StoryEditorOCM
4 kantunaOTKRIVAMO

Što je prava istina o navodno masovnoj zarazi HIV-om pripadnika policije iz Zadra i Korenice? Jedna trudnica u Korenici je ipak bila pozitivna na AIDS!

Piše Ivica Nevešćanin
23. veljače 2023. - 16:42

Jesu li se pripadnici zadarske policije masovno zarazili HIV-om u Korenici kao posljedica korištenja usluga prostitucije?

”Prije neki dan, prema pisanju portala, masovna zaraza AIDS-om u PU zadarskoj kao rezultat korištenja usluga prostitucije” kazao je vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač na sjednici Skupštine Zadarske županije u četvrtak, dovodeći i taj bizaran ”slučaj” u kontekst brojnih kritika na račun rada načelnika PU zadarske Antona Dražine.

Bakrač pritom nije rekao o kojim se portalima radi, ali javni pogovor u Zadru i Korenici već tjednima bruji o navodnoj masovnoj zarazi AIDS-om među pripadnicima zadarske policije, ali i drugih policijskih uprava koje su u smjenama bili angažirani na čuvanju državne granice prema BiH.

Priča se počela širiti s jednog bloga još prije mjesec dan, a zadnjih tjedana počeli su je prenositi i neki rubni portali, pozivajući se na isti izvor, koji bez provjere i dokaza navodi da je ukupno zaraženo 27 policajaca, među kojima su policajci iz Zadra i Korenice, ali i nekih drugih policijskih uprava iz kojih su dolazile policijske smjene.

Zadarski.hr je još u petak 17. veljače tim povodom tražio odgovore od PU Ličko-senjske, na čijem se području nalazi Korenica, odnosno PU zadarske. Ličku policiju pitali smo imaju li saznanja da je na području Korenice došlo do zaraze HIV-om većeg broja policijskih djelatnika koji su angažirani na poslovima čuvanja državne granice, a kao mogući izvor zaraze navodi se ženska osoba koja je pružala seksualne usluge policajcima u jednom lokalnom turističkom objektu.

Pitali smo ih, također, jesu li možda među zaraženima pripadnici interventne policije PU zadarske koji su proteklih nekoliko mjeseci u smjenama boravili na području Korenice. Zanimalo nas je je li policija provjeravala spomenute navode, odnosno, ako su utvrdili da navodi nisu točni, što je policija poduzela prema osobi koja je takve informacije širila.

Pitali smo ih je li policija na području Korenice, odnosno PU ličko-senjske, postupala prema nekim osobama zbog sumnje u širenje zaraznih bolesti ili zbog odavanja prostituciji. Na koncu smo ih pitali jesu li policajci dužni obavijestiti poslodavca u slučaju da su zaraženi HIV-om ili da su oboljeli od AIDS-a?

Evo što su nam odgovorili iz PU ličko-senjske:

- Policijska uprava ličko-senjska ne raspolaže saznanjima da su policijski službenici zaraženi HIV-om, kao što ne raspolažemo niti saznanjima o kojoj ženskoj osobi se navodno radi. S obzirom na to da ne raspolažemo saznanjima o navodnom počinitelju/počiniteljici kao ni o oštećenicima, nismo u mogućnosti postupiti niti prema osobi koja takve stvari javno objavljuje.

Skrećemo pažnju kako je podatak o HIV pozitivitetu/nosilaštvu, ukoliko on i postoji, povjerljiv te sam po sebi ne predstavlja kažnjivo ponašanje niti obvezu izvješćivanja javnosti. Dapače, upravo zbog moguće diskriminacije osobe nužno je pridržavati se uzusa profesionalnosti svih koji na bilo koji način mogu doći do te informacije.

