StoryEditorOCM
4 kantunaODGOVOR PALEKE

‘Točno je da sam vlasnik dvaju stanova u novogradnji, evo kako sam ih kupio! Dostavljam i test na droge koji sam napravio nakon dolaska iz NY-a!‘

Piše Zadarski.hr
13. prosinca 2023. - 20:09

Nakon što je Marko Pupić Bakrač medijima dostavio sudsku dokumentaciju koja pokazuje da je Mario Paleka, bivši direktor Turističke zajednice grada Zadra, vlasnik dva stana u novogradnji, a ne dva naslijeđena stana kako je izjavio za Zadarski.hr, zatražili smo od njega objašenjenje. Paleka nam je dostavio svoje objašnjenje s preslikom nekoliko dokumenata. Prenosimo ih u cijelosti:

Kako sam u utorak, na konferenciji za novinare Akcije mladih odnosno Marka Pupića Bakrača i Ante Rubeše, po tko zna koji put u posljednja dva mjeseca, ponovno prozvan, a u javnost je opet plasirano niz neprovjerenih informacija i laži na moj račun te se još jednom želi okaljati moj rad i rad Turističke zajednice grada Zadra, odgovorit ću ovako:

- Točno je da sam vlasnik dvaju stanova u novogradnji u Ulici Asje Petričić 5. Ti su stanovi kupljeni nakon što sam prodao dva starija stana od kojih je jedan naslijeđen od mojih roditelja preminulih prije više od deset godina, a drugi od moje neudane tete Anđele Paleke koja je preminula prije gotovo dvije godine. Nije imala drugih nasljednika, a ja sam s njom imao ugovor od doživotnom uzdržavanju koje je trajalo dugi niz godina. Za vašu informaciju imam još dvije živuće tete kojih sam također nasljednik. Faksimile rješenja o nasljeđivanju spomenutih stanova vam dostavljam u prilogu i molim objavu.

image

Faksimili koje nam je dostavo Mario Paleka

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
 

image

Faksimili koje nam je dostavo Mario Paleka

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
 

image

Faksimili koje nam je dostavo Mario Paleka

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Kad ste već kopali po mojem vlasništvu mogli su ga istražiti do kraja. Kao i to da su novi stanovi u dugoročnom najmu i da se na taj najam redovno plaća porez.

- Napominjem da djelatnici turističkih zajednica nisu državni dužnosnici ni namještenici i nisu dužni prijavljivati svoju imovinu. Ovo čini zbog interesa javnosti te istovremeno pozivam Marka Pupića Bakrača da, kao državni namještenik, javno objavi svu svoju imovinu i njezino porijeklo.

- Točno je da sam nedavno kupio polovno vozilo, BMW (2021.g), ali nakon što sam prodao stari BMW kojeg sam imao i prije nego sam postao direktor Ureda TZ Zadar. 

- I da konačno raščistimo optužbe s ukradenim jaknama. Već sam više puta javno objasnio da su te jakne pronađene u vozilu koje mi je bilo ukradeno. Protiv mene se ni tada ni prije ni kasnije nije vodio nikakav kazneni postupak. Da jesam, ne bih mogao biti izabran za direktora TZ odnosno dostaviti potvrdu o nekažnjavanju. Usput, zbog objavljene neistinite informacije u Jutarnjem listu o mojem sudjelovanju u krađi jakni, nakon tužbe sam od medijske kuće EPH dobio novčanu odštetu i javni demantij.

Istovremeno pozivam Antu Rubešu da on javno pokaže svoju potvrdu o nekažnjavanju.

- ‘Mladi, neosuđivani i pošteni‘ prvotimci iz Akcije mladih traže smjenu Turističkog vijeća. Od koga? Znaju li oni uopće tko bira to Vijeće? Kad bi znali, a ne znaju (po tko zna koji put), onda bi tijelu koje Vijeće bira svoj zahtjev i poslali. Pročitajte Zakon o turističkim zajednicama! Vi to vijeće niste i ne možete birati pa ga ne možete niti smjenjivati!

