StoryEditorOCM
4 kantunaREAGIRANJE

‘Jadran tuna‘ i ‘Pelagos net farma‘ demantiraju bilo kakav nelegalan postupak u svojem poslovanju! Tvrdnje Pupića Bakrača su izmišljotina i laž!

Piše Zadarski.hr
6. siječnja 2022. - 14:31

Na naš tekst o optužbama koje je ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač izrekao na račun poslovanja tvrtki gerenala Ante Gotovine, danas je stigao demantij koji prenosimo u cijelosti.

"Obraćam Vam se ovim putem temeljem naloga društava Jadran tuna d.o.o. i Pelagos net farma d.o.o.

Naime, dana 4.01.2022. godine portal Zadarski.hr, na adresi https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/ objavio je tekst autorice Lade Burčul pod naslovom:

„Pupić Bakrač: ‘Tvrtka generala Gotovine iz Libije uvozi jeftine tune bez papira i ubacuje ih u jadranske kaveze‘! Ministarstvo: ‘Sve je legalno‘

Navedeni tekst je prenio čitavn niz elektronskih medija koje navodimo u prednje dijelu ovog teksta, pa Vas stoga molimo da u smislu odredbi Zakona o medijima objavite točne činjenice.

Tekst sadrži čitav niz neistina i u osnovi kao cjelina predstavlja neistinitu informaciju.

TD Jadran tuna d.o.o. i Pelagos net farma d.o.o. odlučno demantiraju bilo kakav nelegalan postupak u svojem poslovanju, a tvrdnje gospodina Pupić-Bakrača su potpuna izmišljotina i laž.

Istina je da se oba trgovačka društva bave uzgojem tuna te je ovo i dodirna točka u kojoj informacija gospodina Pupić-Bakrača interferira sa stvarnim činjenicama.

Ovdje se radi o obavljanju tzv. lon poslova, kakvih ima u puno grana privrede RH, pa i uzgoju ribe, gdje su društva TD Jadran tuna d.o.o. i Pelagos net farma d.o.o. obavljali jednu fazu uzgoja tuna za strane proizvođače, a do čega je došlo iz razloga što su Malti smanjene uzgojne kvote, a RH je imala neiskorištenih uzgojnih kvota.

U takovoj situacije je strani uzgajivač prebacio dio svojeg uzgoja u RH.

Tuna je doista došla u RH a verifikaciju izvršilo je nadležno tijelo u Ministarstvu poljoprivrede u suradnji sa Europskom komisijom koja je bila uključena u sam postupak stavljanja tune u kaveze i brojanja istih u svrhu obavljanja uzgoja za strane partnere.

Prilikom nasada tune u kaveze međunarodna ICCAT inspekcija utvrdila je da je količina koja je dovezena unutar odobrene kvote za 2020 godinu.

Prilikom izlova tuna u veljači 2021 godine međunarodna ICCAT komisija je poslala svojeg promatrača koja treba provjeriti da li broj tuna dovezenih sa Malte odgovara broju komada koje su prilikom nasada utvrdile podvodne nadzorne kamere Uprave za ribarstvo i ICCAT inspekcije.

Tek nakon sto je dokumentacija i stanje na licu mjesta pokazalo punu podudarnost međunarodni inspektor je potvrdio i potpisao propisanu dokumentaciju da broj komada odgovara u potpunosti broju komada utvrđenih prilikom nasada umanjeno za mortalitet od par riba u razdoblju uzgoja od 6 mjeseci.

Sve ostalo što je rečeno i sve ono što je suprotno ovoj našoj izjavi ustvari predstavlja pokušaj gospodin Pupić Bakrač i političke grupacije kojima on pripada da postanu vidljive na političkoj sceni.

S poštovanjem,

Ivo Farčić, odvjetnik

27. travanj 2024 22:18