StoryEditorOCM
4 kantunaVRŠNJAČKO NASILJE 

Ravnateljica Škibola: Cijela Privlaka imala je video napada trojice dječaka na mlađu učenicu. Jedan je već bio pod mjerama Centra...

Piše Iva Ivanac
27. siječnja 2023. - 11:40

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Privlaci zaprepastio je Zadarsku županiju. U utorak oko 17 sati, dok je učenica šestog razreda ispred škole čekala svoju majku da dođe po nju, trojica dječaka osmog razreda su je verbalno i fizički napala. 

Od nje su zahtijevali novac i mobitel, a potom ju je jedan od dječaka uhvatio za vrat i jaknu. 

Slučaj se dogodio u dvorištu Osnovne škole Privlaka, a jedan od učenika je cijeli događaj zabilježio svojim mobitelom te objavio video na društvenim mrežama. 

Ravnateljica OŠ Privlaka, Verica Škibola je, nakon što je saznala za događaj, obavijestila nadležne institucije i prijavila incident. 

- Dok je djevojčica u školskom dvorištu čekala majku da dođe po nju, prišla su joj trojica dječaka viših razreda. Naredili su joj da im da novac i mobitel. Djevojčica se uplašila te je počela zapomagati i plakati. Zbog toga su se dvojica dječaka prepala i pobjegla, a jedan je dječak ostao. Uhvatio ju je za jaknu, a dijete je vrištalo i plakalo. To su čula druga djeca, koja su dotrčala do učenice. Dječak je, kad je vidio ostalu djecu da dolaze, također pobjegao. Kompletno maltretiranje zabilježio je videom na svom mobitelu, a uskoro je cijelo mjesto imalo video tog napada. Prestrašno!, zgrožena je ravnateljica Škibola.

Informacije o napadu dobila je od razrednika kojem je majka napadnute učenice cijeli događaj prijavila.

- Odmah po saznanju događaja obavijestili smo policiju i nadležni Centar za socijalnu skrb jer je dječak već pod nadzorom CSS-a. Strašno je što ostala dvojica učenika koji su bili s dječakom nisu ništa poduzeli kako bi spriječili maltretiranje. Djevojčica je bila prestravljena, vikala je, plakala i zapomagala, govori ravnateljica Škibola dodajući kako su trojica učenika privremeno suspendirana s nastave dok ne dobiju pedagoške mjere.

- Učenici su suspendirani kako bi se napadnuta učenica, ali i ostali učenici osjećali sigurnije u školi i kako ne bi došlo do eskalacije sukoba što je nakon ovakvih događaja moguće. Cilj njihove suspenzije je ujedno im i poslat poruku kako je takvo ponašanje strogo zabranjeno u školi i kako u obrazovnoj instituciji nema mjesta nasilju i maltretiranju. Odluku o njihovoj suspenziji Učiteljsko vijeće donijelo je jednoglasno, istaknula je ravnateljica Škibola koja je održala i sastanak s roditeljima sve djece koja su sudjelovala u događaju. Kazala je kako su roditelji bili zaprepašteni ponašanjem djece.

Koje će se pedagoške mjere donijeti još nije poznato, ali je moguće da učenicima bude produžena suspenzija. O cijelom događaju obaviještena je i policija.

- Nakon zaprimljenih saznanja policija je provela mjere i radnje iz svoje nadležnosti te o svemu obavijestila Državno odvjetništvo, a sukladno Zakonu o sudovima za mladež, izvidi su tajni, kazala nam je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin dodajući kako su u slučaj uključene maloljetne osobe, zbog čega javnosti ne može dati više informacija. 

25. travanj 2024 14:57