StoryEditorOCM
4 kantuna"NIJE KRIV"

Sjećate li se Slavka Šare? Bio je općinski načelnik kad je 2005. s EU novcem iz Galovca isparila kiparska kolonija - stigla je pravomoćna presuda

Piše P. O.
13. lipnja 2023. - 21:30

Sutkinja Lidija Bošnjaković sa Županijskog suda u Zagrebu potpisala je pravomoćnu presudu kojom je Slavko Šare, nekadašnji općinski načelnik Galovca, oslobođen plaćanja naknade štete Općini Galovac od 75.467 eura. Time je potvrđena presuda prvostupanjskog suda, a Općina Galovac mora bivšem načelniku nadoknaditi i 41.035 kuna sudskih troškova.

Predmet spora između Općine i Slavka Šare krije se u činjenici da je Općina još 2005. godine od razvojnog projekta CARDS Europske unije za projekt kiparske kolonije u Galovcu dobila 62.895 eura koji nije utrošen u realizaciju projekta. Zbog toga je Općina Galovac temeljem prvostupanjske presude iz Brisela od 25. lipnja 2010. godine morala vratiti primljeni novac s kamatom i troškovima postupka u ukupnom iznosu od 75.467 eura.

U Općini su smatrali da je Šare svojim nesavjesnim radom počinio štetu koju treba nadoknaditi, ali 18 godina kasnije Šare je oslobođen. Sutkinja Lidija Bošnjaković je odbacila općinsku žalbu na prvostupanjsku presudu ocjenjujući da tijekom postupka nije počinjena niti jedna bitna povreda parničnog postupka.

Još je tada utvrđeno da ne postoje pretpostavke odgovornosti za štetu, da se nenamjensko trošenje novca ne može povezati sa Šarom, niti je utvrđena protupravnost u njegovom postupanju. Šare je tvrdio da je sva sredstva trošio namjenski, te da je u projektu kiparske kolonije izostala financijska pomoć Ministarstva kulture, zbog čega projekt nije ni realiziran. Kao svjedok, bivši predsjednik Općinskog vijeća Petar Pešo Burčul je izjavio da su bila najavljena i sredstva iz Zadarske županije i Općine Galovac, te da novac od ministarstva nije stigao pa je Općina obavila samo neke pripremne radove i obustavila cijeli projekt kiparske kolonije. Drugi svjedok je bio Pero Burčul koji je kazao da niti nije siguran je li novac stigao na općinski račun, pa je sud ocijenio da ti iskazi nisu bili od značaja za donošenje presude.

Pritom, Općina nije dokazala da je Šare „na bilo koji način iskoristio predmetni novac”, te se ne može zaključiti da je, temeljem samo toga što je Općina vratila EU sredstva, za štetu odgovoran tadašnji načelnik. Sud je skrenuo pažnju da se Šaru u nekim drugim postupcima tereti i za druga kaznena djela, pa i nenamjensko trošenje općinskog novca, ali ni jedno od njih se konkretno ne odnosi na nestanak novca za kiparsku koloniju.

Nadalje, u presudi stoji da Općina nije dokazala da je Šare sporni iznos novca utrošio za svrhu koja nije bila predviđena, te je li i u kojem razdoblju Šare „podizao” uplaćeni novac i koristio ga u nenamjenske svrhe, a Općina nije niti predložila praćenje i utvrđivanje traga novca.

Ukratko, Općina kao tužitelj u ovom sporu nije dokazala „sve potrebne pretpostavke: štetu, štetnu radnju, uzročnu vezu između štetne radnje i štete, povredu propisa ili protupravno postupanje" nekadašnjeg načelnika.

 

04. svibanj 2024 16:18