StoryEditorOCM
4 kantunaNMZ NEĆEMO CIJEPATI

Tko će voditi Dvije palače? Ravnatelj MAS-a: Ta ustanova još nije ni ustrojena!; Dina Bušić: Čekamo Županiju; Ivan Šimunić: Glavnu riječ ima Grad!

Piše Lada Burčul
6. svibnja 2022. - 19:13

- Imam mandat, imam povjerenje djelatnika MAS-a, te povjerenje osnivača, dakle Ministarstva kulture. Nitko sa mnom nije razgovarao o mogućnosti da budem na čelu nečega što još nije ni ustrojeno, kada govorimo o upravljanju Kneževom i Providurovom palačom – kazao je dr.sc. Hrvoje Manenica, ravnatelj Muzeja antičkog stakla (MAS) u Zadru.

- Grad Zadar je dao sugestije o ustroju Providurove i Kneževe palače. Čekamo konačan dogovor Županije kao osnivača Narodnog muzeja Zadar i Grada. Ja bih voljela da je to bliska budućnost, pa da već možemo, ovisno o modelu, govoriti o tome tko će voditi „Dvije palače“ – kaže Dina Bušić, pročelnica Odjela za kulturu Grada Zadra.

Pročelnica Dina Bušić i ravnatelj MAS-a Hrvoje Manenica su dva najčešće spominjana imena kada se govori o budućem upravljanju institucijom koja će biti izazovna za vođenje u svim segmentima.

- Istina je da imam menadžerskog iskustva u kulturi, koje će biti nužno u upravljanju, ali trenutno intenzivno radim na svom radnom mjestu pročelnice za kulturu i sport, te svu energiju usmjeravam u trenutni posao. Kada se riješi ustroj Dvije palače tada ćemo moći govoriti o tome koje kvalifikacije i sposobnosti treba imati onaj tko će biti na njihovom čelu. A o toj temi dogovor se treba postići na razini Grada i Županije – kaže Dina Bušić.

image

Dina Bušić

Jure Miskovic/Cropix

Hrvoje Manenica je, pak, istaknuo kako o sustavu upravljanja Dvije palače nije upoznat. O njemu se kao mogućem čelnom čovjeku „Dvije palače“ govori ne samo zbog muzejske karijere, već i zbog navodno jakog političkog utjecaja. Ravnateljem Arheološkog muzeja Narona u Metkoviću postao je niti dvije godine nakon što je diplomirao, muzejom je ravnao sedam godina, bio kustos u zadarskom Arheološkom muzeju nakon čega je „vraćen“ u Zagreb na poziciju pomoćnika ministrice kulture. S te je pozicije na natječaju u Muzeju antičkog stakla primljen na mjesto ravnatelja prije dvije godine, gdje je već dva mandata bio u Upravnom vijeću.

- Zatekli ste me pitanjem o vođenju „Dvije palače“, jer se sa mnom o tome nije razgovaralo. Često se spominje kako sam nakon fakulteta imenovan ravnateljem „Narone“ bez prethodnog iskustva na takvim poslovima, no tadašnji zakon to nije predviđao. Imenovan sam v.d. ravnateljem, potom odradio jedan mandat i otišao – kazao nam je Manenica, koji posljednje dvije i pol godine, nakon odlaska Ive Fadića, vodi MAS.

Za ustroj „Dvije palače“ pročelnica Dina Bušić podsjeća da su od strane Grada prema Županiji išla dva prijedloga. Prvi, da Grad preuzme dva od četiri odjela NMZ-a, odbacilo je Vijeće NMZ-a.

- Drugi naš prijedlog je da Grad osnuje javnu ustanovu ili muzej, kako bi se upravljalo zgradama – navodi Bušić.

Finalno će jednog dana biti osnovan „Muzej dvije palače“ ili „Dvije palače“, kao subjekt?

- Morao bi biti. Ili kao subjekt, dakle u formi javne ustanove, ili u formi muzeja. Nakon razgovora u Ministarstvu kulture, sa strukom, s muzealcima, nakon pomnog proučavanja proračuna, smatramo da su oba scenarija dobra. Čekamo konačan dogovor između Županije i Grada – kazala je pročelnica Bušić.

image

Hrvoje Manenica

Jure Miskovic/Cropix

Logično je da Zadar, kao više tisuća godina star grad, ima prezentaciju svoje bogate i turbulentne povijesti, odnosno Muzej grada Zadra, te da se on smjesti unutar dijela novoobnovljenoga kompleksa, dodala je Bušić.

- NMZ je ustanova za sebe. Oni imaju Galeriju umjetnina, Muzej grada, Etnografski i Prirodoslovni odjel. Muzej grada je u palači samo kroz „Šest salonskih priča“, a Galerija umjetnina sa privremenim postavom. Dakle, to tek treba riješiti. Mi trenutno imamo situaciju da NMZ ima ugovor za Kneževu u smislu korištenja prostora i proizvodnje programa – navela je Dina Bušić.

- U Providurovoj palači tri su ustanove, svaka radi svoje i surađuje se jako dobro. Govorim o NMZ, Koncertnom uredu i Gradskoj knjižnici. S NMZ smo potpisali programski ugovor i na taj način funkcioniramo. Mi na godišnjoj bazi financiramo održavanje zgrada, režijske troškove, te šest radnih mjesta. To nisu nova radna mjesta, već su preraspoređena iz Kneževe palače. No naravno da bi bilo idealno da jedna krovna muzejska ustanova održava sve i upravlja cijelim kompleksom, u suradnji s Knjižnicom i Koncertnim uredom koje i dalje, s književnim i glazbenim programima, vidimo kao važan doprinos oživljavanju tog prostora - zaključila je Bušić.

image

Ivan Šimunić

Luka Gerlanc/Cropix

Ivan Šimunić, pročelnik Odjela za kulturu Zadarske županije, poslao je komentar u kojem tvrdi da je o načinu upravljanja više puta razgovarano s Gradom:

- Zadarska županija dostavila je svoj prijedlog Gradu Zadru po navedenom pitanju i o tome su više puta vođeni razgovori u kontekstu naših drugih ustanova i zajedničkih osnivačkih prava, da Grad Zadar preuzme osnivačka prava nad Narodnim muzejom Zadar. Muzejska struka nije se složila s ‘cijepanjem’ Narodnog Muzeja. Mi želimo da cjeloviti NMZ nastavi djelovati unutar kompleksa Dvije palače, kako je prvotno bilo i zamišljeno, a o modelima upravljanja Dvjema palačama će se  dogovoriti svi dionici. O tome glavnu riječ ima Grad Zadar koji je vlasnik prostora - naveo je pročelnik Šimunić.

28. travanj 2024 05:48