StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOMOĆNO NIŠTA

Radnik Benkovića dobio presudu o povratku na posao, ali direktor Erlić i gradonačelnik Bulić ne žele ga vratiti: "Spor još nije okončan!"

Piše M. Kalajžić
24. veljače 2024. - 19:33

Je li pravomoćnom sudskom odlukom Darko Erlić, bivši radnik Komunalnog poduzeća Benković, morao biti vraćen na posao? Direktor gradskog komunalnog poduzeća Ivan Mitrović i benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić nisu ga vratili na posao, gradonačelnik tvrdi kako ne odbija poštovati sudsku proceduru.

Darko Erlić bivši je radnik Komunalnog poduzeća Benković iz Benkovca. Dobio je otkaz u gradskoj firmi u kojoj je radio više od 15 godina, zbog čega je slučaj završio na sudu. Pravomoćnom, drugostupanjskom sudskom odlukom naloženo je njegovo vraćanje na posao u roku od dva tjedna, ali direktor gradskog poduzeća Ivan Mitrović i benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić nisu ga vratili na posao.

Sindikat koji zastupa Erlića, podnio je kaznenu prijavu protiv direktora Mitrovića zbog oglušenja na prisilno izvršenje pravomoćne sudske odluke. I gradonačelnik bi mogao dobiti kaznenu prijavu ako do ponedjeljka ne vrati Erlića na radno mjesto. 

Erlić je radio do studenog 2022. godine na poslovima odvoza krupnog otpada, ali je bio i sindikalni povjerenik u podružnici Novog sindikata u Benkoviću, čime je bio zaštićen temeljem Zakona o radu i nije mu se mogao prekinuti radni odnos bez suglasnosti nadležnog sindikata. U poduzeću Benković su mu mijenjali sistematizaciju i nudili ugovor nižeg ranga, a uz to je utvrđeno da su poslovi koje je on obavljao nastavljeni, pa za otkaz nije bilo osnova.

image

Na fotografiji: Tomislav Bulic, gradonacelnik Benkovca

Jure Miskovic/Cropix

Gradonačelnik Tomislav Bulić kaže kako zakonska procedura nije prekršena, naprotiv.

- Sudski postupak je još u tijeku. Dok se ne završi, nema konačnog pravorijeka sudskog postupka, odvjetnik valjda zna što radi, ja nisam pravnik... On ima navodno drugostupanjsku presudu, ali na nju je odvjetnik uložio zahtjev za reviziju i traži se sad odluka suda višeg stupnja. Tek treba vidjeti hoće li to završiti tako ili na neki drugi način.

- Ako je drugostupanjska presuda donesena, zar je ne bi kao konačnu trebalo ispoštovati, a onda se eventualno žaliti?

- Nije konačna ako imate mogućnost žalbe. Konačna je ako više nemate mogućnost žalbe. Ja imam povjerenja u pravnu struku. Ako pravna struka kaže da ga direktor nije dužan vratiti do pravorijeka i okončanja postupka u cijelosti, onda ga nije dužan vratiti. To je stav pravnika koji pravno zastupa direktora Benkovića - kaže gradonačelnik.

Što se tiče samog sudskog postupka, kaže kako je prema njegovim saznanjima do njega došlo jer Erlić nije radio u podzeću na zadovoljavajući način.

- Onaj tko će raditi neka radi, tko neće i ne odgovara mu neka "poljubi i ostavi", to sam rekao direktorima i ravnateljima svih gradskih poduzeća. Danas poslodavci ne mogu naći radnu sangu, a s druge strane imate ljude koji se rugaju zahvaljujući postojećim zakonskim rješenjima i sustavu. Uglavnom, kad pravorijeka više ne bude na spor direktor ga je dužan vratiti, bude li takva konačna odluka. Kako će dalje i što će biti, odlučit će direktor - zaključio je gradonačelnik Bulić.

27. travanj 2024 06:40