StoryEditorOCM
4 kantuna"OTVORENO"

Renata Sabljar Dračevac: "Grbin je rekao da nećemo u novinama čitati o smjenama i da neće biti sječe glava. A onda mi je kćer poslala link..."

Piše JL
8. listopada 2020. - 08:36

U emisiji Hrvatske televizije Otvoreno večeras su gostovali saborska zastupnica SDP-a Renata Sabljar Dračevac, bivša ministrica u Vladi Zorana Milanovića Mirela Holy, nekadašnja glasnogovornica Vlade Ivice Račana Aleksandra Kolarić, novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja te novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Samo nekoliko dana nakon pobjede Peđe Grbina na unutarstranačkim izborima u SDP-u u toj su stranci počeli novi raskoli. Klub zastupnika nije podržao Grbinovu kadrovsku rošadu, zbog čega je on iskoristio mogućnost da kroz Predsjedništvo stranke nametne svoju volju i oduzme ovlasti klubu. Pitanje je, stoga, postoji li unutarstranačka demokracija u toj i drugim hrvatskim strankama i kako ona izgleda. Otvoreno se pita i zašto se dio zastupnika pobunio? Je li riječ o revanšizmu te zašto se nakon dulje šutnje javio i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić. 

Sabljar Dračevac jedina se odazvala u emisiju od brojnih pozvanih zastupnika SDP-a. Ovu zadarsku političarku smatra se dijelom Bernardićeva tabora. Na početku je na molbu voditelja Mislava Togonala prepričala buran utorak tijekom kojeg se iskristaliziralo da je novi šef stranke u priličnom raskoraku sa svojim zastupničkim klubom.

- Znači da sam prilično hrabra suočiti se sa svim problemima, prokomentirala je svoj dolazak u studio pa nastavila:

- Mi smo pozvani na Klub u 18 sati. Došla sam 15 minuta prije na Iblerov trg. Vidjela sam da se predlaže moja smjena u Odboru za zdravstvo. Kćer mi je poslala link na Jutarnji list, to sam pročitala. Pozorno sam prije pratila sve izjave novog predsjednika i bila zadovoljna, nadala sam se da će se držati toga, da trebamo dijalog, komunikaciju koja je zamrla, da sječa glava neće biti... Sa 34 kolege i kolegice s liste SDP-a, svi će biti suradnici, zajedno ćemo raditi, promjene ćemo dogovoriti. Pred samu sjednicu rekao je da nećemo u novinama čitati o smjenama. A onda se dogodilo da je predsjednik, koji ima moju punu podršku i legitimitet, kao i članova stranke i Kluba zastupnika, izgovorio sve. Tražili smo da se pojedinačno glasa o svakom prijedlogu. Nemam problem što me se miče iz odbora, ali me zanima u čemu sam pogriješila, što sam krivo učinila. Zaustavila sam Mirelu Ahmetović i pitala želi li ona biti predsjednica Odbora za zdravstvo, ali ona je rekla da je kasno. Legitimno je da Grbin želi svoje ljude, ali rekli smo da ćemo razgovarati o tome. Ali, ja sam htjela objašnjenje zašto ja to dobro ne radim. Grbin je svoje rekao, Glasovac, Bernardić i Franko Vidović su rekli, ali sve se htjelo brzo donijeti, u par minuta. Molili smo da se pojedinačno glasa, ali očito se nismo snašli - kazala je.

Dodala je da 'Peđa treba biti predsjednik Kluba i voditi ga'. 

- Ali, trebalo se razgovarati - rekla je.

09. svibanj 2024 03:36