Sukladno zakonskim propisima osoba nema zakonske obaveze reći okolini ili obavijestiti da je netko zaražen HIV-om (osim spolnom partneru ili partnerici u skladu s uputama nadležnog liječnika koji liječi i savjetuje pacijenta). Objelodanjivanje tog podatka i njegovo širenje izvan preporuka i potreba u sklopu liječenja i skrbi za pacijenta ili drugih potreba propisanih zakonom je nedozvoljena povreda ljudskih prava i privatnosti oboljelog te kršenje liječničke i profesionalne tajne. Podatak o HIV pozitivitetu/nosilaštvu je povjerljiv i oboljeli ili njegov roditelj/staratelj/zakonski skrbnik ima pravo sam odlučiti o tome žele li i koga će eventualno u radnoj i socijalnoj okolini izvijestiti.

Zaključno Vas obavještavamo kako niti jedan policijski službenik – domicilni niti na ispomoći na našem području - nije zatražio nikakvu vrstu pomoći, a iz koje bi se mogla naslutiti njihova uključenost u navode koje navodite - stoji u odgovru iz PU ličko-senjske.

Slična pitanja postavili smo i PU zadarskoj, s obzirom da se navodni događaj povezuje s pripadnicima interventne policije PU zadarske na području Korenice koji su bili angažirani u nadzoru državne granice. Po istom neprovjerenom izvoru među zaraženima je desetak pripadnika zadarske policije. Štoviše, među zadarskim policajcima se s velikim interesom raspravlja o cijelom slučaju, govori se o ”najmanje deset policajaca”, ali nitko nije spreman o tome javno, makar i neslužbeno, nešto reći.

PU zadarsku smo pitali jesu li zapovjednici zatražili testiranja na HIV svojih djelatnika, pripadnika interventne policije, koji su bili angažirani u nadzoru državne granice na području Korenice, te ima li policija ikakvih saznanja o možebitnom događaju, odnosno je li postupala prema pojedinim policijskim djelatnicima zbog sumnje da su možda sudjelovali u prostituciji?

„Policijska uprava zadarska ne raspolaže saznanjima kako su policijski službenici zaraženi HIV-om. Skrećemo pažnju kako je podatak o HIV pozitivitetu/nosilaštvu, ukoliko on i postoji, povjerljiv te sam po sebi ne predstavlja kažnjivo ponašanje niti obvezu izvješćivanja javnosti. Naprotiv, upravo zbog moguće diskriminacije osobe nužno je pridržavati se uzusa profesionalnosti svih koji na bilo koji način mogu doći do te informacije” odgovorili su nam iz PU zadarske.

Kako bilo, i jedna i druga policijska uprava negiraju da su naložile ili provele testiranje svojih pripadnika, jer za to navodne nemaju zakonske osnove. Neslužbene informacije iz policijskih krugova međutim kazuju da je na području Korenice uistinu boravila jedna ženska osoba koja je bila pozitivna na HIV. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi i stranoj državljanki koja je u drugom stanju. Čim je otkriveno da je pozitivna na HIV, prilikom rutinskog medicinskog pregleda, odmah je iz Korenice upućena na Kliniku Fran Mihaljević u Zagrebu gdje se i danas nalazi.

Masovna zaraza policajaca, prema priči, dogodila se krajem prošle i početkom ove godine, a izvorište je navodno bila jedna ženska osoba iz inozemstva zaražena HIV-om. Prema jednoj verziji riječ je bila o promiskuitetu sklonoj konobarici u lokalnom kafiću, a prema drugoj o prostitutki u lokalnom hotelu... 

Iako nema potvrde da se itko od policajaca zarazio, a kamo li da je netko namjerno širio zarazu, zanimljivo je da policajci, pogotovo pripadnici interventne policije, nisu dužni otkriti svojim pretpostavljenima da imaju relativno lako prenosivu zaraznu bolest. Naime, policajci, poglavito pripadnici interventne policije, u svom svakodnevnom poslu nerijetko su izloženi fizičkim ozljedama koje uključuju i krvarenja, što je neosporno situacija visokog rizika za prijenos zaraze HIV-a prema drugim osobama.

27. travanj 2024 21:03