlogodišnjih izbora?! On plaćao moje privatne račune?! Sram ga može biti, nikad i nitko to nije radio umjesto mene, to je sramotno o čemu govori , navodi Lončar svoj dio priče o odnosu s komunalnim redarom.

Ukalović je kaznenu prijavu podnio, u više navrata ju je nadopunjavao i tvrdi da su policajci više puta s njim razgovarali, ali je nezadovoljan koliko taj postupak traje, a on je "psihički i fizički na izmaku snaga.

 

Stiže nova sistematizacija!

- Nitko Ukaloviću nije uskraćivao niti će mu uskraćivati mogućnost da radi. I nitko od zaposlenika Općine neće izgubiti posao, ali radimo preustroj općinske uprave i bit će donesena nova sistematizacija radnih mjesta. Ja ću dati prijedlog preustroja, a usvojit će ga Općinsko vijeće, najavljuje načelnik Davor Lončar.

25. travanj 2024 22:17