StoryEditorOCM
4 kantunaPOBUDNA U MENZI

Tomislav Kiš: Rektorica Dijana Vican je čak angažirala studente da slome štrajk. Ne bih se čudio da nam dođu i “batinaši”!

Piše Božana Sviličić
15. listopada 2020. - 17:12

Dio djelatnika Agencije za studentski standard čiji je osnivač Sveučilište u Zadru pridružit će se štrajku za radnička prava kojeg u petak organizira splitska podružnica Samostalnog sindikata zaposlenika Studentskih centara Republike Hrvatske.

Riječ je o 17 djelatnika zadarske studentske menze i fast fooda, koji će obustaviti isporuku obroka studentima sve do ispunjenja svojih zahtjeva u kojima ne žele da im plaće određuje osnivač, već žele pravo na dogovaranje.

Do eskalacije nezadovoljstva u Agenciji koja brine o studentskoj prehrani došlo je nakon neuspjelih pregovora sa Sveučilištem koje je to odbilo pod obrazloženjem da su njihova prava znatno veća i opširnija od onih koja su regulirana Kolektivnim ugovorom za znanost i visoko obrazovanje, koji se odnosi na sve djelatnike Sveučilišta u Zadru.

- U Zadru je ukupno 27 djelatnika koji brinu o prehrani, no zastrašivanja su bila velika, pa je jedan dio odustao od štrajka. Rektorica Dijana Vican je čak angažirala studente preko student servisa da rade u menzi i tako slome štrajk. Djelatnicima se prijetilo i zastrašivalo. Ne bih se čudio da nam dođu i “batinaši”, jer se s takvim makijavelističkim metodama još nisam susreo – rekao je dan uoči štrajka Tomislav Kiš organizator štrajka i sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata zaposlenih u studentskim centrima. Naglašava kako ovo nije štrajk usmjeren protiv studenata beć borba za osnovna radnička prava, što bi baš studenti trebali razumjeti.

- Kakva je to poruka studentima, ako ih rektorica angažira da lome štrajk? - pita se Kiš.

Još 2019. godine pokrenuli su proces kolektivnog pregovaranja, no sveučilište nije htjelo raspravljati o visini plaća razgovorom već je odlučilo da će oni to određivati.

- Oni ne žele prihvatiti da broj bodova iz sistematizacije, bude uvršten u Kolektivni Ugovor, jednom riječju o plaći se ne žele dogovarati nego je žele određivati. Takav način razmišljanja u totalnoj je suprotnosti s proklamiranom politikom Vlade o rješavanju problema putem socijalnog dijaloga - kaže Kiš navodeći kako je pravo na pregovore osnovno pravo od kojega sindikat niti radnici neće odustati.

Na zadarskom Sveučilištu štrajk smatraju neutemeljenim iako kao osnivači Agencije smatraju da djelatnici imaju pravo koristiti sve demokratske mehanizme za ostvarenje svojih prava pa tako i štrajk.

Djelatnici Agencije za studentski standard u sklopu pregovora tražili su za sebe prava koja su znatno veća i opširnija od onih koja su regulirana Kolektivnim ugovorom za znanost i visoko obrazovanje, koji se odnosi na sve djelatnike Sveučilišta u Zadru, pa bi to moglo dovesti do neopravdanih neujednačenosti između djelatnika Sveučilišta u Zadru i Agencije koja je pravna osoba koju je osnovalo Sveučilište u Zadru - stoji u priopćenju sa Sveučilišta u Zadru u kojem se navodi kako će prehrana studenata biti osigurana bez obzira na štrajk.

- Djelatnici Agencije za studentski standard, samim time što nisu integrirani unutar Sveučilišta, ostvaruju veću plaću nego da su djelatnici ustrojbene jedinice Sveučilišta - poručuju iz rektorata.

27. travanj 2024 04:22