StoryEditorOCM
4 kantunaCEDROVI & BILI BRIG

Stanari se ne slažu: Mi nismo interesna skupina, naš je jedini interes da stabla od deset metara ne padnu na glavu našoj djeci!

Piše Zadarski.hr
27. listopada 2023. - 10:05

Prošle srijede objavili smo otvoreno pismo Ivice Milanje, stanovnika Bilog briga, u kojem se obratio direktoru Nasada Josipu Krnčeviću, komunalnom pročelniku Robertinu Dujeli i predsjedniku MO Bili brig Marinu Pijaci, zbog cedrova u dvorištu zgrade na Putu Pudarice. Sada smo dobili reagiranje njegovog susjeda Davora Katunarića te ga također prenosimo u cijelosti:

U otvorenom pismu moga dragog susjeda Ivice Milanje inicijativa trojice predstavnika stanara ulaza J, K i L zgrade Put Pudarice 15 predstavljena je u medijima na nepotpun način. Naime institucije kojima je otvoreno pismo također poslano imale su i naš mail, dok su mediji objavili samo jednu stranu. Zato vjerujem da ima smisla za širu javnost upotpuniti tu sliku.

Prije svega to nije „inicijativa za rušenje preostalih cedrova“, kako stoji u otvorenom pismu, nego inicijativa da se stabla „koja predstavljaju ugrozu sruše i zamijene“, kako stoji u našem mailu. Jasno je da prosudba ima li ugroze nije niti na predstavnicima stanara niti na svim stanarima. Ugroza, ako je ima, jest ozbiljna: desetmetarsko stablo palo je točno na mjesto gdje se igraju djeca sve trojice potpisnika naše tročlane inicijative da se taj problem hitno riješi, zajedno s djecom potpisnika jednočlane inicijative da se taj problem riješi bez da se ruše stabla.

U tome i samo u tome smislu naša inicijativa „pogoduje malobrojnoj interesnoj skupini“ (što je sugerirano u otvorenom pismu koje ste objavili), naime toj djeci i njihovom interesu da im neko stablo ne padne na glavu dok se igraju.

S obzirom na tu moguću ugrozu ne smatram da je pogrešno to što smo se nas trojica potpisali kao predstavnici stanara bez da smo održali sastanak stanara. Predstavnici stanara i služe tome da se može reagirati bez sastanka ako je neki problem hitan.

Nakon ocjene službenice Nasada koja je došla u izvid da i bilo koje od ostalih stabala može pasti, mi smo prosudili da jest hitno (što je, kao i svaka prosudba, podložno neslaganju). Naime, svako sljedeće stablo ako padne, a nadležna osoba kaže da bi lako moglo pasti, nema gdje pasti nego na zgradu (ako ne nužno i nekome na glavu).

U razgovoru sa stanarima oko ovoga problema izrečeno je mišljenje da će Nasadi stabla srušiti jer im je tako najjednostavnije. To ne stoji. Nasadima je najjednostavnije ne napraviti ništa. Da je to tako imamo empirijski dokaz u sadašnjoj visini tih stabala.

Naša tročlana inicijativa pokušala je promijeniti tu situaciju – bojim se da će ova jednočlana biti povod da se nastavi po starom i da se ne učini ništa. Padne li naposljetku neko stablo na našu zgradu ne vjerujem da će se čuvari stabala moći utješiti time da se oni nisu zalagali za status quo.

Davor Katunarić

(u svoje ime, a inače i predstavnik stanara zgrade Put Pudarice 15J)

01. svibanj 2024 01:41