StoryEditorOCM
4 kantunaSUTRA JE NASTAVAK

Šime Erlić: Marko Vučetić sa svojim šupljim filozofskim doskočicama više nema legitimitet. Za dobrobiti Zadra treba ga netko zamijeniti!

Piše IN
11. rujna 2022. - 19:49

Sjednica Gradskog vijeća prošlog je petka još jednom pokazala kako (ne)funkcionira gradski parlament, tijelo koje bi trebalo donositi odluke u korist svih građana Zadra. Međusobne svađe, vrijeđanja, destruktivnost i verbalni napadi dovedeni su do ruba fizičkih incidenata među politički protivnicima koje bi, s obzirom na stupanj međusobne netrpeljivosti, mogli slobodno nazvati političkim neprijateljima.

Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak, što smo iskoristili za kratak razgovor s predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a Šimom Erlićem, trenutačno na funkciji državnog tajnika u Ministarstvu EU fondova. Erlić nije iznenađen novim ispadima u Gradskom vijeću, ali ne skriva frustracije da će cijenu takvog ponašanja većine u gradskom parlamentu platiti građani. Podsjetimo, sjednica je počela obračunom oko nove gradske vijećnice iz redova HDZ-a, a nakon aktualnog sata predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić iz vijećnice je izbacio gradonačelnika Branka Dukića.

- Iz sjednice u sjednicu Gradskog vijeća gledamo isti scenarij i to je, prije ili kasnije, moralo dovesti do njezinog prekida. Atmosfera u Gradskom vijeću je postala nepodnošljiva, puna uvreda i netrpeljivosti, dobacivanja i agresivnih ispada mržnje na osobnoj razini. Tako je bilo i ovog puta. Stalno naglašavamo da je to neprihvatljivo. Nismo protiv kritike, nismo protiv rasprave, ako treba neka se sjednice održavaju tri dana dok se svima sve ne razjasni, ali ne radi se ovdje o tome.

image

Matilda Karamatic Brčić, nova vijećnica HDZ-a
 

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Kako ste vi doživjeli prošlu sjednicu? Zašto je došlo do njenog prekida?

- Cilj tih nekoliko pojedinaca je samo jedan: obračunavanje i neargumentirano javno blaćenje od početka do kraja sjednice. U takvim uvjetima nemoguće je postići donekle suvislu raspravu, a kamoli nekakve konkretne prijedloge. A glavni krivac i svjesni pokrovitelj tog pristupa je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić.

Uz bezbroj apela, inicijativa i molbi upućenih prema njemu, on ih i dalje ignorira i zapravo potajno želi da Vijeće bude neodrživo. Pri tome ne shvaća da na taj način on ignorira volju građana, jer su upravo oni odabrali predstavnike svih stranaka i ovaj odnos snaga u Gradskom vijeću i to treba poštovati!

Zbog čega Vučetića smatrate glavnim krivcem?

- Iz njegovog zadnjeg istupa vidi se da je on nedorastao zadatku - prepun je srdžbe, a uz to svoju nesposobnost za vođenje sjednica brani napadima, dociranjem i šupljim filozofskim doskočicama. Najgore od svega je što uopće ne skriva da je pristran, nego to i javno ističe. Time on sam sebe diskvalificira na funkciji predsjednika Vijeća, a da očito toga nije ni svjestan.

Ali Vučetić nije prekinuo sjednicu, nego izlazak vijećnika HDZ-a i gradonačelnika?

image

Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Potpuni nestanak svojeg “bitka” kao predsjednika Gradskog vijeća doživio je padom kvoruma sjednice u ovaj petak. Po prvi put u zadarskoj povijesti, većina vijećnika predsjedniku Gradskog vijeća je pokazala palac dolje i izlaskom iz Vijećnice srušila kvorum potreban za održavanje sjednice. Time je Marko Vučetić ostao sam, prepušten da vodi sjednicu sam sebi u svom dijaboličnom svemiru. Drugi mu u tome neće sudjelovati! Marku Vučetiću vijećnici su jasno poručili da ovako više ne može. Ili će se standard rasprave u vijeću normalizirati, a predsjednik biti nepristrani čuvar poslovnika, ili se sjednice GV-a neće moći održavati na ovaj način. Dakle, to nije stav samo HDZ-a, već i predstavnika drugih stranaka, jer su njihovi predstavnici spontano napustili sjednicu. To je njegov osobni veliki poraz. On više nema legitimet.

Što to znači da nema legitimitet? Da ćete tražiti nove izbore za Gradsko vijeće?

- Kazat ću i to, Gradsko vijeće Grada Zadra oduvijek je bilo ispred drugih predstavničkih tijela u državi po svemu, zajedno s pozicijom i opozicijom… Sada je to, nažalost, obični poligon za divlje ispade i to se neminovno odražava na cijeli grad… To zaustavlja razvoj Zadra, jer su usporena i onemogućena donošenja odluka o projektima, strateškim planovima i svemu ostalome bitnome za razvoj našeg grada.

Zato još jednom i ovim putem dobronamjerno apeliram prema vijećnicima i predsjedniku Gradskog vijeća da se pronađe riješenje za ovu situaciju, jer svi vide da ovako više - ne ide. Osobno vjerujem da je najbolje da netko drugi preuzme predsjedanje Gradskim vijećem. Netko tko može biti nepristran i tko nije ideološki i na svaki drugi način isključiv. Takvih vijećnika ima i izbor nekoga od njih može normalizirati situaciju u GV-u što je od interesa za sve, a najviše za naš grad i njegove građane.

image

Članovi HDZ-a napuštaju gradsku viječnicu

Jure Miskovic/Cropix/Cropix
27. travanj 2024 16:26