StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVAK SUĐENJA ZBOG UBOJSTVA U RUPLJU

Supruga ubijenog Davora Špara svjedočila preko video linka: "Prije ubojstva živjeli smo na selu u pravoj idili!"

8. ožujka 2017. - 20:14
rp

Zbog straha od susreta s ubojicom, supruga 46-godišnjeg Davora Špara, koji je ubijen metkom u potiljak u mjestu Rupalj u kolovozu prošle godine, svjedočila je u srijedu, u nastavku suđenja 61-godišnjem Svetku Vidaku, na Županijskom sudu u Zadru putem video linka. Vidak je optužen za ubojstvo s izravnom namjerom nakon što je 5. kolovoza prošle godine izašao iz automobila, te nakon prethodne prepirke, iz neposredne blizine berettom pucao u desnu stranu potiljka 46-godišnjem Davoru Šparu zbog čega je ovaj 12. kolovoza nakon moždane kome preminuo u zadarskoj Općoj bolnici.

- Živjeli smo na selu u svojevrsnoj idili. Moj suprug je bio društven, imali smo puno prijatelja, a djeca su ga obožavala. U našoj obitelji nikada nije bilo nasilja. On i optuženi Vidak fizički se prije nikada nisu sukobili – posvjedočila je Marijana Jurjević Špar, koja je nakon ubojstva supruga ostala sama s teškom bolesti i troje malodobne djece. Sam čin ubojstva kobnog dana nije vidjela, a da se nešto dogodilo, kako je rekla, shvatila je tek kada je izašla u dvorište gdje je vidjela Hitnu pomoć.

Vidak je taj dan došao na Šparovo imanje nahraniti petnaestak malamuta, u vlasništvu 55-godišnjeg njemačkog državljanina Geralda Schulla, koji je od Špara unajmio kuću i teren. Špar je Vidaku prigovorio što koristi njegovu pumpu za vodu, nakon čega ga je, prema navodima iz optužnice, po odlasku vrijeđao, te se zatrčao za njegovim automobilom s drvenim kolcem kojim je udario po zadnjem dijelu vozila. Vidak je izašao iz automobila i upucao Špara u potiljak.

- Suprug je taj dan bio na Velebitu, a kada mi se javio rekao mi je da će svratiti na piće i doći kući. Pitao me jeli Vidak dolazio a ja sam mu rekla da mu je automobil tu. Kada je došao kući vidjela sam kako ide prema kapiji, nazvala sam ga ali se nije javljao, ni on ni susjed. Dok sam došla do kapije vidjela sam vozilo hitne pomoći. a supruga su već smjestili unutra. Ništa drugo nisam vidjela ni čula – rekla je putem video linka supruga ubijenog Špara. Potvrdila je kako je dan prije tragedije u njihovoj kući intervenirala policija nakon što ih je u Rupalj pozvao optuženi Svetko Vidak navodeći kako mu je Davor Špar zabranio korištenje vode.


- Nekoliko puta smo Vidaka zamolili da koristi vodu iz cisterne koja je bila kraj naše kuće i koju smo mi koristili jer bušotina nije bila u funkciji. On baš nije poslušao našu molbu i nekoliko navrata je otvorio ventile koji idu od bušotine prema kući. No on i moj suprug se zbog toga nikada nisu fizički sukobili – kazala je Marijana Jurjević Špar nakon čega je na sudu svjedočila i ekipa hitne pomoći koja je inkriminiranog dana intervenirala na mjestu nesreće.
-Kada smo došli unesrećeni je ležao u lokvi krvi nasred ceste. Davao je znakove života i spontano je disao pa smo odmah krenuli s njegovim zbrinjavanjem. Nikog drugog tamo nije bilo – kazao je dr. Vlatko Grković koji je predvodio tim hitne pomoći koji je prevezao Špara u zadarsku Opću bolnicu gdje je kasnije preminuo. U pomoć ih je pozvao umirovljeni profesor hrvatskog jezika i filozofije Nedjeljko Stanić koji je u to vrijeme sa suprugom bio krenuo na plantažu na istočnoj strani Ruplja. Dok su automobilom prolazili kroz mjesto zaustavio ih je muškarac koji je mahao sa ceste.
- Pitao sam ga što se dogodilo, a on je samo vikao "upucan, upucan..." Izgledao je dezorijentirano i nije mogao pozvati pomoć, pa sam rekao supruzi da nazove '112'. Nisam odmah shvatio što se dogodilo. Mislio sam da se muškarac koji je ležao na cesti možda napio - kazao je umirovljeni profesor.

Tragedija u Ruplju povezana je s višemjesečnim sukobom oko najma imanja u tom mjestu oko čega su se sporili stradali vlasnik i njegov nekadašnji podstanar, 55-godišnji njemački državljanin Gerald Schull. Zbog sukoba oko imanja Špar je još u ožujku prošle godine dobio prijavu za remećenje javnog reda i mira jer je vučnom službom pokušao sa svog imanja iz Ruplja kod Poličnika izbaciti svog 55-godišnjeg podstanara Schulla.

30. travanj 2024 08:10