StoryEditorOCM
4 kantunaNEGATIVNA ISKUSTVA GRAĐANA NA KONCESIONIRANIM PODRUČJIMA U ŽUPANIJI

Rekli su nam da je tamo zaštitar i da pokušamo proći pa ćemo vidjeti što će biti!

Piše Iva Ivanac
30. srpnja 2017. - 15:32
pine_beach20-050615

Problemi koje generira Zakona o koncesijama postali su "hit" na društvenim mrežama. Građani gotovo svakodnevno dijele raznorazne neugodnosti na koje nailaze kada pokušaju stupiti na koncesionirana područja.

Javila nam se čitateljica koja je imala neugodno iskustvo kod ulaska na plažu turističkog naselja Pine Beach u Pakoštanima.

- Cimerica i ja smo željele doći na plažu koja se nalazi ispod turističkog naselja ali nas je zaštitar zaustavio i upozorio da je potrebno platiti ulaz. Rekle smo mu kako samo želimo doći na plažu i da ne želimo koristiti nikakvu infrastrukturu naselja, a on nas je potom uputio na recepciju – govori nam čitateljica.

Nakon dolaska na recepciju i objašnjavanja prava koje imaju zaposlenici su im rekli: "Ne zanima nas, vi morate platiti ulaz".

- I njima sam ponovno rekla da ne želim koristiti nikakve sadržaje već samo stići do plaže i okupati se, a oni su mi odgovorili "Ajde prođite, tamo je zaštitar pa ćemo vidjeti što će biti" – priča čitateljica pitajući se kako joj itko može naplatiti ulaz na plažu ako se ona po Zakonu o pomorskom dobru svrstava u javno dobro koje je dostupno svima?

- Tko im to daje za pravo?! - pita se.

Komentar smo zatražili od mr.sc. Marjane Botić, pravne stručnjakinje za pomorsko dobro i gradske vijećnice Akcije mladih. bivše kandidatkinja za pročelnicu Županijskog odjela za pomorstvo i turizam te bivše vijećnice županijske skupštine.

- U Zakonu o pomorskom dobru ne postoji uporište da bi itko mogao naplaćivati ulaz na plažu jer pomorsko dobro svatko može koristiti. No postoji i uredba o postupku davanja koncesija na pomorskom dobru za koju možemo reći da je "siva zona" i upravo ona omogućava da se ulaz na plažu naplaćuje kada je plaža vezana uz objekt. Uredba o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru postavljena je iznad zakona, a pravo je pitanje gdje je uopće uporište u zakonu da se takvo što napravi?! - ističe Botić.

Ona je mišljenja da Zadarska županija krši Ustav kada izdaje takve koncesije, a dosad je takvih koncesija s pravom ograđivanja i naplate ulaza na plažu izdala sedam.

- Da, krši se ustav jer onemogućava korištenje pomorskog dobra sukladno namjeni – tvrdi Botić.

Udruga građana Pokreta otoka na dnevnoj bazi dobiva prijave i pritužbe građana diljem obale o ograničavanju ulaza na plažu, ograđenim površinama pomorskog dobra, naplatom ulaza, ali i pregledavanjem torbi od strane zaštitara na ulazima u ograđene dijelove obale u potrazi za hranom i pićem jer je konzumacija hrane donesene sa sobom – zabranjena. Osim prijava, Pokret dobiva i konkretne akcije poduzete od strane građana koji traže svoja prava i javni uvid u ugovore o koncesijama i koncesijskim odobrenjima, a pritom prozivaju na odgovornost lokalne vlasti i nadležne službe.

- Nikome se ne može zabraniti ulaz na područje pomorskog dobra. Privatne plaže u Hrvatskoj ne postoje i ne mogu postojati po zakonu. Postoje javne i plaže pod koncesijom na kojima ne možete zabraniti ulaz jer sve spadaju pod pomorsko dobro i imaju ih pravo koristiti svi građani. Na žalost, zakoni i uredbe proizašle iz takvih zakona krše osnovna ljudska prava i zato ih je potrebno mijenjati na čemu ćemo kao udruga svakako inzistirati – kažu iz Pokreta otoka. Oni traže strogo provođenje nadzora nad koncesionarima i javnu objavu registar koncesija s jasnim uputama o pravima i obvezama pojedinih koncesionara te, ako je potrebno, kažnjavanja koncesionara koji krše zakone.

Zadarska županija je 2007. na rok od 20 godina dala turističkom naselju Pine beach koncesiju za korištenje plaže s mogućnošću ograđivanja i naplate ulaska na plažu. Koncesionirana površina iznosi 21.312 kvadratnih metara za fiksnih 127 tisuća kuna godišnje i varijabilni dio od tri posto zarade od prihoda i jedan posto od ulaznica. Od 2009. godine ulaz na plažu košta 30 kuna za odrasle i 15 kuna za djecu. U cijenu je uračunat i najam ležaljke te korištenje sportskih aktivnosti s rekvizitima.

- Svi naši posjetitelji su dobrodošli, a naše osoblje iznimno profesionalno i ljubazno pristupa svakom gostu. Tako je bilo i u konkretnom slučaju s nekolicinom mladih posjetiteljica koje su odbijale platiti ulaznicu kada im je objašnjena procedura i
uvjeti ulaska koju bez iznimke poštuju svi posjetitelji, kao i činjenica da je plaža pod koncesijom s pravom naplate ulaza – odgovaraju iz Pine beacha.

Prije nego što je pokušala ući na polažu Pine Beacha, naša je čitateljica krenula na koncesioniranu plažu Crvene luke kod Biograda. Tu su je opet zaustavili na ulazu jer se plaža naplaćuje, ali je odbila platiti s istim argumentima kao ni u Pakoštanima. No, nakon što je iznijela svoje stajalište, da je naplata ulaza i ograđivanje plaža protuustavna, recepcionerka ju je pustila bez naplate.
27. travanj 2024 13:08