StoryEditorOCM
4 kantunaKOMENTARI VIJEĆNIKA

"U izmjene i dopune Prostornog plana išlo se potpuno bezglavo. Veliki broj primjedbi nakon javne rasprave je odbijen. Zašto?"

Piše L.B.
28. ožujka 2023. - 14:22

- Prostorni plan Zadarske županije donesen je 2001. godine. Društvo je doživjelo tehnološki kvantni skok, a demografska kretanja i najvažnije gospodarske grane potpuno su drugačije u odnosu na vrijeme kad je prostorni plan nastao. Njegove izvorne premise daleko su od aktualne stvarnosti, a izmjenama i dopunama plana stavljene su samo zakrpe koje ni trenutno, a kamoli na duže staze ne mogu riješiti probleme u prostoru - reakcija je Jure Zubčića, predsjednika Kluba vijećnika SDP-a zadarske Županijske skupštine, na prijedlog odluke o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije koji će se pred vijećnicima na usvajanju naći na sjednici u četvrtak.

- Da se u izmjene i dopune išlo potpuno bezglavo, govori nam činjenica da je veliki broj predloženih rješenja temeljem primjedbi Studije o utjecaju na okoliš isključen iz prijedloga plana. Izvješće o javnoj raspravi pokazuje veliki broje primjedbi, kako jedinica lokalne samouprave, tako i građana, udruga i gospodarskih subjekata. Veliki broj primjedbi nakon javne rasprave je odbijen, s obrazloženjem da bi trebalo nanovo izraditi studiju utjecaja na okoliš. S druge strane, dio primjedbi odbijen je s obrazloženjem da ono što se traži nije predmet izmjena i dopuna, npr. hidroelektrane Zrmanja i Žegar ili male hidroelektrane. Postavlja se pitanje zašto se o njima ne raspravlja i kad će se raspravljati kad se pokazalo da su male hidroelektrane veliki ekološki program, pogotovo na krškom području - kaže Zubčić.

- Kad je riječ o studiji utjecaja na okoliš, ona je evidentno, i to s razlogom, puno pozornosti posvetila vjetroelektranama jer su uočene mnoge negativne posljedice. A ima ih zaista mnogo, čak i kad ne govorimo direktno o utjecaju na zaštićene vrste i bioraznolikost. Studija je upozorila na značajno negativan utjecaj planiranih VE Žegar 1 i VE Gračac, Mazin istok i Medviđa koje su isključene iz plana. Drugi element koji nam pokazuju izmjene i dopune je rast turističkih naselja: galopirajuća apartmanizacija, porast broja kreveta u apartmanima za tri puta u samo šest godina. O kakvom to turizmu govorimo? Ne valorizira se betonizacija prostora koja je evidentna na svakom koraku i ne propisuju potrebne mjere zaštite okoliša, ne uvažavaju se zahtjevi navedeni u programu zaštite zraka, ozonskog sloja i smanjenja efekta klimatskih promjena - upozorio je Zubčić, zaključivši da su izmjene i dopune "nerelevantne, nedosljedne, polovične i zastarjele."

- Jedini napredak u odnosu na postojeći Prostorni plan je to što priznaje postojanje crnih brda. Apsolutno ništa više! - tvrdi vijećnik SDP-a.

Predsjednik kluba vijećnika MOST-a u Skupštini Zadarske županije Ivan Matić je kazao da je Prostorni plan koji predviđa izgradnju dvije hidroelektrane na Zrmanji, kamenolom od 50 hektara na kanjonu Zrmanje u Kruševu, te kamenolom podno Tulovih greda, apsolutno neprihvatljiv bez obzira na bilo kakve argumente.

- O hidroelektrani su se pisale peticije, prigovori, čak je i Grad Obrovac ustao protiv i donesena je odluka da lokalna samouprava ne podržava hidroelektranu na Zrmanji, koja koči razvoj svakog oblika turizma. Protiv HE su se usuglasili vlast, oporba i lokalno stanovništvo, napisano je vjerojatno najviše prigovora u povijesti prigovora na prostorne planove, postignut je konsenzus svih, no HE su ipak ostale ucrtane na Zrmanji, a čak je i ostavljen prostor za izgradnju MHE na izvoru rijeke Krupe - rekao je Matić.

- Kamenolom od 50 hektara na kanjonu Zrmanje opet aktualizira pitanje famozne tvornice cementa Fassa d.o.o., za koju su čak i Potemkinova sela čista realnost, no kamenolom je tu, kao i rudnik gline od cca 30 ha kod Nina koji bi trebao ovome fantomu od tvornice osigurati dotok sirovine za proizvodnju gotovo milijun tona cementa godišnje. Potpuno je apsurdno dignuti ruku za ovakav Prostorni plan - ustvrdio je Matić.

On je istaknuo da je kamenolom podno Tulovih greda skandalaozan "već kada se te riječi nađu u istoj rečenici", no ipak ostao je ucrtan u PP-u bez obzira na protivljenje lokalnog stanovnistva, lokalne vlasti i samog PP Velebit.

- Svjestan sam da je Prostorni plan "majka svih kombinacija", jednim potezom postaje se bogataš ili sirotinja, tako da je tu još svašta za očekivati! Na Skupštini očekujem brojne odgovore - rekao je Matić.

08. svibanj 2024 13:54