StoryEditorOCM
4 kantunaFALI 12 KUHARA

Tko će pripremati obroke za zadarske osnovce? Nekić: Plaća od 700 eura nije problem. Plenković je rekao da će rasti; Škara: Nije sve u novcu, ali...

Piše Matea Magaš
17. siječnja 2023. - 20:08

Hoće li Zadar imati dovoljno kuhara za sve kuhinje koje škole, prema planovima Ministarstva znanosti i obrazovanja, trebaju osigurati do 2027./2028. godine za pripremu i posluživanje toplih obroka učenicima?

Naime, mnoge škole u zemlji koje imaju kuhinju susreću se s problemom nedostatka radnika. Iako mladi kuhari uglavnom ne žele napustiti Hrvatsku, nisu zainteresirani raditi za 700 eura, kolika je njihova prosječna plaća u školama.

Prema riječima Jose Nekića, gradskog pročelnika za školstvo – radne će se snage naći. Kako tvrdi, ne vidi problem jer je premijer Andrej Plenković obećao povećanje plaća u svim kadrovima te, pojašnjava, ”svim zemljama koje su ušle u eurozonu dogodilo se povećanje plaća”.

- Zato ne očekujem dugoročne probleme s radnom snagom. Još kad tome pridodamo slobodne vikende i ljeto bez obveza, vjerujem da će brojni poželjeti raditi u školskim kuhinjama – rekao je pročelnik Nekić.

Ipak, brojni hrvatski ravnatelji već sada ističu da im je problem pronaći taj kadar jer je plaća u školskim kuhinjama premala u odnosu na one koje se nude ugositelji u turizmu.

image

prakticna nastava u zadarskoj HTUŠ

Luka Gerlanc/

Kako nam je otkrio pročelnik Nekić, trenutno u zadarskim škola nedostaje 12 kuhara ili kuharica.

- Naših osam osnovnih škola kojima je grad Zadar osnivač i Katolička osnovna škola za čije djelatnike se također osiguravaju sredstva u gradskom proračunu, zatražile su ukupno 12 novih mjesta na poslovima kuhara – rekao nam je pročelnik te dodao kako se u područne škole hrana dostavlja.

Ipak, naglašava kako sve škole za sad ne kuhaju tople obroke jer za tim nema potrebe.

- Naime, ako učenici nižih razreda imaju pet sati, što je do 12.20, oni mogu kući ići ručati. Plan za razvoj školskih kuhinja odnosi se najviše na jednosmjensku cjelodnevnu nastavu koja je glavni cilj Ministarstva do 2028. godine – pojašnjava Nekić.

Također, još uvijek nekim gradskim školama nedostaju blagovaonice, no prema naputku Ministarstva, bilo koja prostorija koja zadovoljava sanitarne kriterije, može postati prostorijom za blagovanje.

image

Joso Nekić, pročelnik
 

Jure Miskovic/Cropix

- To su na primjer napravili u OŠ Šime Budinića. Veliki školski atrij odijelili su paravanima i pretvorili u blagovaonicu. Ako im zatreba za kakvu priredbu, samo maknu stolove i sjedalice i prostor opet vrate u prvobitno stanje – govori.

Postoji li mogućnost da srednje ugostiteljske škole surađuju s osnovnim školama i tako riješe dva problema: manjak prakse i nedostatka kadra? Ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Dijana Škara tvrdi da se u ovom slučaju dvije muhe ne mogu riješiti jednim udarcem.

- Naime, učenici koji se školuju za kuhare i koji nakon tri godine izađu iz naše škole, moraju imati mentora jer jednostavno nemaju dovoljno znanja da bi sami vodili školske kuhinje. Na taj način ipak ne možemo riješiti problem manjka kadra... Mentor pak s druge strane treba imati volje, želje i živaca pomoći tim mladim ljudima da se nauče i da svladaju izazove školske kuhinje. Jer, naglašavam, nije to ”samo” pripremanje dječjih obroka, pa čak i ako su oni tek hladni, ima tu jako puno posla. A uz to, govorimo o velikom broju djece. U našoj školi imamo 400 učenika po smjeni. Zamislite da, na primjer, dvije osobe moraju svaki dan spremiti minimalno 400 obroka?! A gdje su još priprema i čišćenje nakon jela? Vjerujte, nije to lak posao... - komentira ravnateljica te ističe da se problem školskog osoblja, bilo da je riječ o kuharima, spremačicama, domarima ili pak nastavnicima, vuče već godinama i nije od jučer.

image

Ravnateljica HTUŠ Dijana Škara prosincu je primila posebno priznanje za izniman doprinos u uspješnom odvijanju turističke sezone

Cropix/Slobodna Dalmacija

- Smatram da nije sve u plaći. Mladi ljudi od svojih dvadesetak godina teže nekim drugim stvarima, osobito naši mladi kuhari od kojih većina želi napredovati i biti dio kuhinje nekog vrhunskog chefa. Rijetko tko se tako mlad odluči za rad u školskoj kuhinji. Uostalom, većina naših učenika odlazi na daljnje školovanje, neki napuštaju zemlju, dok drugi uopće ne žele raditi u struci. Neki ostanu raditi gdje su odrađivali praksu. Ima svega... - govori Škara te dodaje da iz njene škole godišnje izađe stotinjak budućih slastičara, kuhara, konobara, hotelijersko-turističkih tehničara te turističko-hotelijerskih komercijalista.

- Na razini države ”izbacuje” se dovoljno kadrova za ova zanimanja, stvar je jednostavno isključivo u učeničkom izboru nakon izlaska iz srednje škole. Što oni žele za sebe... Zato je pitanje manjka kadra kompleksno – jasna je Škara koja rješavanje dijela problema vidi u stručnim prekvalifikacijama, zaposlenih i nezaposlenih. 

- Država u takvim slučajevima treba pomoći pri sufinanciraju prekvalifikacijskih tečajeva. Oni su razmjerno skupi i mnogi ih ne mogu priuštiti – ističe ravnateljica.

image
Nikola Vilic/Cropix

Ipak, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prosincu je u Hrvatskoj nezaposleno je bilo 2129 kuhara i 45 kuhara majstora, a traženo je 378 kuhara i sedam kuhara majstora. U istom je razdoblju zaposleno 190 kuhara i dva kuhara majstora.

Radne snage za rad u školskim kuhinjama dakle ima, ali gdje rade i zašto ne rade u školama, problem je na koji treba pronaći odgovor...

27. travanj 2024 18:17