StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO IM POMOĆI?

U Zadarskoj županiji 1600 osoba s posebnim potrebama trebaju zubara, a imaju ga u -Splitu! Krajnović: "Pokušat ćemo riješiti problem do kraja godine"

Piše Iva Ivanac
3. svibnja 2022. - 20:44

Na području Zadarske županije živi oko 1600 osoba koje zbog različitih oblika invaliditeta trebaju posebnu dentalnu skrb a mogu je dobiti samo u Splitu. Zbog toga se godišnje obradi svega nekoliko pacijenata iako su potrebe znatno veće, a moguće ih je osigurati posebnim zdravstvenim timom koji bi se isključivo brinuo o dentalnom zdravlju pacijenata s posebnim potrebama.

Na ove i druge probleme koji pogađaju ovu osjetljivu populaciju nedavno su ukazali članovi Udruge za autizam Zadar. Oni su početkom ožujka na adrese Ministarstva zdravstva i Vlade RH uputili pismo u kojem nabarajaju poteškoće na koje nailaze osobe s poremećajem iz spektra autizma (PSA) u postojećem sustavu dentalne skrbi jer osobe s PSA u većini slučajeva, bilo kakve dentalne zahvate mogu raditi isključivo pod anestezijom.

Predsjednik udruge Ante Armanini u pismu navodi kako je Zadarska županija od 2005. uključena u sustav dentalne skrbi za osobe s invaliditetom kada je sklopljen ugovor sa Stomatološkom poliklinikom u Splitu o provođenju stomatološke skrbi djece i mladeži s posebnim potrebama te osoba s invaliditetom u općoj anesteziji. Međutim, problem je što se na taj način zbrinjava premalen broj pacijenata jer u prosjeku samo petero djece godišnje biva prevezeno i obrađeno.

- Stomatološka poliklinika ove zahvate izvodi izvan redovnog radnog vremena i naplaćuje ih kao nad standard zbog preopterećenosti. Pojedina obrada svakog pacijenta iz naše županije traje i po nekoliko sati jer se najčešće vrše zahvati na četiri ili pet zuba radi nemogućnosti redovne dentalne skrbi i lošeg stanja pacijenta što znači dugotrajan postupak kod svakog pacijenta, a sve zbog psihičkog stanja tih osoba koje nisu u stanju bez opće anestezije podnijeti zahvat i surađivati pri liječenju. Brojne osobe ove grupacije nisu u stanju podnijeti ni organizirani prijevoz do mjesta pružanja dentalne skrbi radi tih razloga, navodi Armanini.

U svom apelu za poboljšanje dentale skrbi u Zadarskoj županiji ističe kako osobe s PSA nisu jedine kojima je potrebna dentalna skrb pod anestezijom u županiji. U Centru za rehabilitaciju u Sv. Filip i Jakovu smješteno je oko 90 osoba, u domovima za psihički oboljele odrasle osobe u županiji oko 220 osoba, veliki broj osoba kojima je potrebna takva vrsta dentalne skrbi nalazi se i u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, a prema podacima HZJZ na prostoru Zadarske županije postoji ukupno oko 1600 osoba s različitim vrstama invaliditeta kao što su autizam, teška mentalna retardacija demencija i psiho-organski sindrom te osoba s različitim vrstama psihoza.

Iz Udruge za autizam zato predlažu da se u Zadarskoj županiji ugovori tim dentalne medicine koji bi bio specijaliziran za skrb i praćenja stanja osoba s invaliditetom. Ističu kako bi u Općoj bolnici Zadar trebalo osigurati operacijsku dvoranu s potrebnom opremom i potrebnim kadrom (anesteziologom i anesteziološkim tehničarom).

- Smatramo da OB Zadar ima kapacitete s obzirom na to da je zgrada Poliklinike proradila u punom obimu, samo je potrebna dobra volja i nešto financijskih sredstava za pokrivanje troškova. U Domu županije su ugovorena dva tima oralne kirurgije koja je moguće uključiti u ovaj vid suradnje. Imajte u vidu da naša djeca imaju pravo na redovitu dentalnu skrb, a ne samo hitno vađenje više zubi istovremeno, kad stvar dođe do gornjeg praga izdržljivosti ljudskog tijela na bol, zaključuje predsjednik Udruge za autizam nadajući se da će se ovaj problem u što skorije vrijeme riješiti.

Kada bi osobe kojima je potrebna dentalna skrb pod općom anestezijom mogli dobiti prijeko potrebnu uslugu, upitali smo i Upravni odjel za zdravstvo Zadarske županije.

- Tijekom ove godine, u suradnji s Općom bolnicom Zadar i Domom zdravlja Zadarske županije planiramo pripremiti sve preduvjete za uslugu pružanja stomatološke zdravstvene usluge djeci s poteškoćama u razvoju te odraslim osobama s mentalnim poteškoćama. Već su obavljeni inicijalni razgovori s našim zdravstvenim ustanovama koje su iskazale svoju punu podršku u organizaciji takve vrste zdravstvene zaštite. U narednom razdoblju slijede nam dogovori oko oblika realizacije ove aktivnosti koji će se prvenstveno odnositi na osiguranje prostora, nužne opreme i kadra – odgovorila nam je dr. Franka Krajnović iz Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije.

Nadamo se da nadležne institucije neće čekati kraj godine kako bi riješili ovaj veliki problem za djecu i osobe s posebnim potrebama o kojima brinu roditelji i skrbnici te da će u što skorije vrijeme reagirati rješenjem u njihovu korist.

04. lipanj 2024 17:14