StoryEditorOCM
4 kantunaSUDSKI PREOKRET - BIVŠEM ZADARSKOM REKTORU UKINUTA UVJETNA ZATVORSKA KAZNA

Uglešić: Ni smrtnom neprijatelju ne bih poželio ono što smo ja i moja obitelj prošli u zadnje četiri godine! Rogošić: Dobro znate kako kod nas funkcionira sustav, država i sudstvo!

6. ožujka 2019. - 23:22
rektorica_inauguracija8-011

- Nikome, ni smrtnom neprijatelju, ne bih poželio ono što smo ja i moja obitelj prošli u zadnje četiri godine, od pravosuđa do medijskih natpisa. Ipak, nisu svi suci isti, pravda u Hrvatskoj ipak postoji i dostižna je – kazao nam je prof. dr. Ante Uglešić, bivši rektor Sveučilišta u Zadru, nakon što ga je Županijski sud u Bjelovaru pravomoćno oslobodio odgovornosti za kazneno djelo povrede prava na rad protiv prof. dr. Jose Rogošića, bivšeg pročelnika sveučilišnog Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. Istom pravomoćnom odlukom skinuta je i kaznene odgovornost sa Sveučilišta u Zadru kao pravne osobe za isto djelo.

Županijski sud u Bjelovaru tako je u potpunosti preinačio odluku Općinskog suda u Zadru kojom su Uglešić i Sveučilište bili proglašeni krivim što Rogošića, sukladno odluci Županijskog suda u Zadru, nisu vratili na posao u roku osam dana od donošenja pravomoćne presude. Bivši rektor je zbog toga bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od devet mjeseci s rokom kušnje na dvije godine, a Sveučilište na novčanu kaznu od 30 tisuća kuna. Međutim, sud u Bjelovaru je u potpunosti prihvatio žalbe bivšeg zadarskog rektora i njegove ustanove.

- Moja je žalba u potpunosti prihvaćena. Ono što je pisalo u žalbi ja sam iznio u svojoj obrani pred sudom. To potvrđuje da sam sve odluke donio u skladu sa zakonom, da pritom nisam počinio nikakvo kazneno djelo, a ako je i bilo nekih propusta, oni nisu u domeni kaznene odgovornosti – kaže profesor Uglešić.

Profesor Jozo Rogošić, koji i dalje radi na sveučilišnom odjelu za ekologiju kojeg je inače i osnovao, nije htio komentirati odluku suda u Bjelovaru "jer se ne želim više povlačiti po novinama, a sami dobro znate kako kod nas funkcionira sustav, država i sudstvo".

Optužnicu protiv Uglešića i Sveučilišta u Zadru podiglo je ODO u Zadru jer nisu nakon pravomoćne sudske presude u zakonskom roku na posao vratili redovitog profesora i pročelnika Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Rogošića, koji je prije toga dobio izvanredni otkaz pod optužbom da je na sveučilište doveo profesora iz Mostara koji je radio na crno. Iako je Rogošić u međuvremenu vraćen na posao gdje je dobio i zaostale plaće s kamatama, Uglešić se teretilo da ga u roku od osam dana od primitka sudske presude nije i stvarno vratio na radno mjesto.

Optužen je naime da je 8. svibnja 2015., kada je i zaprimljena pravomoćna presuda, donio odluku o nerasporedu djelatnika kojom je utvrdio da nije moguće postupiti po citiranim presudama, te je istoga dana donio i odluku o zabrani Rogošićeva pristupa u prostorije Sveučilišta. 

Županijski sud u Bjelovaru je međutim utvrdio da je Uglešić vratio Rogošića na posao odlukom od 5. svibnja, ali da je nakon toga donio odluku, koju je i dopunio 25. svibnja, o neraspodjeli na radno mjesto koje je Rogošić prethodno obavljao, jer se bližio kraj nastavne godine. Bjelovarski sud je tako utvrdio da je Rogošić vraćen na posao, a s tim su mu vraćena i sva radna prava. Kasnije odluke rektora nemaju veze s tim, odnosno, ne spadaju u domenu kaznene odgovornosti, već građanskog ili radno-pravnog odnosa i eventualne zaštite prava unutar tog odnosa, zaključio je sud. 

- U ovom trenutku ne razmišljam o tome da nekim drugim sudskim postupcima nastavim postupak protiv gospodina Uglešića i Sveučilišta – kazao je Rogošić koji je u čak dva navrata dobio otkaz na Sveučilištu u Zadru. 

Nakon izvanrednog otkaza kojeg mu je dao Uglešić u prosincu 2013., "osobno uvjetovan otkaz" potpisala mu je i aktualna rektorica Dijana Vican u listopadu 2016. godine. Rogišić je u oba slučaja tužio Sveučilište zbog nezakonitog otkaza i pravomoćno dobio sporove. Sveučilište je tako na ime zaostalih plaća i kamata za Rogošića te sudskih troškova, praktički oštećeno za oko dva milijuna kuna, zbog čega nitko neće odgovarati.

28. travanj 2024 06:23