StoryEditorOCM
4 kantunaDOSADNA & NAPORNA

Tko je Marijana Botić, fantomski kandidat na listi za Gradsko vijeće koalicije „Srcem za Zadar”? Jesu li zadarski birači namjerno prevareni?

Piše Ivica Nevešćanin
25. svibnja 2021. - 15:14

Da, novinari griješe. U svakodnevnom radu potkradu im se pogreške, uglavnom nenamjerno, ali te pogreške svi vide. Jer sve što novinari objave svima je dostupno, sve što novinari rade potpisuju pa je svaka pogreška personalizirana, a svaku takvu grešku javnost primijeti. I na nju reagira, s punim pravom!

Da, novinari svaki dan griješe i svoje greške ispravljaju. Ispravljaju ih istog trena kad ih primijete, ispravljaju ih kad im netko na njih ukaže, a oni ih nisu ni svjesni. Ispravljaju ih čim mogu jer znaju da je svaka greška u novinarskom poslu javna, na koju svi reagiraju, i može imati neugodne posljedice za njih i medij u kojem radi, a na novinarske pogreške svi imaju pravo komentara i interpretacije uzroka, razloga i posljedice. Pa tko i političari, kao što je, recimo, Marjana Botić.

image
Marjana Botić
 
Luka Gerlanc/Cropix

Ta gospođa iz Akcije mladih u ponedjeljak je na svom profilu objavila reakciju na pogrešku dežurnog urednika na portalu Zadarski.hr. Dežurni urednik je u opremi teksta koji se ticao reakcija na sučeljavanje Branka Dukića i Marka Vučetića – kojeg je Zadarski.hr prvi u Zadru organizirao! - nenamjernom greškom umjesto Vučetić napisao Vučić. Slučaj je htio da dežurni urednik bude osoba koja nema političkih preferencija i afiniteta, kojem je „dilema” Vučetić ili Vučić, ista kao „dilema” Maričić ili Marić, Marjana ili Marijana, politički dakle potpuno irelevantno, nebitno, jer dežurni urednici ne moraju o svemu sve znati, ali bez obzira na to odgovaraju i za ono što ne znaju ili im nije primarna sfera interesa. I to je naš teret i naša odgovornost od koje ne bježimo.

Pogriješili smo i čim smo shvatili pogrešku ispravili smo je na našem portalu i na društvenim mrežama. I zbog toga se, još jednom, ispričavamo gospodinu Marku Vučetiću svim čitateljima.

Ali, našu je pogrešku Marjana Botić na svom Facebook profilu odlučila protumačiti u nekom drugom ključu te je uz screenshot pogreške iz našeg teksta objavila sljedeće: „Ono kad se želiš umiliti vladajućima pa kandidat oporbe za gradonačelnika napišeš – Vučić i to za sigurnost: dvaput je dvaput :) VUČETIĆ. MARKO VUČETIĆ. Posli će sve biti eto, slučajno...:)”

image
Tko najviše prati naš portal?
Screenshot

Da, bilo je slučajno, nenamjerno i hotimično, i na to ukazuje činjenica da je dežurni urednik pogrešku ispravio čim je uočio, čim je na nju bio upozoren. Nitko ne radi s ciljem da griješi, ali gospođa Botić u svom komentaru predmnijeva da mi namjerno griješimo kako bi se dodvorili HDZ-u, a kandidata opozicije, Marka Vučetića, usporedili s Vučićem, Botić vjerojatno aludira na aktualnog predsjednika Srbija, Aleksandra Vučića. Drugim riječima, Botić sugerira da je Zadarski.hr ne greškom nego namjerno u Vučetiću prepoznao srpskog predsjednika Vučić, a kako su njegovi antihrvatski stavovi i pročetnička prošlost svima dobro poznati, to bi trebalo značiti da mi Vučetića namjernom greškom namjerno prikazujemo kao najgoru vrstu kandidata na lokalnim izborima.

