StoryEditorOCM
4 kantunaPOTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE ZADRANA KOJI SU PROŠLO LJETO SILOVALI 22-GODIŠNJAKINJU

Sin poznatog zadarskog liječnika i njegov prijatelj bili su zdravi i trijezni kad su seksualno iskoristili djevojku u pijanom stanju! Žrtva se u Vrapču pokušala ubiti!

9. travnja 2019. - 23:00
silovanje, žrtva

Županijski sud u Zadru potvrdio je 4. travnja optužnicu Županijskog državnog odvjetnika protiv 22-godišnjeg M.K. i 23-godišnjeg M.K. iz Zadra zbog silovanja 22-godišnje Zadranke 29. srpnja prošle godine u Kapetanskom parku na Citadeli, te u osobnom automobilu u Arbanasima.

EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST 22-GODIŠNJE ZADRANKE KOJA JE SINA POZNATOG ZADARSKOG LIJEČNIKA PRIJAVILA ZA SILOVANJE Njegov prijatelj me prisiljavao na oralni seks, a on mi je rekao: "Zašto ne bi htjela s nama u troje? To bi ti bila avantura života"!

Dvojica mladića optužena su za teško kazneno djelo protiv spolne slobode počinjeno na štetu 22-godišnje djevojke "zajedno s jednim ili više počinitelja pri čemu je prema istoj osobi izvršeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji".

Povrh toga, prvooptuženi 22-godišnji M.K. optužen je i za spolni snošaj bez pristanka te za krađu na štetu silovane djevojke kojoj je kobne večere otuđio mobitel.

- Županijski sud u Zadru je potvrdio optužnicu Županijskog državnog odvjetnika protiv dvojice okrivljenika zbog kaznenog djela protiv spolne slobode – teškog kazneno djelo protiv spolne slobode, iz čl. 154. st. 2. u svezi st. 1. t. 5. i čl. 153. st. 1. KZ/11 i dr.. Formiran je raspravni spis i dodijeljen u rad raspravnom sucu te se očekuje zakazivanje rasprave – potvrdio nam je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru sudac Hrvoje Visković.

Slučaj dvostrukog silovanja 22-godišnje Zadranke prošlog ljeta snažno je odjeknuo u zadarskoj i hrvatskoj javnosti poglavito zbog činjenice što je prvooptuženi M.K. sin uglednog zadarskog liječnika, a samo nekoliko dana nakon događaja, prije nego što je svoj iskaz dala državnom odvjetniku, silovana djevojka je svoje traumatično iskustvo iznijela u Slobodnoj Dalmaciji. Prema sadržaju potvrđene optužnice, čini se da je sve što je tada rekla za novine, opisujući detaljno sve grozote koje su joj se dogodile, sada potvrđeno pravomoćnom optužnicom, i to drugom po redu.

Naime, prvu nepravomoćnu optužnicu protiv dvojice mladića Županijsko državno odvjetništvo je podiglo 20. studenoga 2018. godine, ali je optužno vijeće Županijskog suda mjesec dana kasnije optužnicu vratilo na doradu, "radi boljeg razjašnjavanja stvari" i provođenja psihijatrijskog vještačenja okrivljenih i oštećenice, na čemu su inzistirali odvjetnici prvooptuženog Milan Petričić i Smiljan Bakočević, te odvjetnik drugooptuženog Branimir Zorica.

Nakon što su obavljena, vještačenja su pokazala da su obojica mladića u trenutku izvršenja kaznenog djela za koja se terete bila trijezna i prisebna, da nisu bili pod utjecajem alkohola i droga, odnosno da nemaju poremećaj duševnog zdravlja, te da su bili svjesni stanja u kojem je bila žrtva.

Istovremeno je za silovanu djevojku utvrđeno da je imala oko 2,25 promila alkohola, odnosno da je bila na granici između pijanog i teškog pijanog stanja, da je nakon traumatičnog događaja osoba s emocionalnim poremećajem ličnosti i poremećajem prilagodbe te ima dijagnosticirani PTSP, ali da u njenom iskazu nije nađeno elemenata koji bi dovodili u pitanje njezin kapacitet za vjerodostojan iskaz.

Županijski državni odvjetnik potom je 26. veljače 2019. godine podigao novu optužnicu koja je sada dobila svoju pravomoćnost.

Unatoč tome, optuženi mladići pred sucem istrage nisu priznali svoju odgovornost za silovanje koje im se stavlja na teret, a njihovi branitelji su inzistirali na odbacivanju optužnice, odnosno njenom povratku u fazu istrage jer smatraju da je suprotna dokazima na kojima optužba inzistira.

Podsjetimo, mučna priča dogodila se nedjelju 29. srpnja prošle godine, u razdoblju od pola sata nakon ponoći do dvadeset minuta prije četiri sata ujutro. Djevojka sitne građe te je večeri nakon 12-satne smjene u ugostiteljskom objektu na Poluotoku, otišla na piće u jedan kafić u zadarskoj Varoši. Bila je sama pa je za šankom popila duplu whisky-colu, a s drugom je častio konobar. Potom se na njihov poziv pridružila društvu vršnjaka za susjednim stolom.

Poznavala je samo jednog od njih pet, a među njima je bio i njen budući silovatelj. Tu je popila još jednu whisky colu nakon koje je uhvatila mučnina. Bila je pijana, navodno prvi put u svom životu, jer taj dana gotov ništa nije jela, a došla je u kafić umorna i iscrpljena. Tih nekoliko jakih alkoholnih pića brzo je savladao djevojku od 46 kilograma.

