StoryEditorOCM
4 kantunaBLUE CONNECT

Što su negativni, a što pozitivni učinci turizma na život u Zadru? Što najviše smeta lokalnom stanovništu? Imamo zanimljive rezultate istraživanja...

Piše Ana Vučetić Škrbić
29. rujna 2022. - 10:16
Na fotografiji: učenici s profesoricom Ivanom Čapetom i ravnateljicom Zdenkom Srsen Juričevic. Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Nedostatak parkirnih mjesta, problemi u prometu, poskupljenje svakodnevnih potrepština, onečišćenje okoliša te prevelika ovisnost lokalnog gospodarstva o turizmu - upravo ove probleme Zadrani su prepoznali kao najsnažnije negativne učinke turizma u svom gradu.

Pokazuju to rezultati istraživanja “Zadovoljstvo lokalnog stanovništva razvojem i utjecajem turizma u gradu Zadru” koje su proveli učenici zadarske Ekonomsko- birotehničke i trgovačke škole zajedno s Odjelom za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i to u sklopu projekta Blue connect. Riječ je o projketu koji se fokusira na razvoj plavog društva, odnosno društva koje je osviješteno o uskoj povezanosti mora i lokalne zajednice, a provodi se u pet najvećih obalnih gradova u Hrvatskoj.

- Naglasak je na održivosti turizma, na temi koja nikad nije bila aktulanija. Kao i uvijek, naši učenici rado su se odazvali na poziv doc. dr. sc. Tomislava Klarina da sudjeluju u ovom istraživanju, jer im to nastavu čini dinamičnijom. Projektom Blue connect se popularizira znanost i istraživanje među mladima, a izrazito je važno djecu poticati da kritički promišljaju, pogotovo o ovakvim pitanjima i temama - kaže Ivana Čapeta, profesorica u Ekonomskoj i razrednica 4D razreda čijih je 10 učenika sudjelovalo u ovom istraživanju.

image

 Na fotografiji: profesorica Ivana Capeta

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Istraživanje je stiglo na pola puta, od planiranih 500 ispitanika do sada je anketirano njih 278 koji su, u najvećem broju, starosne dobi između 36 do 45 godina, s visokom stručnom spremom i zaposleni u javnom sektoru. Zanimljivo je njih 65 posto uopće nije uključeno u turizam dok ih 56 posto to niti ne planira u budućnosti.

- Dobiveni rezultati pokazuju kako su negativni učinci turizma u Zadru sve prisutniji, jednako kao i promjene u ponašanju lokalnog stanovništa. Uz pet već spomenutih, domicilnom stanovništvu u gradu smetaju i velike gužve, povećanje cijene najmova i nekretnina, iseljavanje s Poluotoka, promjena urbanog prostora...Ukratko, tijekom ljetne sezone sve je prilagođeno turizmu i turistima i to je ono što najviše smeta domaće stanovništvo- govore nam, u ime svojih kolega iz 4D, Leona Maričić i Hana Ciglar.

image

 Na fotografiji: ucenica Leona Maricic. 

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Međutim, primjećuju i pozitivne učinke turizma koji su, prije svega, vezani uz gospodarstvo: povećanje potrošnje, povećanje zaposlenosti, razvoj ruralnih područja i otoka, stvaranje novih komercijalnih aktivnosti i poticanje poduzetništva.

Može li se suživot turizma i grada učiniti podnošljivijim? Po svemu sudeći može, ali uz određene promjene. A one se, kad se Zadrane u ovom istraživanju pita, prije svega odnose na unaprjeđenje ukupne prometne infrastrukture u gradu, na zoniranje odnosno stvaranje turističkih, društvenih, zelenih i drugih zona te parkriranje na novoizgrađenim parkiralištima izvan šireg centra grada. U tom smjeru ide i prijedlog zatvaranja Poluotoka tijekom ljeta za cestovni promet, osim za građane koji tamo žive i rade, zabrana novih smještaja niže kategorije odnosno pozidanje kvalitete turističke ponude na višu razinu.

Posebno je zanimljivo ponašanje Zadrana u vijeme turističke sezone: izbjegavaju odlaziti na izrazito turističke lokacije na zadarskom Poluotoku, manje koriste automobil i češće idu pješice...

25. travanj 2024 12:56