StoryEditorOCM
4 kantuna„NISU NAS PITALI”

Stanari protiv odašiljača na zgradama ‘Solidarnosti‘: "Dovoljno mi je šta se o koroni moram misliti, još mi fali da me na oni svit odnese radijacija"

Piše Matea Roglić
2. studenog 2020. - 20:55

Na zadarskoj Brodarici, preciznije u Ulici Ivana Gundulića 3, bez suglasnosti većine stanara, a uz suglasnost samo jedne stanarke, krajem rujna radnici tvrtke TELE 2 postavili su odašiljač na jadnu od poznatih zgrada "Solidarnosti". Željan Kalac, predstavnik stanara, ogorčen je i time i nereagiranjem državnih institucija jer više mjeseci s ostalim stanarima, kako kaže, „bije bitku s vjetrenjačama”.

-Kroz proteklih mjesec dana obratili smo se svim nadležnim ustanovama - državnoj inspekciji, Gradu Zadru, upravitelju Tanker SG, PU Zadar i nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Jedino su nam iz HAKOM-a ponovili onu klasičnu mantru: "Jako nam je žao, ali mi nismo zaduženi za ove situacije". Naglasio bih kako je u ovom slučaju prekršeno nekoliko zakona - Zakon o gradnji, Pravilnik o jednostavnim građevinama, ali institucije i dalje stagniraju i ne miču se s mrtve točke. Za ovaj slučaj smo unajmili i odvjetnika i očito je da nas čeka duga pravna bitka, a u međuvremenu, kontra naše volje, odašiljač je postavljen i trenutno je u funkciji. Neupitna je njegova štetnost za naše zdravlje i smatram, uz ostale stanare, da se na ovaj način narušavaju naša temeljna ljudska prava, naglašava Kalac i nada se kako će se ovaj slučaj uskoro rasvijetliti u korist stanara zgrade.

Većina stanara Gundulićeve potpisala je izjavu o zahtjevu da se ukloni odašiljač s krova zgrade, navodi Kalac i domeće kako je postavljen od strane nepoznatog teleportera.

-Kako zgrada ima šest ulaza i nitko od njih nije obaviješten o postavljanju prijemnika, molili smo inspekciju da izađe na lice mjesta i napiše adekvatno rješenje. Demokratska smo država i nije prihvatljivo da zbog jedne osobe pati preko 90 posto stanara, ističe naš razočarani sugovornik.

-Dopis smo poslali i Policijskoj upravi te smo naglasili kako je postavljena nepoznata naprava većih dimenzija, o kojoj stanari nemaju pojma što je, osim da je riječ o nekoj vrsti repetitora kojega susjedi drže ozbiljnom ugrozom zdravlja stanara zgrada "Solidarnostie". Ovo djelo krši članak 215. Kaznenog zakona, odnosno dovodi u opasnost ljudski život i imovinu, zaključuje Željan Kalac.

-Dovoljno mi je šta se o koroni moram misliti, još mi fali da me odnese radijacija na oni svit. Triba ovima iz Tele 2 reć "dvi-tri" i vratiti ih u škvaru, kad već ne možemo susjedu - ironično primjećuje starija stanovnica zgrada na Brodarici.

Pokušali smo kontaktirati i TELE 2, međutim naši pozivi nisu urodili plodom.

 

23. svibanj 2024 08:37