StoryEditorOCM
4 kantunaSUKOB INTERESA

Slobodan Jurjević kao dogradonačelnik Obrovca sređivao poslove tvrtkama svoga brata! Jurjević: "To su bile odluke Ante Župana!" Sve ide i na DORH...

Piše Lada Burčul
25. lipnja 2021. - 20:30

Slobodan Jurjević, hadezeov tajnik Grada Obrovca i zamjenik obrovačkog gradonačelnika u proteklom mandatu, novčano je kažnjen odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo je utvrdilo da je Grad Obrovac stupao u poslovne odnose s trgovačkim društvima u kojima je jedini imatelj poslovnih udjela brat Slobodana Jurjevića, i to u razdoblju dok je Jurjević bio zamjenik gradonačelnika. Tako se, utvrdilo je Povjerenstvo, u razdoblju 6. lipnja 2017. do 27. kolovoza 2019., poslovalo s društvima Marjur net d.o.o. (prva tranša 61.000 kuna, druga 13.300 kuna), Komunikacije Zadar d.o.o. (tri računa, u iznosima od 224.187 kuna, 141.688 kuna, te 330 kuna).

- Za povredu Zakona o sprečavanju sukoba interesa, dužnosniku Slobodanu Jurjeviću izriče se sankcija: obustava isplate dijela neto mjesečne plaće u ukupnom iznosu od 3.000 kuna, koja će trajati tri mjeseca te će se izvršiti u tri jednaka uzastopna mjesečna obroka, svaki u pojedinačnom mjesečnom iznosu od 1.000 kuna – odluka je Povjerenstva, koje, međutim, nije stalo na novčanoj kazni već je cijeli predmet proslijeđen DORH-u.

- Predmet će se dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje radi pokretanja postupka utvrđenja ništetnosti ovih pravnih akata, pred nadležnim sudom – ističe se u odluci. 

Upitan za komentar o upućivanju predmeta na DORH, Slobodan Jurjević nam je u petak kazao da to „nema veze“.

- Nemam komentara ni za to što me pitate o novčanoj kazni. Sve što sam imao reći, rekao sam Povjerenstvu. A za DORH nema veze – bilo je sve što je o tome u petak kazao aktualni tajnik Grada Obrovca.

Jurjević je Povjerenstvu rekao da niti u jednom trenutku dok je obnašao dužnost zamjenika gradonačelnika Grada Obrovca, gradonačelnik Ante Župan nije bio duže odsutan, odnosno spriječen u obavljanju svoje dužnosti. Tako se opravdao i sa sebe skinuo odgovornost rekavši da stoga „ni na koji način nije odlučivao o poslovnim odnosima s trgovačkim društvima Marjur net d.o.o. i Komunikacije Zadar d.o.o.“.

- Ante Župan, gradonačelnik Grada Obrovca, odlučivao je o tome, odnosno prema njegovim uputama ovlašteni službenik Grada Obrovca naručivao je robe i usluge – izjavio je Jurjević Povjerenstvu, ističući da on s tim „ni na koji način nije bio povezan, niti je inicirao te radnje.“

Jurjević se pred Povjerenstvom i predsjednicom Natašom Novaković, također pravdao kako je svaka izvršena nabava bila manje procijenjene vrijednosti te stoga nije podlijegala provedbi postupaka javne nabave.

Povjerenstvo u obrazloženju svoje odluke, kojom predmet šalje i nadležnom državnom odvjetništvu na postupanje, navodi da su poslovni subjekti ovim transakcijama ostvarili protupravnu materijalnu korist u ukupnom iznosu od gotovo pola milijuna kuna (440.512 kn).

26. travanj 2024 12:20