StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO ROČIŠTE

Suđenje 29-godišnjem likvidatoru sa Zrća Dušku Tanaskoviću nastavlja se u Zadru idući tjedan: hoće li ubojica iznijeti obranu?

Piše Božana Sviličić
15. ožujka 2024. - 14:41

Suđenje 30-godišnjem Dušku Tanaskoviću, optuženom za likvidaciju 39-godišnjeg državljanina Crne gore Gorana Vlaovića na Zrću, na Županijskom sudu u Zadru nastavit će se u utorak, 19. i srijedu, 20. ožujka, nakon što je postupak prekinut u rujnu prošle godine.

Predsjednica Sudskog vijeća Ana Brkić prekinula je suđenje nakon što je županijski državni tužitelj Ivica Škara zatražio da se zbog novih dokaza optužnica, kojom se Tanasković tereti za ubojstvo, prekvalificira u onu koja ga tereti za teško ubojstvo iz koristoljublja.

Zadarsko tužiteljstvo je, naime, prisluškivanjem Tanaskovićeve ćelije u Zatvoru u Zadru došlo do tonskih zapisa i transkripata iz kojih je postalo jasno da je u planiranje ubojstva na paškom Zrću bilo uključeno više sudionika i pomagača, a Tanasković je za likvidaciju Vlaovića trebao dobiti novčanu nagradu. Kako je prisluškivanje naloženo dok je Tanaskoviću suđenje već bilo odmaklo, o tome hoće li te dokaze uvrstiti u spis, odlučivao je Visoki kazneni sud RH.

Nakon višemjesečnog razmatranja, taj je sud, međutim, odlučio da se ti dokazi izdvoje iz spisa kao nezakoniti zbog čega će se Tanaskoviću ipak suditi za ubojstvo, a ne teško ubojstvo iz koristoljublja za koje je predviđena kazna i do 40 godina.

image

Zadar, 130723.
Sudjenje srpskom drzavljaninu Dusku Tanaskovicu na Zupanijskom sudu, osumnjicenom za ubojstvo crnogorskog drzavljanina vatrenim oruzjem ispred nocnog kluba na Zrcu. Na fotografiji: Ivica Skara zupanijski drzavni odvjetnik.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix

Sporni su dokazi odbijeni jer nisu koristili za otkrivanje ubojice već supočinitelja, a Zakon o kaznenom postupku ne dopušta mogućnost određivanja posebnih dokaznih radnji prema osobi koja nije osumnjičenik.

Osim što je ranije rekao da nije kriv, Tanasković još nije otkrio motiv za ubojstvo Vlaovića, a iza kulisa se likvidacija povezivala sa sukobima dva najpoznatija narkoklana na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojem je u regiji i u inozemstvu je ubijeno više od deset osoba.

image

Zadar, 130723.
Sudjenje srpskom drzavljaninu Dusku Tanaskovicu na Zupanijskom sudu, osumnjicenom za ubojstvo crnogorskog drzavljanina vatrenim oruzjem ispred nocnog kluba na Zrcu. Na fotografiji: Ana Brkic, sutkinja.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix

Optužen da je 25. kolovoza 2022. godine u 6.01 sati, na otoku Pagu, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac ubio 39-godišnjeg Vlaovića. Odmah nakon pucnjave u pomoć Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred noćnog kluba.

Tanasković u studenome prošle godine prebačen iz zadarskog u splitski zatvor zbog sigurnosnih razloga. Još dok je bio u Zadru, kako se ispostavilo na suđenju, gutao je žilete omotane selotejpom i upaljače.

Psihijatri dr. Nadica Buzina i dr. Goran Arbanas, te psiholog Romel Krajačić vještačenjima su ranije ocijenili da je Tanasković malo više razine od prosječnog intelektualnog funkcioniranja, te da ne boluje od prave duševne bolesti.

Zaključili su kako njegovo osobno i socijalno funkcioniranje upućuje na poremećaj ličnosti disocijalnog tipa, te da ima problema s psihoaktivnim sredstvima. O njima nije ovisan već je riječ zlouporabi. Svojedobno je uzimao i Mendilex, lijek koji se koristi u liječenju svih oblika Parkinsonove bolesti, a u nekoliko je navrata je zbog heteroagresije hospitaliziran uz anesteziju.

Iako je pod utjecajem lijekova i droge, u šest sati ujutro, ispred noćnog kluba ‘Noa‘, na plaži Katarelac na otoku Pagu, Vlaovića ubio hicem u potiljak iz pištolja Glock 77, to nije utjecalo na sposobnost njegovog rasuđivanja.

26. travanj 2024 22:56