StoryEditorOCM
4 kantuna100 DANA VLASTI

Što je ‘Buru‘ i novog načelnika Jasenica, Stipu Vulića, dočekalo u općinskoj blagajni nakon pada Baričevića: "Hitno rješavamo dva goruća problema!"

Piše Iva Ivanac
27. kolovoza 2021. - 20:57

Novi načelnik Općine Jasenice, Stipe Vulić, čija je nezavisna lista "Bura" otpuhala dugovječnog načelnika Martina Baričevića, već je više od sto dana na vlasti. Što ga je dočekalo, kako su djelatnici koji su godinama bili vjerni Baričeviću reagirali na promjenu, je li nešto ostalo u općinskoj blagajni i na čemu će inzistirati u svom mandatu, pitali smo 30-godišnjeg Vulića.

U kakvom ste stanju zatekli Gradsku upravu?

- U startu su nas dočekala dva velika problema. Prvi su bile neuređene i derutne plaže što je uistinu bio gorući problem jer je  već bio kraj svibnja te je počinjala kupališna sezona. Ipak, uspjeli smo urediti plaže u Maslenici, Rovanjskoj i Modriću, uz pomoć naših građevinara koji su volonterski odradili posao i kojima ovim putem zahvaljujem. Drugi problem je bio vezan uz dječji vrtić koji je uporabnu dozvolu dobio u prosincu prošle godine, ali nije imao nikakav pravni akt o radu, niti statut niti program rada. Statut smo odmah napravili, a vjerujem da ćemo od resornog ministarstva uskoro dobiti i zeleno svijetlo za program rada. Nakon toga ide raspisivanje natječaja za ravnatelja vrtića  te za djelatnike. Kako je vrtić financiran putem europskih sredstava, predviđeno je ukupno devet zaposlenika. Vrtić će moći primiti 50 djece, a htio bih da uskoro otvore i jaslice.

Je li u općinskoj blagajni ostalo novaca?

- Blagajna nije ostavljena na nuli, nešto je novca bilo u njoj. No, nakon desetak dana od preuzimanja vlasti nam je došla državna revizija čiji bi nalaz trebao biti gotov uskoro. Kada nam daju svoje nalaze, vidjet ćemo ima li potrebe za dubljom revizijom. Zadnji put su u Općini Jasenice bili 2010. godine, a rekli su nam da su ove godine imali u planu revidiranje. Da državna revizija nije sama došla, mi bismo je pozvali i zatražili da nam naprave reviziju.

Kako je surađivati s djelatnicima koji su godinama bili odani bivšem načelniku?

- Mi nismo došli s ikakvim predrasudama, ali se prvih dana osjetilo blago nepovjerenje djelatnika. No, ono je ubrzo nestalo, ti su ljudi profesionalci i jako dobro znaju odrađivati svoj posao. Razgovarali smo sa svima i sa svima imamo konkretan odnos koje svakog dana gradimo ka boljem. Zaista ni sa kim nismo imali problema. Vjerujemo da ćemo oko Nove godine napraviti i sistematizaciju radnih mjesta, jer ćemo tako zasigurno kvalitetnije raditi. Moramo provesti natječaj za pročelnika jedinstvenog upravnog odjela jer je trenutni pročelnik vršitelj dužnosti. Također, trebat ćemo zaposliti jednu osobu koja će biti zadužena za EU projekte jer ćemo preko europskih sredstva pokušati podignuti kvalitetu života za naše stanovništvo.

Što ste u ovih sto dana uspjeli promijeniti?

- Uz to što smo riješili dva goruća problema, odlučili smo se pozabaviti i tehnologijama odnosno digitalizacijom. Već smo krenuli u redizajn internetske stranice Općine koja će zapravo biti izvor svih informacija. Na našoj web stranici nedostaje dosta odluka i službenih dokumenata tako da će, nakon redizajna, građanima informacije biti u potpunosti dostupne.

Na što ćete se u iduće četiri godine mandata bazirati?

- Kultura sport, turizam i komunalna infrastruktura, ta četiri elementa su na minimalnim razinama. Kulturu ćemo pokušati podignuti na jednu veću razinu te urediti vidikovac na Zrmanji, ali i utovarni francuski most u Maslenici. Radit ćemo na tome da se održavaju radionice i otvore edukacijski centri. U rujnu se organizira i Zrmanja triple challenge koji omogućava razvoj sporta u našoj Općini, ali i produžetak turističke sezone. Takvih stvari trebamo imati više. 

Što ste samom sebi obećali da morate ostvariti?

- Moramo se riješiti divljih odlagališta otpada, ne smijemo dozvoliti da naši građani i turisti prolaze pokraj smeća na cesti. Ustrajat ćemo na izgradnji sportske dvorane u sklopu škole u Jasenicama. Projekt i građevinska dozvola za dvoranu postoje, a u suradnji sa Županijom koja je osnivač škole pokušat ćemo aplicirati na EU natječaje i tim putem dobiti financijska sredstva jer imamo i tu mogućnost. 

05. svibanj 2024 18:25