Društvo za stolom je predložilo da se nastave zabavljati na zadarskoj rivi gdje se "spetljala" s prvooptuženim. U početku joj se svidio, čak su se i poljubili, no čitavo vrijeme je imala mučninu i počela je povraćati. Na rivi je s njim još pila pivo i votku s okusom borovnice. Kad ga je zamolila da je odvede kući, on ju uzeo za ruku i poveo u obližnji Kapetanski park na Citadeli. Tu ju je, prema njenoj priči, prvi put silovao, iako mu nije pružala nikakav otpor jer je jedva stajala na nogama.

Potom je pozvao prijatelja s automobilom u namjeri da je odveze kući, no umjesto kući djevojku su odveli u Arbanase gdje je provooptuženi "ponudio" pijanu djevojku svom prijatelju da ga seksualno zadovolji. Iako višestruko krupniji od nje, drugooptuženi nije uspio natjerati djevojku da ga oralno zadovolji na zadnjem sjedištu auta. Nakon toga prvooptuženi je došao na njegov mjesto i djevojci predložio seks u troje. "To bi ti bila avantura života", rekao joj je i nakon toga je prisilio na oralni seks.

Poslije toga su je odvezli kući, a djevojka je cijeli slučaj prijavila policiji istog dana oko 20.30 sati, nakon što je svojim prijateljicama s posla ispričala što joj se dogodilo. U prvi tren nije htjela ići na policiju jer je osjećala stid, no prijateljice su bez njenog znanja o svemu obavijestile njenog brata i roditelje. Brat je odmah krenuo u potragu za počiniteljima, jer ih je poznavao, a djevojka je uz pratnju roditelja otišla na policiju i dala svoj iskaz.

Krajem te srpanjske nedjelje policija je privela dvojicu mladića pod optužbom da su zajednički silovali 22-godišnjakinju odnosno da je imali s njom spolni odnos bez pristanka, a sudac istrage im je odredio jednomjesečni zatvor.

Na pregledu u zadarskoj Općoj bolnici 30. srpnja djevojci je dijagnosticirano da je imala seksualni napad tjelesnom silom zbog čega joj je pripisana terapija antibioticima te postkoitalna kontracepcija. Preporučeno joj je i savjetovanje za psihološku potporu, a na tijelu joj nisu pronađeni znakovi samoobrane.

Mjesec dana nakon stravičnog iskustva djevojka se dobrovoljno javila u Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje je nakon pregleda ustanovljeno da ima učestale napade panike, da nema apetita, da je iscrpljena, da ima osjećaj kao da nestaje, da ima paralizu u snu i da sanja počinitelje. U nekoliko navrata tijekom boravka u Vrapču djevojka se i samoozljeđivala, rezala se po rukama uzduž i poprijeko. Taj pokušaj samoubojstva objasnila je gubitkom volje za životom jer nema snage za nastaviti dalje, jer nakon odnosa u parku nije rekla ništa i to si ne može oprostiti.

Psihijatri su zabilježili da ne može jesti, ne može sebe dovesti u red, ne može funkcionirati, po cijele dane leži u krevetu. Više puta ju je skoro auto pogazio na cesti jer bi se "zamrzla" kad bi vidjela da ide auto.

- Žao mi je njegovog tate jer je odličan doktor – kazala je 22-godišnja djevojka u kolovozu prošle godine za Slobodnu Dalmaciju. - Meni nije trebao, ali od drugih ljudi čula o njemu sve najbolje. Ne bih htjela da on bude na lošem glasu jer ga sin nije slušao u životu. Da ga je slušao, bio bi pametniji – rekla je i opisala stanje u kojem se tada nalazila:

- Osjećam se van sebe. Da ispred mene sad padne bomba, ne bih mogla reagirati. U sebi nemam emocija. Ne da mi se družiti s ljudima, strašno me živciraju. Jako me strah. Želim plakati, ali ne mogu. Iz mene su iščupali svaku moguću emociju, a ostavili jad i mržnju. Ništa drugo. Želim jednog dana imati dijete. Želim imati normalan život. Želim vjerovati nekoj osobi. Sada, sada nemam potrebe ni za čim. Ne sviđam se sama sebi. Na svoje tijelo gledam kao na alat. Znam da mi je izraz lica od te večeri drukčiji. Ne prepoznajem se. U meni je druga energija. Nisam više ista osoba...


Drugooptuženi je silovao dok je bio pod uvjetnom kaznom!
Drugooptuženi M.K. (23) je silovanje za koje ga se tereti počinio dok je bio pod pravomoćnom osudom na 10 mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine. Tu je osudu zaradio 14. prosinca 2017. godine zajedno za svojom izvanbračnom suprugom N.M. za kazneno djelo iznude u pokušaju prema R.D. iz Zadra u veljači 2016. godine. Naime, M.K. je od R.D. za 700 kuna kupio ukradenu biciklu, no kad mu je policija biciklu oduzela M.K. je od R.D. tražio povrat novca, ali ne više 700 nego 2.000 kuna.

M.K. je pozvao R.D. u BMW kojim je upravljala N.M. te su ga odbili pustiti vani dok im ne da traženi novac, a kad im je ovaj rekao da novca nema, predložili su mu da za jednog njihovog poznanika baci bombu u Sv. Filipu i Jakovu ili da na ime duga nabavi 50 grama marihuane. Kada je R.D. i to odbio M.K. je od njega tražio da nađe nekoga tko će uzeti na pretplatu mobitel Samsung Edge 6 plus, na što je ovaj pristao jer mu je M.K. prijetio da će ga ubiti ako ne plati traženi iznos. Za to mu je dao rok od 24 sata, no kako R.D. sutradan nije našao kupca za mobitel M.K. mu je rekao da se dug popeo na 4.000 kuna i da ima 24 sata da ih nabavi.

27. travanj 2024 19:20