StoryEditorOCM
4 kantunaPRAZNI HODNICI

Učenici su se vratili u školske klupe, ali u minimalnom broju. Evo kako je protekao prvi dan povratka u zadarskim školama i vrtićima...

Piše A. Vučetić Škrbić
11. svibnja 2020. - 20:46

U osnovnu školu Petar Preradović na zadarskom Poluotoku u ponedjeljak ujutro na nastavu je došlo svega šest učenika, a u područnu školu u Kožinu njih još dvoje. Iako su stroge mjere popustile, a škole otvorile svoja vrata za učenike u prva četiri razreda, na svakom koraku praznog školskog hodnika osjeća se kako je situacija daleko od redovite i normalne.

- Isto tako se i mi osjećamo u praznim učionicama. Ali, svi skupa se prilagođavamo najbolje što možemo, strogo poštujemo sve upute koje smo dobili i pratimo razvoj situacije. Roditelji su ozbiljno shvatili sve preporuke, oprezni su i razumljivo je da ih velika većina nije poslala djecu na nastavu. Za one učenike koji su nam jutros stigli, osigurali smo sve potrebno za dezinfekciju kako bi boravak u školi bio što sigurniji - kaže nam Stanka Pera Martinac, ravnateljica škole Petar Preradović.

A to znači da su djecu na ulazu dočekivale dvije učiteljice jer je roditeljima i svima drugima koji ne pripadaju školskom osoblju, ulaz u ustanovu zabranjen. Slijedi dezinfekcija nogu i ruku, a potom ulazak u učionicu gdje se epidemiološke mjere razmaka mogu bez problema ispoštovati jer je po razredu svega jedno ili dvoje djece s učiteljicom. Nastava je organizirana po odjelima, što znači da svaka učiteljica drži nastavu u svom razredu. Prema trenutnom planu, tjedno će se održati 16 sati nastave ukupno ili po tri do četiri sata dnevno. Na snazi i dalje ostaje odluka da se izborni predmeti i strani jezici slušaju u TV školi.

- Za sada je tako, svi smo se prilagodili novoj situaciji. Roditelji su maksimalno angažirani oko škole na daljinu koja zbog toga i ima uspjeha, učitelji nose svoj dio tereta jer uz ovu nastavu u školu, kasnije imaju obavezu prema djeci koja gradivo slušaju na daljinu. Svi bi voljeli da se situacija što prije vrati u normalnu, a do tada slijedimo upute koje su na snazi za ovih 14 dana i čekamo nove- kaže ravnateljica Pera Martinac.

Identična je situacija u drugim gradskim osnovnim školama, razlika je samo u broju učenika. U OŠ Šimuna Kožičića Benje za nastavu se javilo deset učenika, u OŠ Bartula Kašića, primjerice, svega jedan.
Kako su nam potvrdili u gradskom Upravnom odjelu za školstvo, prema anketi koja je prošlog tjedna provedena među roditeljima, na nastavu u osam matičnih škola i četiri područna odjela trebalo je krenuti 105 učenika. Što se tiče Zadarske županije, od ukupno 3.138 učenika nižih razreda u školu se vraća ukupno njih 220. No, 11 škola za sada ostaje prazno jer tamo nastavu ne pohađa niti jedan učenik.

Za one koji dolaze, na snaze su i dalje stroge epidemiološke mjere: svi djelatnici imaju obavezu mjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska na posao i voditi evidenciju o temperaturi. Roditelji također imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, a potom tu bilješku o izmjerenoj temperaturi svako jutro pisanim putem trebaju poslati učitelju na e-mail adresu ili SMS porukom. U slučaju povišene tjelesne temperature- preko 37,2 - roditelji ne smiju dovoditi dijete u školu. Na nastavu u školu ne mogu ni djeca koja imaju neke kronične bolesti, o njihovi roditelji upućeni su da se jave liječnicima obiteljske medicine i otvore bolovanje.

Uz škole, svoja vrata za 71 mališana u ponedjeljak je otvorio i dječji vrtić “Sunce”. To je oko deset posto djece koja inače pohađaju taj gradski dječji vrtić, a rad za njih je organiziran u jednom objektu, “Cicibanu”, koji zadovoljava sve prostorne i epidemiološke kriterije.

- U grupama je po sedmoro djece koje na ulazu dočekuju dva dežurna odgojitelja, zatim slijedi dezinfekcija. Vrtićko osoblje koje radi s hranom nosi zaštitne maske cijelo vrijeme, a odgojiteljice kada su u najbližem kontaktu s djetetom, primjerice kad ga presvače. Napravili smo sve što smo morali, nadam se da će to biti dovoljno. Mala djeca su vrlo ranjiva skupina i odrasli moramo predvidjeti puno toga da bi ih zaštitili- kaže ravnateljica DV “Sunce” Ana Dunatov.

24. travanj 2024 12:54