- Nisu baseball već NFL igrači, dakle elita u SAD najpopularnijeg sporta, osvajači Super Bowla i članovi Hall of Fame, bili sudionici Sunset Sport Media Festivala u Zadru. Znači, američke sportske zvijezde koji na društvenim imaju stotine tisuća pratitelja. Na tim su mrežama i američkim TV mrežama objavljivali svoje impresije o Zadru. Obraćali su se, nama ciljanom, američkom tržištu. Pa ne organiziraju se marketinške aktivnosti u Zadru za Zadar i ovdašnje turističko tržište! Gospodo, okrenuli ste pilu naopako i ravno sebi po nogama. SSMF nije ni organiziran kao lokalna fešta za domaći svijet.

- Na Indexovu listu uhljeba dospio sam samo i isključivo po dojavi odnosno na temelju jednostranih, ničim argumentiranih informacija iz Zadra. Jer, tzv. afera New York, Manhattan ili Delmonico‘s se nije ni dogodila, bar ne u New Yorku. Već prije nespretnih Internet objava jednog od hrvatskih gostiju prezentacije kojima se mogao steći pogrešan dojam o tome kako je u stvarnosti sve što smo napravili sve i izgledalo, krenule su optužbe o nekakvom ‘privatnom putovanju‘.

Namjerno je iskrivljen sadržaj prezentacije, u lavini koja je krenula nije htio biti uvažen niti jedan argument, difamacijski tekstovi koji su tukli po osobnosti gotovo svakog od članova delegacije koja je bila samo i isključivo radna, zauzeli su medijski prostor, a niti jedna lokalna novina nije objavila ni jedan jedini ozbiljan tekst u kojem bi se, objektivno, prikazalo ono što se na toj prezentaciji stvarno dogodilo, zašto je sve baš sve održano na tom i tom mjestu i po toj cijeni, tko je bio na listi uzvanika… Ili izračunao koliko dođe trodnevni najam kuhinje nekog zadarskog vrhunskog restorana i jednodnevni  najam restoranske dvorane – s cjelokupnim kuharskim pomoćnim osobljem i konobarskim servisom - za, recimo, svadbenu večeru za 71 osobu s čak 11 različitih jela. Ili upitao nekog od sudionika puta, recimo naše vrhunske kuhare, o tome što se to tamo stvarno dogodilo.

Nitko se nije pozabavio ni činjenicom da je u Proračunu TZ Zadar za 2023.g. osigurana sredstva za prezentacije, a da je Proračun prihvatila Skupština TZ-a sastavljena od dionika u turizmu koji taj Proračun i pune. Objavljivale su se copy-paste FB objave i pisma javnosti u kojima su zadarske strančice, za koje je upitno koliko, iskreno, vidjelo se baš na ovom primjeru, ima ljubavi za svoj Grad, koristile trenutak za vlastitu predizbornu promociju. Svi traženi dokumenti i računi su dostavljeni iz TZ Zadar i javno objavljeni, ali su pojedini ‘novinari‘ baveći se, kao, ‘istraživačkim novinarstvom‘, iste te račune objavljivali kao nekakav svoj veliki tragalački uspjeh.

Još kad se u sve uključi i medijski polusvijet koji ni za sebe ni za druge ne osjeća ni trunke osnovnog ljudskog dostojanstva, kad se sustavno plasiraju neistine, izmišljene priče i gomila neargumentiranih gluposti – naravno da sve postaje – afera. Jer sto puta ponovljena laž postaje istina. Osobito kad padne na plodan teren prepun ljubomore, profesionalne, osobne…

- Odgovorno i ovdje tvrdim: U New Yorku je TZ Zadar s nizom suradnika i partnera (zadarskih tvrtki i malih proizvođača) koji su darovali svoje proizvode za gastronomsku prezentaciju,  napravila odličan promocijski posao. Bili smo na pravom mjestu u pravo vrijeme, daleko više nego za prve prezentacije u istom gradu 2020.g. koja je, začudo, nikome nije zasmetala. Na žalost, pandemija je prekinula kontinuitet komunikacije Zadra s američkim turističkim tržištem. Sad smo se ponovno uspješno vratili i u vlastitom gradu doživjeli to što smo doživjeli. 

- I za kraj kad je prilika: dostavljam svoj test na droge kojeg sam napravio po povratu niz SAD-a, a koji će mi poslužiti kao jedan od argumenata na sudu kad se tamo nađem s onima koji su mene i druge sudionike putovanja optuživali za drogiranje i pijančevanje.

image

Faksimili koje nam je dostavo Mario Paleka

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Mario Paleka

27. travanj 2024 20:17