StoryEditorOCM
4 kantunaMPB U ELEMENTU

"Tko je dozvolio šefici oftalmologije i njenom partneru da u privatnom biznisu godišnje okreću 550 tisuća eura". Dr. Konjevoda: "To su gluposti!"

Piše I.I./I.N.
21. rujna 2023. - 18:22

Marko Pupić Bakrač je na prošloj Županijskoj skupštini postavio pitanja o voditeljici Odjela za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Zadar, dr. Suzani Konjevodi, a tako je nastavio i na Skupštini u četvrtak.

- Prošli put sam pitao pitanje u vezi dr. Konjevode, koja ima tri privatne tvrtke u koje ima 550 tisuća eura prometa godišnje u istoj djelatnosti koju obavlja u OB Zadar, ali ravnatelj bolnice Željko Čulina se pravi glup. On kaže da postupaju temeljem važećih akata. Koji su to akti, koji točno zakon i koji članak dopušta da se radi to što ona radi? Hoću da mi se jasno odgovori kako je moguće da netko tko radi u OB Zadar i paralelno u dvije firme s istom djelatnosti koje imaju promet od 550 tisuća eura godišnje? Tko je izdao dr. Konjevodi odobrenje za takvo što i na temelju čega? - rekao je Pupić Bakrač te nastavio:

- Da li je normalno da se na očnom odjelu izvodi jedna ili niti jedna operacija očne mrene dnevno, a trebalo bi ih se dnevno izvoditi pet ili šest? Je li normalno da se OB Zadar za trošak operacije mrene koju HZZO plaća šest tisuća kuna (prema infomacijama od prije), dr. Konjevoda prikazuje trošak 5000 kuna, dok je u KBC Dubrava isti trošak 1000 kuna. Gdje završava razlika u materijalu od 4000 kuna? I to se ne radi samo na operacijama mrene, nego i na drugim operacijama. 

Je li normalno da nitko osim dr. Konjevoda i njezinog partnera Samira Čanovića ne izvodi operativne zahvate, a oni ih izvode tempom koji paše njima, odnosno njihovom biznisu? Zbog toga je očni odjel u mandatu dr. Konjevode napustilo šest liječnika. Je li normalno da dr. Konjevoda i Samir Čanović  otvoreno nude pacijentima usluge u svojoj privatnoj klinici na zahvate koje u bolnici moraju čekati mjesecima zbog njihove sabotaže? O tome svi znaju sve, a dr. Čulina ništa! Je li normalno da dr. Konjevoda krade znanstvene radove specijalizanta s odjela objavljujući ih pod svojim imenoma, a da u tim radovima nije napisala niti jedno jedino slovo, sve kako bi održala status izvanredne profesorice na Medicinskom fakultetu u Mostaru te da o tim pitanjima nitko ništa ne poduzima?! Zaista sramota, konstatirao je Pupić Bakrač. 

Zadarski župan Božidar Longin nije odgovorio na pitanje Pupića Bakrača.

- Ne mogu ništa o tome, kratko se osvrnuo zadarski župan. 

Dr. Suzana Konjevoda je i ovaj put ostala zatečena količinom optužbi i neistina, kako je rekla, koje je Marko Pupić Bakrač opet iznio na njezi račun, bez ikakvih dokaza.

- Prvi put sam to doživjela na ljeto prošle godine i ostala šokirana, ali i dalje ne mogu vjerovati što sve neki ljudi mogu izgovoriti, a da za ništa od toga nemaju dokaze, niti to što iznose odgovara istini. Tog gospodina nikad nisam upoznala, jedino što znam jest da je njegova nevjesta bila na našem odjelu, a onda je tražila prelazak u Zagreb i od tada se nije pojavila u našoj bolnici. Možda se boji da bi ona sada trebala vratiti neki novac bolnici, ne znam je li u tome možda neki njegov motiv ovakvih istupa – bila je prva reakcija dr. Konjevoda od koje smo zatražili komentar.

- Prije svega ja nisam izvanredna profesorica na Sveučilištu u Mostaru, nego sam redovna profesorica na Sveučilištu u Zadru, a u zvanje sam izabrana na sveučilištima u Zagrebu i Splitu. Nadalje, nije točno da ja nešto radim protiv zakona. Naprotiv, sve što radim u privatnoj praksi radim u skladu sa zakonima i dozvolama koje sam dobila od ravnatelja OB Zadra dr. Željka Čuline. Ja koristim isto pravo kao i 70 posto drugih liječnika u Hrvatskoj. Dakle ne radim ništa protuzakonito i nečasno, radim unutar zakonskih odredbi. Ako se te odredbe promijene, neću to više raditi. Svoj posao radim uredno i pošteno.

Zamoljena da komentira optužbe kako su ona i njezin partner privatizirali Odjel oftalmologije na način da samo njih dvoje izvode operativne zahvate i to u vrijeme kada im to paše, a ostale pacijente upućuju u svoju privatnu kliniku, dr. Konjevoda je rekla da su to gluposti.

- Na odjelu operacije izvodi šest liječnika. Nas četvero koji smo angažirani na puno radno vrijeme, dr. Sessa koji je došao iz mirovine na pola radnog vremena, te jedna specijalizantica koja je na dvije godine u Zagrebu.

Je li točno da troškove operativnih zahvata naplaćujete skuplje nego u KBC Dubrava?

- To su obične gluposti. Trošak zahvata prema HZZO ne obračunavaju liječnici nego financijski odjel OB Zadar. Liječnici obavljene zahvate samo unose u informatički sustav koji je za sve jednak – kazala nam je dr. Suzana Konjevoda.

27. travanj 2024 15:38