U javi gospođe Botić je očito svašta moguće, pa i ovakve gluposti, ali to njoj ide na dušu. I njenim političkim kompanjonima, koji moraju preuzimati dio ovakvih njenih zasluga. Jer sve što Botićka objavi, kaže ili nastupi, reflektira se na cijelu koaliciju, na Akciju mladih i njihove partnere „Srcem za Zadar”. Pa kad Botićka nešto objavi, a svi se smiju, rugaju i komentiraju „što je ovoj?”, tako se smiju i kandidatu koalicije Marku Vučetić, u stilu „kakav je to kandidat kad onu dosadnu, nebitnu, politički netalentiranu i nesuvislu skribomanku Botićku ima za svojoj listi? Jadna im majka...”

Zato je potrebno na ovom mjestu, u cilju faktografske relevantnosti, postaviti pitanje: Je li Marjana Botić uopće sudjelovala na lokalnim izborima kao kandidat koalicije „Srcem za Zadar”?

image
Greška koja se omakla dežurnom uredniku
Screenshot

Pitanje nije nimalo suvišno. Naprotiv! Nakon prvog kruga lokalnih izbora, mediji su objavili da je Marjana Botić kao peta na listi koalicije „Srcem za Zadar” izabrana za novog člana gradskog vijeća. Ali ako malo bolje pogledate listu kandidata koalicije „Srcem za Zadar” za Gradsko vijeće Zadra, objavljenu na promotivnim plakatima diljem grada, na njoj ne postoji osoba koja se zove Marjana Botić! Na njoj postoji neka osoba sličnog imena, Vučić ili Vučetić, pardon, neka Botić postoji, ali ne Marjana koja medijima drži lekcije zbog pogreške, nego neka Marijana!?

Tko je za boga miloga Marijana Botić? Fantom? Lažna osoba? Internetski bot? Zašto koalicija „Srcem za Zadar”, odnosno Marko Vučetić, na svojoj listi imaju fantomske kandidate? Zašto varaju birače? Odakle im pravo da lažno prikazuju svoje kandidate, nazivaju ih nekim čudnim Vučić-Vučetić imenima i onda se kasnije opravdavaju „Posli će sve biti eto, slučajno...:)”

Ali, samo malo, je li to bilo slučajno? Koliko je poznato, ni koalicija „Srcem za Zadar”, ni Marjana Botić, kao njihova kandidatkinja, do danas se nisu nikome ispričali za eventualnu pogrešku, ako je to uopće bila nenamjerna pogreška, a ne neko smišljeno dodvoravanje biračima, preciznije smišljena prevara, s lažnim profilom osobe koje u stvarnosti ne postoji. I za koju bi građani trebali glasati, pa da potom ti fantomi nikome ne bi morali odgovarati jer nisu ni bili na izborima, nego samo piskarali neka promašena, tupa i naporna tzv. javna priopćenja u kojima ne razumiju bože tebe, a kamoli politiku, i još bi htjeli biti na vlasti, na što se građani naježe kao u horor filmu...

image
Službeni plakat koalicije Srcem za Zadar s nepostojećom osobom na popisu kandidata za Gradsko vijeće Zadra
Srcem Za Zadar

Evo su izbori za Gradsko vijeće prošli, a Marijana na plakatu još stoji. Nitko nije ispravio "i" viška, nisu se potrudili reći da je to možda greška, tipfeler, priznati ju, ispraviti i ispričati se biračima, nego guraju neku fiktivnu Marijanu Botić i na njoj grade lažna obećanja, lažne priče, lažne profile, lažnu podršku, kao što je i ona sama jedna velika laž.

A ako je lažna Botić na listi, je li lažna i cijela lista? I kandidat? Kako to možemo znati, ako se nikad zbog toga nisu ispričali, a grešku ispravili?

Novinari svaki dan griješe i svoje greške ispravljaju. Političari također svaki dan griješe, ali svoje greške rijetko kada priznaju. Jedna od takvih je očito Marjana Botić, greška na listi „Srcem za Zadar” za Gradsko vijeće, ispričavam se, Marijana Botić, osoba za koju ne znamo da li uopće postoji, ali se sigurno nalazi na plakatima liste „Srcem za Zadar”. Tko tu laže i zašto, tko se tu kome dodvorava, a tko radi namjerne greške? I tko je spreman svoje greške priznati...

Marjana Botić očito nije. A to je izvrsna poruka za sve birače koji su greškom glasali za nju.

27. travanj 2024 08:07