StoryEditorOCM
4 kantunaUPS,SHE DID IT AGAIN

Sud proglasio krivom Renatu Peroš zbog propusta u radu, kriv je i Narodni muzej kao pravna osoba, kazne su (opet!) novčane

Piše Lada Burčul
11. studenog 2020. - 22:11

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar (NMZ) Renata Peroš, te Narodni muzej Zadar kao pravna osoba, (opet) su na sudu proglašeni krivima i kažnjeni novčanim kaznama.

Na Općinskom sudu u Zadru je sutkinja Magda Troskot prije nekoliko dana donijela presudu po kojoj se prvookrivljena pravna osoba, Narodni muzej Zadar, te drugookrivljena odgovorna osoba, Renata Peroš („odgovorna osoba u pravnoj osobi, osuđivana“), proglašavaju krivima i kažnjavaju se novčano – NMZ je dužan platiti 12.000 kuna, a Renata Peroš 6.000 kuna.

- Krivi su što nisu u roku od 15 dana od sklapanja ugovora o radu s izabranim kandidatom po natječaju za djelatnika za odnose s javnošću u Narodnom muzeju Zadar, Antonijom Klaić Vučemilović, obavijestili o tome kandidata Milana Draču, hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, dragovoljca koji se prijavio na natječaj i pozvao na pravo prednosti pri zapošljavanju. Time su prekršili Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, pa im se izriču novčane kazne – stoji u presudi Općinskog suda Zadar.

Narodni muzej tako će platiti 12 tisuća, a Renata Peroš šest tisuća kuna zbog propusta, a plate li u roku od 30 dana kazna im se može smanjiti na dvije trećine. Dužni su platiti i troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od po 300 kuna, dok se oštećenik Milan Drača s imovinsko-pravnim zahtjevom za naknadu nematerijalne štete u iznosu od 1.500 kuna upućuje na parnicu. Njegov prijedlog izricanja zaštitne mjere zabrane obavljanja dužnosti drugookrivljenoj Renati Peroš u trajanju od najmanje tri mjeseca je na sudu odbijen.

Tužitelj u ovom postupku bio je Državi inspektorat, Ispostava Zadar. Na izricanje presude ravnateljica Peroš nije došla.

Peroš je već osuđivana zbog propusta u radu, a najveću kaznu zadarski joj je sud izrekao kada je zapošljavala Davida Ricova: Visoki prekršajni sud je u studenom 2018. potvrdio presudu nižeg suda po kojoj su NMZ i ravnateljica Peroš proglašeni krivima, te je kazna NMZ-u bila 72.000 kuna, a ravnateljici Peroš 9.600 kuna. Kazne su izrečene zbog propusta i pogrešaka prilikom zapošljavanja Davida Ricova u NMZ na mjesto komercijaliste na neodređeno vrijeme u ožujku iste godine.

Inače, Peroš i Ricov su zbog našeg pisanja o njegovom zapošljavanju tužili Slobodnu Dalmaciju zbog povrede časti i ugleda i tražili odštetu od 90.000 kuna. Sutkinja Katja Morić Arambašić tužbu je odbacila, s obrazloženjem da je novinar prije pisanja članka detaljno provjerio sve činjenice o tome da je pjevač David Ricov dobio posao u Malom arsenalu bez provedenog javnog natječaja i sa stručnom spremom konobara.

28. travanj 2024 03:11