StoryEditorOCM
4 kantunaPETICA NIJE PETICA

Treba li uvesti prijemne ispite za upis u srednje škole? Evo što misle ravnatelji Pomorske, Medicinske, MIOC-a i Umjetničke škole...

Piše IN
15. veljače 2022. - 19:39

Nije svaka petica - petica. Nije svaka petica jednake težine i zato sam za uvođenje prijemnih ispita za upis u srednje škole, kaže Blanka Pedišić, ravnateljica zadarske Gimnazije Franje Petrića koja ima opći i prirodoslovno-matematički smjer.

- Žao mi je da se neki solidni i vrlo dobri učenici ne mogu upisati u našu školu zato jer povijest ili kemiju imaju ocjenu dovoljan. Nekome tko želi učiti jezike mislim da ne bi trebalo biti opterećenje ocjena iz kemije, i obrnuto, oni koji više zanima prirodni predmeti, fizika i matematika, ne bi trebali plaćati cijenu niže ocjene iz povijesti. To bi posebno bilo važno kod gimnazija kao što je naša, koje koje imaju dva različita smjera, jer nisu svi predmeti jednako važni – kaže Pedišić i dodaje da se prijemni ispiti ne bi trebali uvoditi ad hoc, a da je njihov učinak dobar, pokazuje iskustvo zagrebačkog MIOC-a koji već odavno provodi prijemne ispite.

Ravnatelj Pomorske škole u Zadru Marin Perinić pozdravlja prijedlog uvođenja prijemnih ispita, ali ne za svoju školu.

- Prijemni ispiti će uvelike olakšati školama koje se muče s inflacijom superodlikaša. Kroz prijemne ispite škole, poglavito gimnazije, mogu dobiti najkvalitetnije učenike za određena znanja i zvanja. Naša škola nema toliki pritisak superodlikaša, kod nas su učenici šireg raspona ocjena, tako da potrebe za prijemnim ispitima nema - njegovo je mišljenje.

Anita Basioli, ravnateljica zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića kaže da uvođenje prijemnih ispita samo po sebi nije loše, ali se pita kako bi išla njihova provedba, odnosno što će tko raditi, kakvi će biti ispiti i tko će ih ocjenjivati.

- Već sada imamo pripremnu maturu, državnu maturi te nacionalni ispit za medicinske škole. Prijemni ispit bi bio dodatno opterećenje za srednje škole i zato mislim da bi bilo bolje da se uvede mala matura, o kojoj je bilo puno govora, ali je nestala iz fokusa. Mislim da je bolje na kraju osnovne škole raditi neki završni ispit ocjenjivanja učenika, nego tu lopticu prebacivati na srednje škole – predlaže Basioli.

Srednja škola za Primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar od svog početka ima praksu prijemnih ispita.

- Uz ocjene koje učenik donese iz osnovne škole mi radimo i obaveznu provjeru likovne sposobnosti. Takav vid prijemnog ispita olakšava upis u školu i iskustvo pokazuje da je svakako pozitivna stvar. Prije samog prijemnog ispita organiziramo radionice za djecu na kojima mogu bolje doživjeti školu, tako da budu što uspješniji na prijemnom ispitu. Načelno, smatram da bi prijemne ispite trebalo uvesti za upis u sve srednje škole – zaključuje ravnateljica Marjana Bakmaz.

10. svibanj 2024 08:12